用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網&14網統一派位排位參考
樓主: hkpapa852
go

12網&14網統一派位排位參考 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

之前有人提過sen(special education need)學生, 已經講過黃焯菴好有心教 (唔好睇低肯收肯教sen的學校, 呢d都係對教育的一種承諾同熱誠, 有d學校就算收生不足, 都一樣無heart去收去教sen, 玩到人走, 果d至衰), 近期feel到黃焯菴marketing好勁, 應該係新校長有心攪好學校, 成績係點暫時未知, 不過係有俾心機

新校長在簡介會中被問到宗教問題, 話如果學生本身有另外的宗教, 學校點處理, 校長話可以容許學生在佛學課時到圖書館自修, 個人十分佩服校長的胸襟

如果黃焯菴可以好似李賜豪咁上到位, 12網家長多一個選擇, 都係一件好事

張x文暫時認識唔多

回覆 ncdbcvf 的帖子

Thanks for advice!

引用:之前有人提過sen(special+education+need)

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-12 發表
之前有人提過sen(special education need)學生, 已經講過黃焯菴好有心教 (唔好睇低肯收肯教sen的學校, 呢d ...
Charlotte_mom
在網上很難找到關於黃焯菴的資料,尤其中肯和正面的評價更是少之又少。
學之前一位媽媽用語,我的小孩也是用家,當時只是大抽獎中了而進入這校。
新校長從教育局邀來,對學校有遠建,也有短期計劃,過去一年半的接觸和觀察,當初的計劃也一一在落實。
教師團隊,之前在其他文中也有提過,有一隊很專業和極有愛心的老師堅守護著,每年亦有新面孔加入,當中更有老師是會返教會的。
去年中一派位成績更是很不錯(詳情不詳說可上學校網查閱)
入了這小學小朋友很開心,很有自信。
所以這所是真真正正灣仔區的「寶」校。
先不談融合教育這問題,只要小朋友用心,又有動力學習,跟到課程,升band one 英中不是難事,區內好多學校也有收Sens,但敢在校本報告中例明的並不多,學校的理念是真正的有教無類,亦會因材施教。
知道5月左右還會有課程簡介日,到時可再詳細瞭解。

想問問丘佐榮, 有冇人可以分享吓 ? 唔該哂

bobbob  丘佐榮係16網喎  發表於 15-3-21 22:43

回覆:12網&14網統一派位排位參考

請問net 14炮米好不好?是一線定二線小學?放乙二有機會入到嗎?

如果14網 Canossa 1-1-1, 乙二太古, 係咪都ok 保險?
萬一乙二都唔中,扣門太古会唔会好難?

醒目開學勳章 王國長老

引用:如果14網+Canossa+1-1-1,+乙二太古,+係咪

原帖由 littleape0129 於 15-04-26 發表
如果14網 Canossa 1-1-1, 乙二太古, 係咪都ok 保險?
萬一乙二都唔中,扣門太古会唔会好難? ...
樓主已經講左乙二太古入唔晒,如果乙二揀太古係有機會落空(舊年已經唔少)。派去邊就睇運啦!舊年有人12網乙2寶血第3李賜豪派左去乙9!

至於叩門,係唔少人申請,學校亦有收d,難唔難我就唔知了,不過肯定有競爭的(心照啦到時一定係鬥叻)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom, 有野想請教下你啊.  小兒今年K2, 被老師COMMENT專注力不夠. 只專注喜歡的事情及同學(他只會記喜歡的同學名字).  一無興趣就雲遊(老師一教筆順佢就開始望窗).   

聽說單循最輕鬆同對SEN較好.   不過最多人爭.    衛下同 太古小學都好似幾好, 唔算太谷及活動教學,對嗎?

因無宗教分, 自行是否只有太古才有機會?    至於乙一, 單循是否3間之中最難入?

謝謝你.

回覆 hkpapa852 的帖子

是否聖方濟各及聖保祿放乙一很大機會入到?

hkpapa852  係  發表於 15-4-27 11:17

醒目開學勳章 王國長老

cocokan2004 發表於 15-4-27 02:26

Charlotte mom, 有野想請教下你啊.  小兒今年K2, 被老師COMMENT專注力不夠. 只 ...
丹循校務報告
http://www.cmsth.edu.hk/04management/01schoolinfo/doc/學校周年報告2013-2014.pdf
p39+

衛下
http://www.npmps.edu.hk/CustomPage/16/13-14_annual_report.pdf
p11

太古
http://www.tps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//schoolreport/annual_report_13142_for_public_1417049234.pdf
p14
http://www.tps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=999&mode=published&nocache1430117637

三間我都見有支援, 讚!
我都係睇網上報告, 詳細d情況可能要問用家或者問學校了

三間入面, 應該丹循最難入, 太古較易; 不過太古都係好學校

真的謝謝你回答!
‹ 上一主題|下一主題