用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田嘉德麗 vs 真理浸信會碧濤 (真心求意見) ...
樓主: SUEEEE
go

沙田嘉德麗 vs 真理浸信會碧濤 (真心求意見) [複製鏈接]

多謝各位意見, 我諗通左喇, 比佢轉去碧濤, 咁細個唔好迫佢背書, 驚佢反感.
可能輕輕鬆鬆學到仲多野, 跟住又可以帶埋細佬一齊返學, 諗起都幾開心

唔使咁細個就迫佢背書, 反正將來升咗上小學, 大把書要背, 而家由得佢輕鬆吓.

回覆 vpo0615 的帖子

回覆:沙田嘉德麗 vs 真理浸信會碧濤 (真心求意見)

我兩個仔都讀碧濤的,如果學懂學校所教的內容都不算淺。大仔已上小一,應付得不錯,沒有問題。他們上學很開心,都有很多活動配合教學內容。我對幼稚園沒有研究,所以比較不到兩間,以用家而言覺得不錯。

vivienlee 發表於 15-2-3 14:21
我兩個仔都讀碧濤的,如果學懂學校所教的內容都不算淺。大仔已上小一,應付得不錯,沒有問題。他們上學很開 ...
我又對碧濤信心大了, 多謝你!

回覆 SUEEEE 的帖子

我係很多年前的用家, 我仔都係嘉德麗讀左3年, 當時同依家我都唔明背黎做咩 ? 但我仔依家背書係快到無論, 只有這COMMENT

引用:回覆+SUEEEE+的帖子 我係很多年前的用家,+

原帖由 HEIHEIHEIMAMAMA 於 15-02-04 發表
回覆 SUEEEE 的帖子

我係很多年前的用家, 我仔都係嘉德麗讀左3年, 當時同依家我都唔明背黎做咩 ? 但我仔依 ...
oh. 有关?

坊間有好多記憶課程, 其實搵到竅門, 背誦就可以好快.

嘉德麗師資唔好,  但唔否認佢中文科好出色

我仔2年前係碧濤讀N 班,原來諗住一直讀上去,因為我覺得老師好好,有耐性,有愛心。如果唔係有龍校,我都唔會轉。而嘉德麗雖然學術較深,但我個人唔鐘意個校舍,無戶外活動,一d 陽光都無。。。

引用:要小朋友從少就要明白孝順父母,尊重長輩既

原帖由 vpo0615 於 15-01-28 發表
要小朋友從少就要明白孝順父母,尊重長輩既做人道理......應該係家長平日要以身作則. 唔通唔背弟子規就唔識 ...
對小朋友來說,只係唸吓口黃同唱歌仔吧!我細個2歲開始,屋企人都同我背唐詩,完全無難道,上到小學中學都用得返!

回覆 calvinlinda 的帖子

其實我囡囡而家念弟子規, 都係好似唱歌仔咁, 佢唔太明白當中意思.

引用:回覆+calvinlinda+的帖子 其實我囡囡而家

原帖由 SUEEEE 於 15-02-12 發表
回覆 calvinlinda 的帖子

其實我囡囡而家念弟子規, 都係好似唱歌仔咁, 佢唔太明白當中意思.
到佢大個d就會問點解,我細成日問到我爹哋口r r.

去過簡介會,似乎弟子規係創辦人既個人喜好,我唔明白咁早叫佢地背啲陌生既字句,會對佢地理解孝悌之道有幾大幫助

我覺得身教先係最重要, 因為小朋友係會模仿.

引用:嘉德麗師資唔好,++但唔否認佢中文科好出色

原帖由 hebe2010 於 15-02-06 發表
嘉德麗師資唔好,  但唔否認佢中文科好出色
我都想知, 可以分享多d你所知既唔好嗎?

引用:去過簡介會,似乎弟子規係創辦人既個人喜好

原帖由 pokey 於 15-02-13 發表
去過簡介會,似乎弟子規係創辦人既個人喜好,我唔明白咁早叫佢地背啲陌生既字句,會對佢地理解孝悌之道有幾 ...

我冇去簡介會, 除背誦, 有冇話會再講解或以故事型式教弟子規架?

‹ 上一主題|下一主題