用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行唔好,直資自行大抽獎點揀
樓主: bbwai
go

操行唔好,直資自行大抽獎點揀 [複製鏈接]

bbwai 發表於 15-1-28 21:01
上課不專心,玩文具,玩紙,畫公仔,經常發夢,老師教訓時沒有望住,有時撞到人,講對唔住唔夠大声,又或沒 ...
禁樣未至於C吖~~

嗯, 其實真的不明白評分標準,小朋友有三個優點,都係代表學校參賽並拿獎,沒記缺點或任何懲處。咁都c+

Yanamami  禁老師点講?  發表於 15-1-30 08:12

王國會長

bbwai 發表於 15-1-28 21:01
上課不專心,玩文具,玩紙,畫公仔,經常發夢,老師教訓時沒有望住,有時撞到人,講對唔住唔夠大声,又或沒 ...

C+ 只係某一個學期? 其他學期呢?
以上情況年年都係咁?

kay1102 發表於 15-1-28 17:14
很可能是資優學生,最好做吓評估,睇吓學校或其他機構有乜可以幫到佢。

經常性攪同學,將飯盒倒在同學頭上,扯女生頭髮係資優?請問什麼是資優

bbwai 發表於 15-1-28 21:31
嗯, 其實真的不明白評分標準,小朋友有三個優點,都係代表學校參賽並拿獎,沒記缺點或任何懲處。咁都c+ ...
咁都C........ 最好問下學校點解哦,  另外係唔係有直屬中學?

引用:上課不專心,玩文具,玩紙,畫公仔,經常發

原帖由 bbwai 於 15-01-28 發表
那間小學咁冇人情味?明知小朋友要考學校都咁比?又不是犯離天大錯,一點愛心也沒有,應該想方法令小朋友聽話,而非咁樣😰😰😰😰比C+對小朋友有咩幫助?真不明白是這樣教育下一代嗎?😡😡😡😡

引用:嗯,+其實真的不明白評分標準,小朋友有三個

原帖由 bbwai 於 15-01-28 發表
嗯, 其實真的不明白評分標準,小朋友有三個優點,都係代表學校參賽並拿獎,沒記缺點或任何懲處。咁都c+ ...
你有再揾校長主任傾傾嗎?要表明來意,說明知道小朋友禮貌須改善,但呢個操行成績必定阻礙升中有直接影響,你和小朋友好擔心,亦有悔意,可以用第二樣處罰代替嗎?比我唔會放棄死lur

傑西 發表於 15-1-30 08:16
那間小學咁冇人情味?明知小朋友要考學校都咁比?又不是犯離天大錯,一點愛心也沒有,應該想方法令小朋友聽 ...
雖然不知樓主屬那一間小學,但也認識一為家長面對相似的情況。在自行階段不知怎樣選校,很多學校都指定收B或以上,家長的感覺好像學校想封殺孩子的前途,十分沮喪。那位家長只能寄望呈三不能失手,大抽獎時隨機編號靚。孩子可能未想到徬徨,但家長就很擔心。又告訴身邊的朋友,子女正讀幼稚園的,若有其他選擇,不要讀這小學。

說回來,樓主仍有機會讀到Band 1的。如果有面試的機會,應該作好準備,表現自己有禮貌,乖的一面,不要放棄。

fionakong2008 發表於 15-1-30 09:52
你有再揾校長主任傾傾嗎?要表明來意,說明知道小朋友禮貌須改善,但呢個操行成績必定阻礙升中有直接影響, ...
同意。

校長可能是很要面子,說成績表出了便不能改,但都要試試。

加油!  

為甚麼好像是家長在指導學校該怎樣給操行分?學校怎會不知道操行差會影響報中學?如果為了有人情味,成績表好看點,明明操行差都不照實反映,這是對小朋友好,還是害了他/她呢?這樣的學校才不應該送子女去讀呢!

kay1102 發表於 15-1-30 16:50
同意。

校長可能是很要面子,說成績表出了便不能改,但都要試試。

間間學校都係咁架, 出左成績表就無得改... 所以我係出成績表前, 已向班主任反影, 好多學校都要操行B或以上先報得, 希望佢手下留情(呢句我無講, 用隱喻), 我仔都唔係好乖果D, 所以我都驚佢比C

王國會長

kaifu 發表於 15-1-31 00:15
為甚麼好像是家長在指導學校該怎樣給操行分?學校怎會不知道操行差會影響報中學?如果為了有人情味,成績表 ...
的確, 冰封三呎, 非一日之寒. 樓主都冇講明係咁多年都係操行差定只係某一學期,
如果只係偶然"上課不專心,玩文具,玩紙,畫公仔"等, 相信唔會係C+.

Sindy 發表於 15-1-31 00:55
間間學校都係咁架, 出左成績表就無得改... 所以我係出成績表前, 已向班主任反影, 好多學校都要操行B或以上 ...
最後你小孩也沒拿到C吧?相信是他的操行沒有那麼差,而不是老師手下留情,不然應該全校的操行都該要升等。不按照實況比grade,不單害了學生,分分鐘連校譽都賠上,也可能被中學列入黑名單呢!

kaifu 發表於 15-1-31 11:59
最後你小孩也沒拿到C吧?相信是他的操行沒有那麼差,而不是老師手下留情,不然應該全校的操行都該要升等。 ...
係無比到C, 比起樓主個小朋友, 我仔有試過係課堂同老師嘈.. 態度好似以前我地b5學校咁對老師既態度.. 不過好在老師以佢既大度原諒左我仔, 亦都唔係成日發生咁既事, 你話喇, 我驚唔驚老師比C....

bbwai 發表於 15-1-27 12:30
黄大仙區成績BAAAAA 但操行c+係咪band1無望
Band 1 自行一般最低要求是 A- 或 B+

包包媽 發表於 15-1-28 16:05
我女間全級第1都係操行c,個學生經常性攪同學,又將同學盒飯倒係人地個頭度,上上下堂又扯女同學頭髮  ...
學校咁鬆,將同學盒飯倒係人地個頭度都有C?

Oreal 發表於 15-1-28 23:09
經常性攪同學,將飯盒倒在同學頭上,扯女生頭髮係資優?請問什麼是資優 ...
問得好,好多人完全不明白甚麼是「資優」

引用:為甚麼好像是家長在指導學校該怎樣給操行分

原帖由 kaifu 於 15-01-31 發表
為甚麼好像是家長在指導學校該怎樣給操行分?學校怎會不知道操行差會影響報中學?如果為了有人情味,成績表 ...

‹ 上一主題|下一主題