用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

馬鞍山陳元喜小學 [複製鏈接]

有沒有用家可分享?
評價很參差,想問用家真實意見?

我喜歡他的小班教學,老師們有愛心,
但另一方面,升中派位好似累遜。
所以想了解多些。

5    0    0    0

回覆:JC20100105 的帖子

無用家?!

我不是用家,有朋友仔媽咪聽話又ok工課少d,
默書每兩個星期,一年考3次

lauwingtai    發表於 15-2-9 00:28
http://hk.myblog.yahoo.com/jojokk417/
自己Blog

醒目開學勳章

很多雙非

引用:很多雙非

原帖由 Sweet@family 於 15-01-30 發表
很多雙非
我又唔多覺,多得過纯陽同信義嗎?

回覆:馬鞍山陳元喜小學

謝謝大家!

醒目開學勳章

個人意見,不喜勿怒

我自行入,唔覺多雙非,去參觀左兩年,今天去埋觀課,感覺唔錯。

引用:我自行入,唔覺多雙非,去參觀左兩年,今天

原帖由 MATINLONG 於 15-01-31 發表
我自行入,唔覺多雙非,去參觀左兩年,今天去埋觀課,感覺唔錯。
恭喜你呀。

亞女返得好開心,功課正常唔太多!

回覆:singsingmami 的帖子

請問是你第幾志願。
可否分享下你選這校的原因!
感激!

我係第二志願,因為唔太谷,而且係小班,功課唔多,冇教快半年!

小朋友前年大抽獎第七志願入,之後註冊時先第一次參觀間學校,觀感的結果係之後叩到靈糧都放棄,留番陳元喜。

空間充足,老師有愛心,小班教學都係佢優點。

小朋友讀得開心之餘,學校亦會比好多機會佢地出去比賽,而唔係其他學校,剩係比D叻而其他人機會欠奉。

前年換左校長後,校長亦非常親民和積極,到現在已略見效果。

功課唔太多,而學習進度以往一直比人話佢淺,其實佢一D都唔淺,只係其他學校教快所以比佢深,呢個家長要自行判斷。

整體個人覺得陳元喜係一間進步中學校,小朋友返得開心,唔返學覺得仲慘,我試佢叫佢轉校佢死都唔肯,我仲有個細,以目前情況,我會豪不考慮自行都會入呢間。

(以上全部真係個人意見,並無誇大失實,不喜勿插!)

引用:小朋友前年大抽獎第七志願入,之後註冊時先

原帖由 stepny 於 15-02-12 發表
小朋友前年大抽獎第七志願入,之後註冊時先第一次參觀間學校,觀感的結果係之後叩到靈糧都放棄,留番陳元喜 ...

引用:小朋友前年大抽獎第七志願入,之後註冊時先

原帖由 stepny 於 15-02-12 發表
小朋友前年大抽獎第七志願入,之後註冊時先第一次參觀間學校,觀感的結果係之後叩到靈糧都放棄,留番陳元喜 ...
原來前年換校長,我去visit 呢間學校已經係4年前,當時校長(上任)都好好,例如佢真係用正苦比嘅資源實行RWI (一個英文3年嘅program,唔知重有冇),對ESL學生英文會好有幫助。好多學校係唔會用呢d資源去實行呢d'麻煩嘢',又要train老師又要預備教具,不如暗示叫家長出外學$300堂重乾手凈腳。當年每級2班,每班25人,校長話如果做得好,校舍係夠每級5班,可以加班。我相信隨著出生率上升,加上做得幾好,所以加咗班。希望會越做越好啦。

PLPRW 而家仍有,我亦聽聞愈來愈多學校參加呢個計劃添

同其他家長傾開,其實大家都認同近兩年收生的質素真係大大改善,無他,因佢係馬鞍山最後一間開辦的小學,初時面對出生率等問題,所以最初所收的學生,的而且確係相對較低質素甚至有學習困難的學生,但隨著該時期學生陸續畢業升中,呢個情況已大大改善。

至於雙非單非,我相信唔止一間學校而係每間學校而家都要面對的問題,就算私校名校,咪又係一樣。。

整體我對任何人無歧視,因我相識某D該頖人士,佢地好主動,好想融入社會,我對呢D家長係絕無抗拒;除非。。搞搞震果批另計。但SO FAR我未遇過。。

回覆:singsingmami 的帖子

這間有冇支援比一些特殊需要的小朋友

引用:這間有冇支援比一些特殊需要的小朋友

原帖由 ada605 於 15-08-10 發表
這間有冇支援比一些特殊需要的小朋友
我都想知,謝謝妳

‹ 上一主題|下一主題