用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行唔好,直資自行大抽獎點揀
樓主: bbwai
go

操行唔好,直資自行大抽獎點揀 [複製鏈接]

回覆:操行唔好,直資自行大抽獎點揀

我剛剛相反,操行有A,但成績b3, 結果入到b2直資。操行真係好緊要,學之前jm講,真係要跟足啲,或者可同老師傾下……

回覆:lu-ka 的帖子

睇嚟操行真係好緊要!

HMmummy 發表於 15-2-4 20:59
睇嚟操行真係好緊要!
就算唔為考中學,我地教小朋嘅都係教佢品行比成績重要架啦。

joyjoyparent    發表於 15-3-2 20:51

lu-ka 發表於 15-2-4 19:00
我剛剛相反,操行有A,但成績b3, 結果入到b2直資。操行真係好緊要,學之前jm講,真係要跟足啲,或者可同老 ...
其实有好多孩子只係能力有限或唔適合考試制度,不过品性好乖。

回覆:Yanamami 的帖子

我認同。如要阿仔考試,佢一定輸人九條街, 因為佢唔鐘認死板教學。但當佢面試時,佢又講得頭頭是道,加上操行分搭夠,佢現在讀得好開心好輕鬆,我一早表明成績唔好唔緊要,每個人能力唔同,但品行係最重要,不能做錯事,做每事都要想想後果,現在佢都係學習想後果嘅階段……成績我已經放咗係後面了,讓佢自由發揮,唔太差已可以。

我不是專家,但有些小朋友坐唔定走來走去搞搞震,很大程度是有病,專注力不足,過度活躍,自閉等等.專業的老師基本教一兩個月,或者一學期就發現有問題,可以安排評估,然後再按結果而幫助他們.
相反,如果學校忽略,家長又唔為意,咁就會一味覺得小朋友很頑皮.
(我並不是說所有頑皮小孩也有事,只是其中有些被忽略了.)

回覆 火柴人媽媽 的帖子

可能考慮轉一轉學校, 讓他去到較合適的學校, 別延遲.

回覆:joyjoyparent 的帖子

放學時,善意的同校長/老師說說!

回覆:joyjoyparent 的帖子

也有想過轉校,不過成績又不是好,操行C-,可以轉去邊

‹ 上一主題|下一主題