用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小如何準備上高小英文?
樓主: ac917
go

初小如何準備上高小英文? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+YolandaTam+於+15-01-28+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-01-28 發表
嘩!乜原來小學生已經識咁樣用英文,到大學仲得了其實你嗰間係咪英小?

...
只是普遍家長均以為英小的英文才深,英小的学生英文才好,所以对英小趨之若騖,實情卻並非如此

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-01-28+發表嘩!

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-01-28+發表

我唔係覺得英小既英文深,係覺得讀英小有咁既要求可接受,但如果中小都要求咁,我就覺得太過了!

...
為什麼英小对英文科(单指英文主科)的水平要求要高些呢?
那麼,是否英小对中文主科的要求也要低些呢?
小學是要為学生升中學作準備的,大部分英中也是由中小上的,尤其是一線中小,所以根本不應有中小是英文淺中文深的偏見

醒目開學勳章

小時了了 發表於 15-1-28 09:36
純個人愚見, 學校嘅 Notes for Writing (P.4) 我覺得幾好, 如果小女真係學識裏面嘅知識而又能夠活學活用出 ...
我又覺得份notes做得相當有心機喎,逐個step講得清清楚楚,仲有埋例子。至於學校洗唔洗教,好睇佢哋先前點教,我覺得學校以前應該有個別教過,不過呢份notes可能一次過recap晒以前所教過嘅嘢。

回覆 longlokma 的帖子

我唔清楚其她英小,不過我女女間學校對中文科作文的要求完全唔底,比英文作文的要求更高。之於英小,因為科科都差不多是英文,普遍英小的小朋友英文生字上比普遍中小的小朋友識得多些詞語。當然中小勁英文的小朋友,英文可以肯定好過英小學生。
之於英小英文科其實同中小差不多,分分鐘中小教得更快。不過英小的學生相信係答問題上,係個小朋友要已懂得轉tense。 如果同學不是寫complete sentence 或用錯tense,老師會唔扣分便唔知.  不過英作錯grammar就一定扣分。

中文作文方面,我都苦惱中,因為唔知如何幫女女。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-01-28+發表我

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-01-28+發表

純粹個人認為:英小係俾英文叻(或以英文學習)既小朋友,中小則相反。所以,我覺得英小學生既英文水準,應與 ...
其實不少家長,並不以英/中去選小學的,而是視乎學校水平、校譽、升中前景等。我認識就讀中小的学生,不少本身已能操流利英語,所以根本不需為語境去選讀英小。再者,英文真正好得作為第一語言的孩子,也不會讀英小,而是國際学校。

國際學校不是人人能afford得起!不過小朋友可以不用温串字,去英小讀便有一定優勢,其他小朋友忙於温英默或温串考試生字時,佢可以花多些時間做其它野或温吓中文。

肯睇英文書的小朋友,其實英文差極有限!講到尾睇書可以幫到佢識大量生字包括grammar.

王家爸爸   Agree!  發表於 15-1-28 16:19

唔知有無大量閱讀英文書的小朋友上到高小,英文是有問題?  到底個小朋友可唔可以繼續唔溫到達到好成績?

引用:國際學校不是人人能afford得起!不過小朋友

原帖由 scyauchris 於 15-01-28 發表
國際學校不是人人能afford得起!不過小朋友可以不用温串字,去英小讀便有一定優勢,其他小朋友忙於温英默或 ...
小朋友可以不用温串字,去边度讀都有一定優勢

scyauchris 發表於 15-1-28 15:43
唔知有無大量閱讀英文書的小朋友上到高小,英文是有問題?  到底個小朋友可唔可以繼續唔溫到達到好成績? ...
如果小朋友只係大量閱讀小說, 而學校要求睇 non fiction 就會有問題, 因為 non fiction 有唔少專有名詞, 小朋友碰到陌生嘅名詞有番咁上下常識先有可能估得到: 即例如 evaporation, respiration 之類嘅字, 就算小朋友睇好多小說都唔大機會見到, 咁如果閱讀理解度出現呢啲字而小朋友本身對水嘅蒸發或動物嘅呼吸作用一無所知的話真係好難估到, 我囡學校唔少英文唔錯嘅同學就因為咁喺閱讀理解部分表現差.

引用:Quote:scyauchris+發表於+15-1-28+15:43+唔

原帖由 YolandaTam 於 15-01-28 發表
如果小朋友只係大量閱讀小說, 而學校要求睇 non fiction 就會有問題, 因為 non fiction 有唔少專有名詞, 小 ...
其實除了培養語文能力,孩子也要有良好理解力及儘量吸收其他各方面知識

longlokma 發表於 15-1-28 15:54
其實除了培養語文能力,孩子也要有良好理解力及儘量吸收其他各方面知識

...
絕對正確!  小朋友睇書或睇片要多元化至可以應付今日社會嘅要求!

回覆:初小如何準備上高小英文?

好驚!初頭以為愛上看書就吾洗煩英文科,點知原來而家個世界變成禁…

英文小學的小朋友會否好些,因為常識科是英文,佢地會懂得更多專有名詞。

回覆:初小如何準備上高小英文?

我仔有閱讀習慣,應付閱讀理解暫時冇問題,其他冇閱讀習慣的同學就失分係reading and writing. 但係我仔因為冇操 grammar 所以有唔小心的錯,失分在grammar 卷

回覆 scyauchris 的帖子

英常真係令小朋友識好多英文生字…

聽過國際學校最低班時容許小孩只要寫到一個像真正的英文生字的拼音就可以(例如love寫成luv), 中文用拼音寫(例如我愛你寫wo ai ni.  ). 當然高班應該要求高些。其實有很多外國人串字好差。現讀國際學校的小孩講英文當然非常好,寫方面未必也一樣。
‹ 上一主題|下一主題