用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教11網咁填會唔會害咗個仔?
go

請教11網咁填會唔會害咗個仔? [複製鏈接]

我自行選了英二,甲一乙一都英二。
乙二呂明才,乙三李陞。
如果甲乙一都唔中,乙二三中的機會大嗎?

23    0    0    0

Haylie媽媽 發表於 15-1-28 12:10
乙二呂明才,乙三李陞。
乙一唔中, 應該差極都入到乙三李陞.

你想安全D, 就放李陞做乙二

不過, 入到李陞你接唔接受到先?

其實點解唔諗下聖嘉祿?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Haylie媽媽+發表於+15-1-28+12:10+我

原帖由 hkpapa852 於 15-01-28 發表
乙一唔中, 應該差極都入到乙三李陞.

你想安全D, 就放李陞做乙二
好多謝你意見。我唔太清楚聖嘉祿,好似好少人講,佢好過李陞嗎?
還是乙三放聖嘉祿中的機會高?
我是想穩入頭三志願 (當然大家會咁諗)

Haylie媽媽 發表於 15-1-28 12:29
好多謝你意見。我唔太清楚聖嘉祿,好似好少人講,佢好過李陞嗎?
還是乙三放聖嘉祿中的機會高?
我是想穩入 ...
呢間我都唔稱楚, 只知佢係校網自稱有50%學生升讀英中

johnnywalker  好驚人既比例  發表於 15-1-28 18:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請教11網咁填會唔會害咗個仔?

識朋友上年聖嘉祿放第五入咗

雖然個問題好stupid:選咗英二做首志願,咁聖彼得、般小、基恩、2間聖安多尼可以放去邊?定唔填?
我個係仔,聖提、聖心已經無份

johnnywalker  呢d填第二已經無意思,係我就放   發表於 15-1-28 18:35

多人揀李陞因為她是官校,有聯繫多間名官中。。。例如英皇
如果我有囝,我會放乙一心意、乙二李陞、乙三聖嘉祿

忘記。。順帶一提,新會、聖嘉祿、潮商這三所學校有機會加班。。。理論上,大家應該想入聖嘉祿多d。。。加班後,入聖保祿的機會也提升了

睇番呢度數#4同#8:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... Net%2B11&page=1

睇番原來乙二呂明才乙三李陞上年都有人唔得..... 大家小心

今年去潮商交表,走一轉,大家感受可能有變

Mommy-Maggie 發表於 15-1-28 15:38
今年去潮商交表,走一轉,大家感受可能有變
點變我諗你都唔會放佢做乙一乙二啩?

不過話時話, 今日交咩表?

回覆:hkpapa852 的帖子

Hkpapa852 , 今星期六及日交表。

其實,所謂寶校,對我來講,都只是途聽途說。新會多收sen 小朋友;聖馬太多收南亞人士;天總為國際化教學,難入主流;潮商,其實點解貴為寶校,我實在未找到答案。想請問大家有何見解,可以分享下嗎?

Mommy-Maggie 發表於 15-1-28 16:22
Hkpapa852 , 今星期六及日交表。

其實,所謂寶校,對我來講,都只是途聽途說。新會多收sen 小朋友;聖馬太 ...
我睇錯咗你話今日添

都係一個貧者越貧,富者越富既道理.

學校升中成績唔理想, 報讀既人就少咗, 如果持續唔理想, 就越嚟越少人報
少人報, 叻學生就自然少, 升中成績又更難改善; 唔想殺校, 唯由諗另類途徑, 如加強融合教育, 外裔學生支援以吸引更多學生

多咗需要融合教育支援同外裔既學生, 又會再少咗本地家長報....... 惡性循環

所以要寶校要翻身, 真係唔易

引用:睇番呢度數#4同#8:+http://www.edu-kingdom

原帖由 hkpapa852 於 15-01-28 發表
睇番呢度數#4同#8:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2851936&extra=&highlight=N ...

咁乙二三填邊間為保險?
其實我都有睇EK做功課,但仍然好迷茫

Haylie媽媽 發表於 15-1-28 16:40
咁乙二三填邊間為保險?
其實我都有睇EK做功課,但仍然好迷茫

...
上年仲有人話乙5聖嘉祿入到, 咁即係一定要放聖嘉祿係乙三/乙四

引用:我自行選了英二,甲一乙一都英二。 乙二呂

原帖由 Haylie媽媽 於 15-01-28 發表
乙二呂明才,乙三李陞。
乙二應該李陞。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Obiepapa 發表於 15-1-28 16:49
乙二應該李陞。

即係今年要穏陣就要:

乙一: 心儀學校
乙二: 李陞
乙三: 聖嘉祿

個個都咁揀, 看來今年李陞有機會第二已收唔晒. 不過聖嘉祿第三應該幾安全了!

引用:Quote:原帖由+Haylie媽媽+於+15-01-28+發表

原帖由 Obiepapa 於 15-01-28 發表
乙二應該李陞。
同意

‹ 上一主題|下一主題