用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

Hi DENNIS201, 見你提及牛奶轉化成類似嗎啡的問題, 我正懷疑仔仔有自閉特徵而佢本身確定有嚴重蛋白敏感,食蛋會周身行,牛奶果方面係咪一定要做食物測試先知,難以自己觀察?

prined 發表於 16-12-30 11:21
Hi DENNIS201, 見你提及牛奶轉化成類似嗎啡的問題, 我正懷疑仔仔有自閉特徵而佢本身確定有嚴重蛋白敏感,食 ...

食物敏感普通人難以觀察,一定要去驗,平時聽到其他父母話自己個小朋友無敏感,其實好可能係相反,只係靠估

帳號無端端被log out咗,終於搞定咗又可以log in啦!

回覆 girlsc 的帖子

唔記得密碼?

Reset咗都登唔到,最後搵咗BK後台才搞定

仔仔最新近況:
仲有五個月就四歲,人越大識野越多越難控制
出街都係亂跑叫唔停,手又多,大人照顧佢非常累
近期比較明顯進步係言語,長度大約自發講到「爸爸做咩唔訓教係度打機」
仲識講大話,例如佢畫花幅牆,我地問佢邊個畫花幅牆要罰,佢會講係其他人
開始學習加減數,慢慢掌握到,英文生字估計識幾百個,識讀識解
好鐘意認第一,完全唔輸得,乜都要話佢贏先得否則會喊
手肌弱,練左好耐隻手終於會出「剪」做到YEAH手勢
到今日終於可以放心少少,智力應該正常,社交係另一大課題

DENNIS201 發表於 17-2-7 09:43
仔仔最新近況:
仲有五個月就四歲,人越大識野越多越難控制
出街都係亂跑叫唔停,手又多,大人照顧佢非常累 ...
點樣練先出到剪,我仔都出唔到剪,但小手肌評良好。

回覆 mingip_hk 的帖子

「出剪」真係練左好耐...
人地兩歲BB識對住相機YEAH
我個仔練超耐,宜家仲要係得左手出到,右手唔識

DENNIS201 發表於 17-2-16 06:30
回覆 mingip_hk 的帖子

「出剪」真係練左好耐...
我仔影相係唔會望鏡頭,同埋中指舉唔起,但手肌評咗冇問題,唔知點搞好

回覆 DENNIS201 的帖子

Dennis你好,多謝你分享兒子的成長經歷,我女兒26個月,亦家住屯門,佢嘅特癥同你仔仔好相似,最近playgroup老師先同我講我女有d自閉特癥,當時真係晴天宙霹靂,依家排緊協康,同政府智能中心評估,我見好多自閉小朋友細時其實都ok, 係咪通常都越大越難湊?佢哋長大後一般可否“正常”生活,融入社會嗎?係咪一定要做biotek同戒口,抑制佢興奮刺激?(因為唔太想佢戒口)

回覆 Chloelau822 的帖子

我仔仲有5個月先4歲,好難講第日會點,現階段只可一步一步行
其實好多外人同朋友都覺得我仔完全無問題,甚至認為識野比同齡多(例如識背國旗同認英文生字)
但做父母完全知道小朋友弱項所在,例如說話同溝通係比一般小朋友差,基本上無乜動機同人溝通
至於驗biotek同戒口,如經濟許可用幾千元驗biotek無壞,我仔就由歲半到宜家戒左蛋同奶,其他無刻意戒了
建議你把握2歲至6歲呢段黃金期,去上d有關既堂同問多d專業人士,始終自閉case個個唔同

