用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 段古母辛府 之 48網大抽獎提供
樓主: lauwingtai
go

段古母辛府 之 48網大抽獎提供 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-1-28 09:54
其實倒轉諗, 46網既家長都幾慘,一二線學校既學位都俾人分咗, 機會又細咗. 唔似其它區, 只借寶校位俾隔離
...
最慘係咩呀?46d靚校去到48俾人當草,呂小乙六抽到,九基樂仲要乙十七,呢兩間係46網乙二就抽晒。

lauwingtai 發表於 15-1-28 09:59
最慘係咩呀?46d靚校去到48俾人當草,呂小乙六抽到,九基樂仲要乙十七,呢兩間係46網乙二就抽晒。 ...
所以話, 撇除中學網唔係咁出色,48網既家長真係身在福中不知福.

人地個個網都諗緊要放邊間二三線學校做乙2作防寶線時, 48網其實仲可以將D唔太差排到乙1 - 乙3(仲要係有機會入), 防寶線放係乙7,乙8,甚至乙10都仲可以
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-28 09:54

其實倒轉諗, 46網既家長都幾慘,一二線學校既學位都俾人分咗, 機會又細咗. 唔似其它區, 只借寶校位俾隔離

我同班48網的朋友講選校,我叫佢地乙二到乙五填哂46網的學校,佢地
第一個反應係:「要搭校車喎!」。我心諗,呢個真係一個大眾家長的寫照
,佢地係好唔想跨去隔離區!我話咁樣你地一係唔好搏果三間好熱的學校,
就咁乙一聖乜乜華就算啦,但他朝你地就唔好再呻技不如人啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-1-28 10:03

所以話, 撇除中學網唔係咁出色,48網既家長真係身在福中不知福.

你唔係講緊我呀?!  :p

不過都好老實講句,如果無私校做後盾,我好大機會會「回流」,因為
有d網唔係個個都玩得起。

回覆 hkpapa852 的帖子

agree.... 身在福中.

奥脫福 發表於 15-1-28 10:17
你唔係講緊我呀?!  :p

不過都好老實講句,如果無私校做後盾,我好大機會會「回流」,因為

我講緊話"要搭校車喎!"個D家長

話實有次我同個住係48網既朋友頃, 佢又咁答我"要搭校車喎!", 我寸番佢:

你住係秀茂坪, 去抽德兆, 藍循, 唔通唔駛搭校車? 搭校車真係問題既, 咪就揀附近間秀天囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

zanezane 發表於 15-1-28 10:31
回覆 hkpapa852 的帖子

agree.... 身在福中.

起碼比起12,14,34,35,41,45同46網, 乙二乙三已經係要諗下放邊間寶校無咁難受好得多啦!

hkpapa852 發表於 15-1-28 10:37
起碼比起12,14,34,35,41,45同46網, 乙二乙三已經係要諗下放邊間寶校無咁難受好得多啦!
...
其實當今大抽奬仲有「梯級」的校網, 就只有11&48。不過, 11的大奬都係歐洲車, 48的大奬只係日韓車。

hkpapa852  16,31,40,45都算有  發表於 15-1-28 11:22

奥脫福 發表於 15-1-28 10:12
我同班48網的朋友講選校,我叫佢地乙二到乙五填哂46網的學校,佢地
第一個反應係:「要搭校車喎!」。 ...
査實點解你好似咁討厭聖乜乜華呢? 純屬好奇。
因為我望落48網最名不符實既係觀官秀, 又唔見你講, 反而聖乜乜華就常掛咀邊。

lauwingtai 發表於 15-1-28 11:29

因為我望落48網最名不符實既係觀官秀, 又唔見你講, 反而聖乜 ...

因為我識幾個係度謮書的同學仔,亦識人叩過呢間學校,大致知道呢間學校
程度去到邊。如果佢係一間乙四、五都入到的學校,我會無乜意見;但填乙
二都入唔到,我覺得係48網的悲哀。

至於秀官,我就唔多識人係度謮書,所以就無乜野講,但呢間係一間俾到B
2生搏到上1c官中的學校。

問心我並唔討厭聖乜乜華,我甚至在某程度上係認同「愉快學習」添!呢個
網我最「憎」的學校係另有其校。(其實之前我有在EK提過)

奥脫福 發表於 15-1-28 11:48
因為我識幾個係度謮書的同學仔,亦識人叩過呢間學校,大致知道呢間學校
程度去到邊。如果佢係一間乙四、 ...
秀官雖然同觀中有聯繫位, 但得19個, 仲要同牛官分........ B2學生都有機會上, 似乎可能性不高 (依家係出生率低年代另算啦!)

hkpapa852 發表於 15-1-28 12:02

秀官雖然同觀中有聯繫位, 但得19個, 仲要同牛官分........ B2學生都有機會上, 似乎可能性不高 (依家係出生 ...

