用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基會睇埋教育局次第嗎?
go

沙田培基會睇埋教育局次第嗎?

因申請時只給五年級上下學期成績表

回覆:Carlton 的帖子

我都想知😁

回覆:沙田培基會睇埋教育局次第嗎?

我估會睇!因3月應有第一、二次呈分後的排位!

3 月未必有。有學校呈三考到3 月尾。
[

但一月尾已完成interview, 不需要 2nd in, 4月尾前通知bor, 係咪有機會唔睇呢

Carlton 發表於 15-1-28 02:44
但一月尾已完成interview, 不需要 2nd in, 4月尾前通知bor, 係咪有機會唔睇呢

我自己有補回六年級上學期成績表比培基。
我又再睇多次當日簡介會D相,培基收生評估因素其一:"小學成績",無註明要睇次第,如果我無記得,佢哋好似有話最快二月有result,咁即係無可能有全港排名次第喇。

fi-fi 發表於 15-1-28 08:11
我自己有補回六年級上學期成績表比培基。
我又再睇多次當日簡介會D相,培基收生評估因素其一:"小學成績", ...
fi-fi

你小朋友已經讀緊培基?覺得學校點?

另外請問你小朋友是否 band 1 學生?

謝謝﹗

引用:Quote:fi-fi+發表於+15-1-28+08:11+我自己

原帖由 kin818kin 於 15-01-28 發表
fi-fi

你小朋友已經讀緊培基?覺得學校點?
不是培基學生,上個星期六先面試

我唔知喺邊度聽過,話教育局會用呈分1、2排一個全港次第,無論直资、自行嘅學校都可以上名拎學生排名作收生評審用,我另一心儀直资,就講明今年會睇次第

fi-fi 發表於 15-1-28 17:12
不是培基學生,上個星期六先面試
次第是否指大抽獎那次?

另外,你in 左培基,收左的話你會放棄大抽獎嗎?怕唔怕好似浪費左機會?

回覆 kin818kin 的帖子

次弟是 教育局 在自行時 會給各校 提供一 份 各校 的學生名次 , 那麼各校便根據此名次 收取自行的學生

回覆 fi-fi 的帖子

有講過最快二月有結果?

引用:Quote:fi-fi+發表於+15-1-28+17:12+不是培

原帖由 kin818kin 於 15-01-28 發表
次第是否指大抽獎那次?

另外,你in 左培基,收左的話你會放棄大抽獎嗎?怕唔怕好似浪費左機會?
其實我仲係心大心细,我幾鍾意培基個校長,佢講嘅嘢好觸動到我

我有同老師倾過,佢話都有多個成功例子,留位直资,到放榜果日再去自行果2間叩門

回覆 Mint 的帖子

前 2 年 你唔係已經有經驗啦咩 ??

引用:回覆+fi-fi+的帖子 有講過最快二月有結果?

原帖由 Carlton 於 15-01-28 發表
回覆 fi-fi 的帖子

有講過最快二月有結果?
如果我無同第二間搞亂,我係聽星期日果埸簡介會,我印象記得佢哋都快出信,仲話最遲四月,因為正常直资係會一log一log咁收生,無註冊嘅位就再出下一批

回覆:lucia6119 的帖子

2年前培基分2輪interview, 一次在十二月,另一次好似在二月,但今年只舉行一次interview. 已經同2年前唔同左,所以經驗都已經過時了

次第名單得兩次呈分試架咋.. 如果12月前, 就一定唔睇, 如果1月, 有機會睇, 2月先知既話, 9成都睇.... 另外有D學校係網頁有寫睇唔睇的

fi-fi 發表於 15-1-28 19:02

我有同老師倾過,佢話都有多個成功例子,留 ...
請問佢有什麼 point 觸動到你?

fi-fi 發表於 15-1-28 19:02

我有同老師倾過,佢話都有多個成功例子,留 ...
我同你一樣...我都覺得培基校長講野好啱聽....

佢俾我感覺..入到去既學生佢地最重要係培育佢既品格, 佢兩次既簡介會都好強調呢點.
但我老公話佢係直資學校校長...叫我要當佢係半個SALES....

Carlton 發表於 15-1-28 02:44

教育局會在三月向非派位直資學校發放成績次第,成績次第是根據第一次及第二次呈分試成績計算,學校取得成績次第後便會公報取錄結果。

因此,若學校是在三月底後開始公佈取錄結果的,理應是先參考成績次第結果,若在三月初或以前公佈結果的學校,是沒有看成績次第。

-----------------

你可以參考以下教育局資料:
學位分配組會根據參加派位學生經調整後的小五下學期及小六上學期的校內成績,向各中學提供其自行分配學位申請學生的成績次第名單作參考之用。為此,參加派位而又接受自行分配學位申請的直資學校,須於一月下旬把所有自行分配申請學生的「中一自行分配學位申請表」教育局存根交予學位分配組,以便該組在三月中旬向學校發放有關學生的成績次第名單。學校須在四月中旬將正取學生名單及備取學生名單交回學位分配組。

資料來源:http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/ss-section_8.pdf (第 1 頁 / 第 4 項)

kin818kin 發表於 15-2-2 12:57
請問佢有什麼 point 觸動到你?

著重德育、人格....

呢方便我個人比較注重,當年揀小學時都係用呢點作首要