用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: JC20100105
go

馬鞍山陳元喜小學 [複製鏈接]

學校網頁有相關資料,但未知是否乎合家長所問,到底每個小朋友的需要都不同。

如一般學習障礙等,以我所知,都係提供支援和增加小朋友信心為主,如默書,一般同學假設要斁十個生字,他們只需要5個,好讓他們拿取較好成績從而提高學習興趣和自信心。這種方法,經學校、同學鼓勵和家長三方努力之後,真係有D見到成果,好似我女同學咁,由當初唔合格,到二年級最後一個學段已拿到八十幾分。

至於其他方面需要,我相信可能要參加簡介會或致電提問會比較好,因我都唔想答錯誤導大家。

剛剛出通告,11/9 和 12/9 會有簡介會,大家可留意。

回覆 stepny 的帖子

小女一年級開始讀台山陳元喜,今年小六了。學校不斷在進步中,新校長也很有幹勁,可投信任一票。

回覆:馬鞍山陳元喜小學

各位,我小女入了啦。。。。想問吓大家,升中情況好嗎?與靈糧,馬循比較,我應點睇。
我其實喜歡此校,但我怕自己不做足功課,不給女兒一個好的選擇。。。。做人呀媽真係十五十六。。。
靈糧因近屋企,所以叩!
馬循因有升中保証,所以叩!

回覆 JC20100105 的帖子

請問是否乙二抽入?

引用:回覆+JC20100105+的帖子 請問是否乙二抽入

原帖由 babykpj 於 16-06-08 發表
回覆 JC20100105 的帖子

請問是否乙二抽入?
是呀。

回覆:馬鞍山陳元喜小學

請問自行15分大約有幾多人入呢?Thx

JC20100105 發表於 16-6-7 16:37
各位,我小女入了啦。。。。想問吓大家,升中情況好嗎?與靈糧,馬循比較,我應點睇。
我其實喜歡此校,但 ...
請問你甲部同乙部頭3填哪些學校?
‹ 上一主題|下一主題