或者可以咁講,在出生率低的年代,大部份B1同學都唔將目標放在觀中,咁係咪
有聯繫位B2同學都不難升呢到B1學校,有無聯繫位都無所謂。但在幾年後的升
中潮,當一眾B1同學選校轉為保守時,若無B2同學可以籍聯繫位升呢的話,咁
外邊的B2同學更加無機會可以升呢。也許呢個保障並不明顯,但若然你係夠運的
話,咁保到你一個就夠。

另外相對於牛官,秀官叫做佔到優勢架喇!

奥脫福 發表於 15-1-28 11:48
程度去到邊。如果佢係一間乙四、 ...
原來如此, 咁真係要網比網、貨比貨喇, 當你望見新界西d學校網, 三成幾band1既學校要放乙一仲要抽, 就知48網幾幸福, 如果我將樂天拎去青衣, 都要放乙一先有機。個d校網先至悲哀。

lauwingtai 發表於 15-1-28 12:15
原來如此, 咁真係要網比網、貨比貨喇, 當你望見新界西d學校網, 三成幾band1既學校要放乙一仲要抽, 就知48網 ...
近D望下43網, 11間小學有9間要借位俾人, 仲有2間收埋雙非, 放間聖愛,秀官咁既level既學校落去佢地都可能開心到彈起

奥脫福 發表於 15-1-28 12:13
或者可以咁講,在出生率低的年代,大部份B1同學都唔將目標放在觀中,咁係咪
有聯繫位B2同學都不難升 ...

觀秀band 2生容易入到band 1c觀中, 我諗有d美麗的誤會。觀秀上年升中派位小六全級149人,約50人入到band 1 學校,比率約30%, 普通2線小學實力,但就1綫小學咁難入。觀秀有5班, 2班精英班,當佢兩班總人數約60人,已明顯見到有小部份精英班同學不能入到band 1學校。上年只有一個非精英班同學入到band 1中學,仲要係觀中,不過我唔知這位同學係band 1定band 2生。 上年全校有26個人入觀中,當中有d係考全級頭幾名的都選擇入觀中,而唔博好d的學校,所以你唔好以為大部份觀秀band 1同學唔會將目標放在觀中,有部份家長當局者迷,佢哋真係會放觀中第一架,如果唔係點會派英中約50人,觀中佔26人咁多。 好似 hkpapa852 講觀中聯繫位19個, 仲要同牛官分,會有機多個band 2學生因為聯繫位而入到觀中? 個機會係好低。

這幾年band 2生入band 1,是受惠於升中人數少。升中派位派完band 1學生先派band 2學生,仲要觀塘區係唔夠band 1學位比本區band 1 學生。觀塘區band 2生可能有機入到他區band 1學校,但band 2生要入本區band 1學校機會係低。  

lauwingtai    發表於 15-1-28 14:01

lauwingtai 發表於 15-1-28 11:29
因為我望落48網最名不符實既係觀官秀, 又唔見你講, 反而聖乜 ...

上年聖愛xx全級考第一個同學入左銅鑼灣名女校,佢係小五小六都係考全級第一,不過佢小一至小四係讀觀秀,轉校前係觀秀名列前茅,不過唔係考第一,又可能佢小一至小四未發力

lauwingtai 發表於 15-1-28 12:15
原來如此, 咁真係要網比網、貨比貨喇, 當你望見新界西d學校網, 三成幾band1既學校要放乙一仲要抽, 就知48網 ...

樂天升中也是三成幾band 1嗎? 我搵唔到資料.

似乎校網的差異也頗明顯.....

hkpapa852  所以吸引力又差一D  發表於 15-1-28 16:00
hkpapa852  樂天沒有公開的資料  發表於 15-1-28 16:00

回覆 zanezane 的帖子

明明同自己講: 諗完ga la...... 而家又諗.

回覆:段古母辛府 之 48網大抽獎提供

46網較hit除左聖若翰,
已經轉左做佐敦谷聖joe同浸宣了,
柏德無咁hit了

回覆 kingigi 的帖子

你指是46人士的選法?為何有變?
‹ 上一主題|下一主題