DENNIS201 發表於 15-3-20 17:02
仔仔近況:
近兩個月主要番單對單幼兒同上門訓練
亦買左好多玩具同訓練用品每日在家中訓練

想請問係邊度搵單對單上門訓練呀 可以比資料我嗎?麻煩哂

仔仔最新近況:
仔仔現4歲2個月大,各方面有明顯進步,情況大約如下:
臨近4歲時終於識去廁所大便!係屋企急時會自己拎廁所板再自己除褲,再拎本書睇,外出時會主動同父母講帶佢去廁所
言語進步不錯,會有正常句子,聽到唔明既詞語會問點解,好快學識
基本對答OK,有時會主動同陌生人說話
會用英文句子問父母,例如:What are you doing? 亦識回答簡單英文問題
近期極喜歡數學,個位數加減數已掌握,會成日問父母幾加幾等於幾
中心導師話中文,英文及認知超同齡
手肌弱,寫字同畫野比同年齡弱好多
大肌肢體動作仍然係笨手笨腳,要加強感統訓練
每次做幼稚園簡單功課要角力,時常喊住做
每次晚飯外出,如遇見商店關門拉閘會情緒失控大喊,估計係怕被困,父母解釋多次仍未剋服

個仔開始有其他問題
例如唔肯認錯,唔肯認輸
講野唔會聽入耳,係都要做錯既事
好勞氣

仔仔最新近況:
仔仔四歲半,上個月由屯門搬至荃灣區,轉到新幼稚園繼續就讀 K2
搬屋前先在荃灣申請4間幼稚園,申請期間隻字不提自閉症
經面試後有3間取錄,結果選了一間心儀幼稚園讀下午班,放棄原本屯門保良局 I 位
番學個多星期,小朋友非常喜歡新學校,可能係以往番學係全日時間長
宜家番1:30放4:50,訓足先醒,放學又有時間去公園玩,身型都肥左
點知個衰仔番學期間自己同老師講「我有自閉症」
結果老師放學見家長問番情況,非常感恩間學校好包容,仲問要否幫手申請到校服務支援
從老師口中得知仔仔番學情況理想,表現甚至比普通小朋友良好,只係比較好動同唔專心
如無意外可以讀至 K3 畢業,暫時可以放下心頭大石
仔仔現時興趣都係圍繞數字同英文
畫板都係寫數字,加加減減,砌LEGO都係砌數字,會砌兩三層屋仔模仿下商場 G 樓/ UG 樓咁
手肌仍弱,抄寫英文OK,但寫中文字算差,其中面試失敗那間正正是考中文默書
唔知性格定咩問題,喜歡時常搞破壞,同表兄堂弟相處不錯,只係唔識禮讓
言語對答慢慢追緊同齡,鍾意去公園玩,可以自己踏四輪單車

DENNIS201 發表於 16-12-14 01:44
仔仔最新近況:
三歲半,言語進步明顯左,句子同對答都長左,只係未太識同時組合兩三句指令
例如父母叫「去 ...

我小朋友下個月3歳半啦!在屋企大小便絕無問題,但出街唔會講話要去,好苦惱,但問佢急要講什麼?他又識講去vv

mo515 發表於 18-1-16 09:11
我小朋友下個月3歳半啦!在屋企大小便絕無問題,但出街唔會講話要去,好苦惱,但問佢急要講什麼?他又識講 ...
我仔臨近4歲時先識去大便唔再賴,之前就算係屋企都賴又唔出聲,你小朋友都未4歲,比多少少時間同提示,宜家我仔就來5歲,已經識自己去廁所拎個小廁板放落去用,去完之後就大叫「去完去完去完」,係未識自己清潔

DENNIS201 發表於 18-1-15 04:54
仔仔最新近況:
仔仔四歲半,上個月由屯門搬至荃灣區,轉到新幼稚園繼續就讀 K2
搬屋前先在荃灣申請4間幼稚 ...

可pm邊間幼稚園包容自閉兒嗎?家住荃灣有此需要。謝謝!

我仔28個月...同你小朋友有好多相似地方...
不過醫生話佢冇咩行為問題...
所以而家只係開始做言語治療...

carollo930 發表於 18-2-21 14:24
我仔28個月...同你小朋友有好多相似地方...
不過醫生話佢冇咩行為問題...
所以而家只係開始做言語治療... ...
28個月即係2歲多d
以我經驗建議父母要比多d時間自己教
6歲前要把握時間