用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網&14網統一派位排位參考
樓主: hkpapa852
go

12網&14網統一派位排位參考 [複製鏈接]

wawawa70 發表於 15-3-5 17:00
我都知佢同舊基有一定的距離, 但見佢有聯系中學, 真的好怕又要中一再面臨大抽獎的日子.  ...
聯繫位其實唔係好多, 但你又要諗下, 愛官計埋用聯位入到一線中學既比例, 都只係得基灣既一半, 係咪真係咁有保障呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-6 10:32
聯繫位其實唔係好多, 但你又要諗下, 愛官計埋用聯位入到一線中學既比例, 都只係得基灣既一半, 係咪真係咁有 ...
我諗佢都知, 只係睇佢博唔博,20分自行基灣,有20-30%機會, 大抽奬基灣排頭,愛官第二,會係中庸一D的策略

我都知呢兩間嘅分別, 只可惜今年身邊有三個20分都唔入, 都係好擔心 ! 16網好果 d 唔擺第一就等於放棄, 真係頭都爆, 好在呢度仲有好多好有心人幫手分析

wawawa70 發表於 15-3-6 15:06
我都知呢兩間嘅分別, 只可惜今年身邊有三個20分都唔入, 都係好擔心 ! 16網好果 d 唔擺第一就等於放棄, 真係 ...
港島區既12網同14網, 大抽獎乙一唔入都好大機會執到寶, 16網乙一唔入, 都仲叫有愛官, 韋理夫人呢D可以放係乙二防寶.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-6 15:30
港島區既12網同14網, 大抽獎乙一唔入都好大機會執到寶, 16網乙一唔入, 都仲叫有愛官, 韋理夫人呢D可以放係 ...
hkpapa852, 多謝你回答先. 咁又想問吓, 如果乙二, 愛官, 梁李, 你又點有咩意見呢 ? 愛官我就真係博派到筲官, 因為冇其他野係比人優勢, 而梁李就見 d 人成日都係好學校, 只係未上到第一線, 站在二線頭. (唔知點解, 我個人對韋理冇乜好感! 個人感覺 hehe).

wawawa70 發表於 15-3-6 16:25
hkpapa852, 多謝你回答先. 咁又想問吓, 如果乙二, 愛官, 梁李, 你又點有咩意見呢 ? 愛官我就真係博派到筲官 ...
16網既二線, 我都只係識愛官, 韋理夫人叫有點認識. 梁李就真係唔識.

其實丘佐榮我都唔多識.....

wawawa70  丘佐榮我都唔多識熟, 只知已屬四   發表於 15-3-6 16:41

引用:其實大家會不會想埋中學?14同16中學是否同

原帖由 lcyesther 於 15-03-06 發表
其實大家會不會想埋中學?14同16中學是否同一校網?
14同16中學校網一樣港島東區

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-3-6+15:30+港島

原帖由 wawawa70 於 15-03-06 發表
hkpapa852, 多謝你回答先. 咁又想問吓, 如果乙二, 愛官, 梁李, 你又點有咩意見呢 ? 愛官我就真係博派到筲官 ...
二線嚟講,離不開愛官,筲官及梁李
愛官同皇仁有聯系,男生搏得過!
相反,女生應該搏筲官!
梁李無聯系,但老師比較有愛心,而且好細心!

winnie雲妮 發表於 15-3-10 23:32
二線嚟講,離不開愛官,筲官及梁李
愛官同皇仁有聯系,男生搏得過!
相反,女生應該搏筲官!
筲官算二線嗎? 過去6年自行都收生不足(自行50個位每年也收不夠40人), 現在每級收生不足率有18%-48%啊!

我諗就算真係二線都要諗下點解無乜人對呢間學校有興趣

回覆:hkpapa852 的帖子

12網,除了李賜豪係保險線,另外5間寶校邊間較好?

DadaF 發表於 15-3-11 12:05
無研究..... 提提你, 下年開始12網又多一寶, 有6寶, 數字上和比例都應該冠絶全港

引用:12網,除了李賜豪係保險線,另外5間寶校邊

原帖由 DadaF 於 15-03-11 發表
我舊年都有硏究過下,張X文有NET teacher ,我就排呢間先便中了。爬文見都有人話寶覺老師唔錯,嘉道理就語景好,另類國際學校

引用:Quote:winnie雲妮+發表於+15-3-10+23:32+二

原帖由 hkpapa852 於 15-03-11 發表
筲官算二線嗎? 過去6年自行都收生不足(自行50個位每年也收不夠40人), 現在每級收生不足率有18%-48%啊!

我 ...
個人認為,筲官校舍同設施比其他學校舊,好似'up up dup dup'咁

winnie雲妮 發表於 15-3-11 14:59
個人認為,筲官校舍同設施比其他學校舊,好似'up up dup dup'咁
其實以升中成績計, 筲其應該可列入二線:

升上聯繫中學50%(一線+二線), 入5大東區一線尾二線頭中學14.6%, 一共64.6%. 假設一半屬於一線, 都有32.3%, 當佢得4成, 都有~26%

引用:Quote:原帖由+DadaF+於+15-03-11+發表12網

原帖由 catcc2000 於 15-03-11 發表
我舊年都有硏究過下,張X文有NET teacher ,我就排呢間先便中了。爬文見都有人話寶覺老師唔錯,嘉道理就語 ...
咁你點排1至3志願?第幾志願入張x文?

引用:Quote:原帖由+catcc2000+於+15-03-11+發表

原帖由 DadaF 於 15-03-11 發表
咁你點排1至3志願?第幾志願入張x文?
我甲一乙一華下,乙二寶血,乙三李賜豪,乙九張凝文

catcc2000 發表於 15-3-12 11:42
我甲一乙一華下,乙二寶血,乙三李賜豪,乙九張凝文
乙4-8我估係:軒上,軒下,華上,St Joseph, St James

引用:Quote:catcc2000+發表於+15-3-12+11:42+我

原帖由 hkpapa852 於 15-03-12 發表
乙4-8我估係:軒上,軒下,華上,St Joseph, St James
係啦,放晒落去啦,冇理由第五就放張呀?

醒目開學勳章 王國長老

親戚今年
乙1軒下
乙2李賜豪
乙3寶血
乙4黃焯菴

乙3寶血明知無機, 不過親戚唔甘心乙3就黃焯菴, 我話如果乙1,2唔中(咁都唔中?!), 乙3,4擺唔擺都無分別, 咁咪即管乙3擺寶血, 話唔定爆冷呢, 唔會咁恐怖乙4黃焯菴都唔中掛......

引用:親戚今年乙1軒下乙2李賜豪乙3寶血乙4黃焯菴

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-12 發表
親戚今年
乙1軒下
乙2李賜豪
如果中咗黃焯菴仲會唔會扣門? 黃焯菴好啲定 張x文好啲?

‹ 上一主題|下一主題