用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田嘉德麗 vs 真理浸信會碧濤 (真心求意見) ...
go

沙田嘉德麗 vs 真理浸信會碧濤 (真心求意見)

小朋友讀緊沙田嘉德麗 N pm 班, 讀得幾開心同埋學到野, 但無學卷比較貴, 不過朋友們話課程深 d 升小一無咁辛苦.
現 "真理浸信會碧濤" 收左 K1 am, 有學卷學費平, 校舍比較大及新淨, 但無乜評語, 所以而家好難取捨.
請求各位比 d 意見, 感謝!

引用:小朋友讀緊沙田嘉德麗+N+pm+班,+讀得幾開心

原帖由 SUEEEE 於 15-01-27 發表
小朋友讀緊沙田嘉德麗 N pm 班, 讀得幾開心同埋學到野, 但無學卷比較貴, 不過朋友們話課程深 d 升小一無咁 ...
負擔到一定嘉德麗,學術水平不錯,扣門net91亦較有優勢!我女都喺呢度返N!

請問兩位嘉德麗的什費/書簿費/校服書包等貴嗎? 大約多少?

引用:請問兩位嘉德麗的什費/書簿費/校服書包等貴

原帖由 tmk_maggie 於 15-01-27 發表
請問兩位嘉德麗的什費/書簿費/校服書包等貴嗎? 大約多少?
PN 2014-15學費$4400/month x11, 雜費+冬夏季校除開約 $5xx per month!分上、下学期每次一筆咁交!

嘉德麗學費對你地來講吃力嗎?
有無細佬妹跟尾??

其實碧濤唔淺架﹐
不過真理浸信會果D興有親子功課﹐
你Enjoy親子一齊做的功課嗎???

如果嘉德麗學費吃力就轉啦﹐
如果唔吃力又或有弟妹都轉啦。

Thanks!

siumak 發表於 15-1-27 15:42
有無細佬妹跟尾??
有無細佬妹跟尾??
>> 暫時唔吃力, 但有個細佬跟尾, 兩個一齊讀就吃力.

其實碧濤唔淺架﹐
不過真理浸信會果D興有親子功課﹐
你Enjoy親子一齊做的功課嗎???
>> 我而家先知原來碧濤都唔淺架, thanks!
>> 我其實都 enjoy 親子功課架 ^^

如果嘉德麗學費吃力就轉啦﹐
如果唔吃力又或有弟妹都轉啦。
>> 多謝你意見呀, 不過你知道升小情況 ok 嗎 ?

引用:Quote:siumak+發表於+15-1-27+15:42+嘉德麗

原帖由 SUEEEE 於 15-01-27 發表
有無細佬妹跟尾??
>> 暫時唔吃力, 但有個細佬跟尾, 兩個一齊讀就吃力.
升小資料我未揾到就已經被更心儀學校 call waiting 了

引用:Quote:原帖由+SUEEEE+於+15-01-27+發表嘉德

原帖由 siumak 於 15-01-27 發表
升小資料我未揾到就已經被更心儀學校 call waiting 了
恭喜,樂X?

99dogdog 發表於 15-1-27 23:23
恭喜,樂X?

信 x

其實如果你唔係極喜愛嘉德麗﹐
我係你會轉。

我搵資料來講﹐
沙田區的真理浸信會屬會幼稚園都算學券校中的深﹐
當然英文可能嘉德麗會好D﹐
但比較埋錢﹐
某程度上學券同非學券係有分別o既。

回覆:沙田嘉德麗 vs 真理浸信會碧濤 (真心求意見)

嘉德麗都收我囝讀k1/pm, 問過學校學費$4150x12 + 半年$1500雜費,差不多$5000/月.....未計書包校服,個費用都好惡頂。我好鍾意嘉德麗教小朋友讀弟子規,但無奈頂唔住高學費最後都轉左讀有學卷幼稚園。

嘉德麗著重背古文, 咁細個小朋友係咪真係有需要? 我PLAYGROUP個老師都唔認同. 佢唔recommend嘉德麗.

vpo0615 發表於 15-1-28 10:36
嘉德麗著重背古文, 咁細個小朋友係咪真係有需要? 我PLAYGROUP個老師都唔認同. 佢唔recommend嘉德麗. ...

係囉﹐
其實我都唔明﹐
背完又唔代表理解古文﹐
背在又如何?

引用:嘉德麗都收我囝讀k1/pm,+問過學校學費$4150

原帖由 吳家有喜 於 15-01-28 發表
嘉德麗都收我囝讀k1/pm, 問過學校學費$4150x12 + 半年$1500雜費,差不多$5000/月.....未計書包校服,個費用 ...
收足12個月?

回覆:沙田嘉德麗 vs 真理浸信會碧濤 (真心求意見)

開放日問過老師點解咁細個就教弟子規?老師話主要想小朋友從少就要明白孝順父母,尊重長輩既做人道理,並不是要佢地死背難背。

引用:Quote:原帖由+吳家有喜+於+15-01-28+發表嘉

原帖由 LEE-Baby 於 15-01-28 發表
收足12個月?
係呀,交足12個月架

回覆 LEE-Baby 的帖子

K1可能8月要上適應班, 所以要交足12個月

要小朋友從少就要明白孝順父母,尊重長輩既做人道理......應該係家長平日要以身作則. 唔通唔背弟子規就唔識呢D道理? 除咗弟子規, 仲有千字文, 唐詩......要背........

我都覺得嘉德麗有佢個人之處既, 你話升小如何, 乜升小升官津校就吾關你讀乜幼稚園事, 係去叩門先話有影響。

上到小學都要背書架啦,,,,幼稚園開始學背書上小學咪容易PICK UP
其實HK教育都係著重背書...我由小學至中學, 除左數學會計呢D科目其他都係要死背爛背...

引用:要小朋友從少就要明白孝順父母,尊重長輩既

原帖由 vpo0615 於 15-01-28 發表
要小朋友從少就要明白孝順父母,尊重長輩既做人道理......應該係家長平日要以身作則. 唔通唔背弟子規就唔識 ...
睇你中5中意背書