用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問有冇南亞裔學校家長 ?
go

想問有冇南亞裔學校家長 ?

有冇人知南亞裔學校既上課情況,因為我果區有兩間收好多南亞裔,除非留空唔填,否則都會放最後,但萬一真係入左,想知道南亞裔同本地學生是否會分班上堂 ? 南亞裔學生中文程度較低,咁上中文堂老師是否都會遷就南亞學生 ?

上其它科目會用英文定尼泊爾語?

se6b03 發表於 15-1-28 10:46
有冇人知南亞裔學校既上課情況,因為我果區有兩間收好多南亞裔,除非留空唔填,否則都會放最後,但萬一真係 ...
31網唔知, 不過你可以去參考下12網個位小朋友讀官立嘉道理學校既家長richardhau另類睇法:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393315&extra=&highlight=%E5%AE%98%E7%AB%8B%E5%98%89%E9%81%93%E7%90%86&page=3

由#46始
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我其實幾欣賞官立嘉道理學校,果班話追求語境的直資家長,你在要俾錢的學校
所得到的,在嘉官都大致應該得到吧!反而佢的聯繫中學竟遠在西九,似乎就有
點似玩緊部份家長喇。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:我其實幾欣賞官立嘉道理學校,果班話追求語

原帖由 奥脫福 於 15-01-28 發表
我其實幾欣賞官立嘉道理學校,果班話追求語境的直資家長,你在要俾錢的學校
所得到的,在嘉官都大致應該得 ...
西九的聯繫中學,個人認為真係麻麻.........我之前日日經過那兒,d學生真係追追逐逐,有一次我在MTR 內,見到有班男性南亞學生不斷摸個女生pat pat, 個女仔已經叫唔好,我忍唔住出聲,影埋佢地張相,叫佢地好停手,否則報警,佢地先散水

有時我會揸車去果頭,d學生放學又會失驚無神衝出嚟,好鬼危險。

校風麻麻,我講中學呀,小學唔清楚。

austism 發表於 15-1-28 12:23
西九的聯繫中學,個人認為真係麻麻.........我之前日日經過那兒,d學生真係追追逐逐,有一次我在MTR 內,見 ...

又要加把口講下題外話...... 西九呢間係"英中"嚟嫁, 所以係咪"英中"就一定係好學校? 自己諗啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:austism+發表於+15-1-28+12:23+西九

原帖由 hkpapa852 於 15-01-28 發表
又要加把口...... 西九呢間係"英中"嚟嫁, 所以係咪"英中"就一定係好學校? 自己諗啦!
...
唔明白,點解你話我加把囗?大家討論,我只把我見到的所見,講出嚟,我絕冇敵意,如果我有乜得罪你,請見諒。

我所講的,是中學,不是小學。

austism 發表於 15-1-28 12:41
唔明白,點解你話我加把囗?大家討論,我只把我見到的所見,講出嚟,我絕冇敵意,如果我有乜得罪你,請見諒 ...
我係話我自己加把口啫.

抱歉引起誤會

引用:Quote:austism+發表於+15-1-28+12:41+唔明

原帖由 hkpapa852 於 15-01-28 發表
我係話我自己加把口啫.

抱歉引起誤會
Sorry, sorry! 係我蠢,唔理解!我向你道歉

hkpapa852  唔好咁講, 我之前寫得唔好啫!   發表於 15-1-28 12:49

回覆:想問有冇南亞裔學校家長 ?

嘉道理小學的校網是灣仔,非常吸引,加上校舍一流,鳥語花香,陽光充足,是一間環境校舍一流的學校👍

引用:有冇人知南亞裔學校既上課情況,因為我果區

原帖由 se6b03 於 15-01-28 發表
有冇人知南亞裔學校既上課情況,因為我果區有兩間收好多南亞裔,除非留空唔填,否則都會放最後,但萬一真係 ...
我諗不用太擔心,如你將2缐幾間多學位的擺乙二應該比較保險!

識得一位南亞裔朋友, 一個中文字都唔識, 都夠胆死去抽中文小學,
又抽中48網熱門學校, 功課做死人個間.
最近問讀成點? 竟然科科八九十分.
原來,毎天都請個大學生上門補兩個鐘, 個個月都俾5-6千補習費

hkpapa852  咁你呢位朋友應該係南亞富商   發表於 15-1-28 14:55

引用:識得一位南亞裔朋友,+一個中文字都唔識,+都

原帖由 AgapePa 於 15-01-28 發表
識得一位南亞裔朋友, 一個中文字都唔識, 都夠胆死去抽中文小學,
最近 ...
有家長support 梗係好啦

引用:有冇人知南亞裔學校既上課情況,因為我果區

原帖由 se6b03 於 15-01-28 發表
其實吾使咁擔心南亞裔學生,TSL專收南亞裔,咪一樣個個爭住入!睇下學校政策同宣傳方式成吾成功啫!

引用:Quote:原帖由+se6b03+於+15-01-28+發表有冇

原帖由 paulinefll 於 15-01-28 發表
其實吾使咁擔心南亞裔學生,TSL專收南亞裔,咪一樣個個爭住入!睇下學校政策同宣傳方式成吾成功啫!

...
南亞學生都有高質素和低質素,同我地中國咪一樣,直資經篩選選學生有一定保證(如陳守仁),其他派位入就唔敢講

hkpapa852  689都係篩選出嚟.....  發表於 15-1-29 10:20

引用:Quote:原帖由+paulinefll+於+15-01-28+發表

原帖由 FRUTIPS 於 15-01-28 發表
南亞學生都有高質素和低質素,同我地中國咪一樣,直資經篩選選學生有一定保證(如陳守仁),其他 ...
咁講即係直資及私校一定好,派位入就無論咩國籍都次一等?實况好似吾係咁呢,仔細研究下,TSL派升中其實弱過好多官津學校,要成功學習,家長、學生及學校都係重要因素,點可以單用學生身份地位,學校收生方法去評論呢!

AgapePa 發表於 15-1-28 14:53
最近 ...
好利害喎,由唔識中文補到識又跟到,真心佩服!

回覆:paulinefll 的帖子

Sorry,我表達唔好,請見諒
意思係唔好岐視南亞裔,佢地都有叻的!

austism 發表於 15-1-28 12:23

西九的聯繫中學,個人認為真係麻麻.........我之前日日經過那兒,d學生真係追追逐逐,有一次我在MTR 內,見 ...

呢樣當然明白,但若然喜歡嘉官語境的家長(個人相信尤以外籍人士更甚),
想直上聯繫中學的,要遠走西九真係好似玩到佢地。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 se6b03 的帖子

現時親身經歷:阿女派到間學校每班有 4-5 個非華裔學生,老師話中文堂分開上,每天放學要留底補中文,考試份卷一樣,咁可以諗到呢間學校嘅程度

se6b03 發表於 15-1-28 10:46
就算你唔填, 間學校在你嗰區一樣有機會中,

上年我區有人就係咁中左