用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 甲一?點都要跟番乙一?!
go

甲一?點都要跟番乙一?!

很多時大家在填表時都會有呢個想法:

甲一選最心儀的學校、甲二及甲三漏空;乙一重覆最心儀的學校。。。

在純機會率下去睇,個故仔又係咪應該都係咁呢?

假設他區校A有72個抽獎位,本區校B有35個抽獎位,即係代表A校有約7個
抽獎位俾全港,而B校則有3個。位多的學校係咪大機會過位少的?

隨機號碼最細的同學,自然選邊間都無所謂;但隨機號碼唔係最細的又點呢?到佢
果陣,邊間學校的學位會派哂先呢?會唔會同選擇該學校的人數有關呢?

假設他區校A有1000人放甲一,而本區校B則有500人人放甲一。中佢地的
平均機會率係:

A校 = 7 / 1000  = 0.007

B校 = 3 / 500  = 0.006

似乎選A校的機會率會高一點;不過選中B校的的人中,若然佢地係選A校的話都
應該會中,因為佢地的隨機號碼係細到可以中到B,咁自然都會中到A。

當然在現實中無外人會知有幾多人放邊間學校係甲一,咁只能用其他可獲得的數字
去估算。不過有一件事可以肯定:當兩間學校都算「叮噹馬頭」,難以取捨的話,
咁就算一間多位的吧!反正你的隨機號碼並不會因你的選擇而改變!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-26 14:55
很多時大家在填表時都會有呢個想法:
無他既, 不少人仲謎信於1-1-1既影響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1﹣1﹣1係有D幫助,唔見得係迷信, 另外就係甲一命中機會太低,不要花心神在此,因為你的隨機號碼要很前(約頭10﹪)才有機會。而你的理論是成立,但其實沒有實質作用。因為如果你的隨機號碼的位置落在入到校A而入唔到同校B的位置, 你的隨機號碼只在頭10﹪之後少少的位置, 你響乙部都已經係最前,咁你會入到乙一, 如響再後D的位置, 咁你甲一填乜都死。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-1-26 15:11
無他既, 不少人仲謎信於1-1-1既影響
講左好多次啦, 硬要去111我都無計

回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔好意思, 我唔太明白,係1-1-1對抽獎焦用? 只對叩面有用咁既意思嗎??  

醒目開學勳章 王國長老

我意思係, 好多學校都問係咪111, 但唔等於只收111, 一樣係公開收, 收完話優先考慮111, 但實際又係收叻仔先

真係好鐘意, 111無可口非, 但如果放棄更好機會純粹為111, 個人唔建議lor

mrs.so    發表於 15-1-27 10:10
Anfiodan  謝謝解釋  發表於 15-1-27 09:28

引用:+本帖最後由+gsrover+於+15-1-26+16:05+編

原帖由 gsrover 於 15-01-26 發表

1﹣1﹣1係有D幫助,唔見得係迷信, 另外就係甲一命中機會太 ...
請問隨機號碼是否抽number的大細?
Number越細越前?

回覆:甲一?點都要跟番乙一?!

想問學校點知係咪111

醒目開學勳章 王國長老

babykeikeikei 發表於 15-1-26 20:16
想問學校點知係咪111
叩門時會要求家長交返之前自行/統一表格COPY

Charlotte_mom 發表於 15-1-26 22:24

叩門時會要求家長交返之前自行/統一表格COPY

呢間學校連報2014-15年度下學期插班生都要呢份表:

報讀小一的家長請提交《小一學位分配選擇校表格》副本 。

http://www.hgps.edu.hk/notice/2014-15/nc_application.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Sitilee 發表於 15-1-26 20:08
請問隨機號碼是否抽number的大細?
Number越細越前?
所謂隨機號碼由始至都冇人會知點排,究竟係數字定英文字母, 你都唔會知邊個前邊個後,只係響電腦入面的一個先後次序。

好多學校講既111定義都唔同

111應該正確是?

自行+統一(甲+乙)+叩門(最後一次機會)?
自行+甲一+乙一?

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 奥脫福 的帖子

what is 隨機號碼前後和怎知道?

mrs.so 發表於 15-1-27 09:58
好多學校講既111定義都唔同

111應該正確是?
111定義都唔同?

真係第一次聽囉

我都想知111仲有咩唔同既定義
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

就係想請教各位

幼稚園校長講既111= 自行+統一甲乙一合一+最後一次機會

而家長講111, 自行+甲一+乙一

hkpapa852  我好有興趣知係邊間幼稚園   發表於 15-1-27 11:14

醒目開學勳章 王國長老

111應該正確是?

自行+統一(甲+乙)+叩門(最後一次機會)?
自行+甲一+乙一?

緊係自行+甲一+乙一, 無聽過第一種解釋, 你點同學校証明你只叩佢一間?

mrs.so  GOOD , THANKS!  發表於 15-1-27 11:31

醒目開學勳章 王國長老

nosaj8888 發表於 15-1-27 10:17
回覆 奥脫福 的帖子

what is 隨機號碼前後和怎知道?
派得好, 咪就係號碼前, 派得差, 咪就係號碼後lor, 家長唔會知自己number架wor

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Good answer

回覆 mrs.so 的帖子

朋友45網, 心儀43網, 幼稚園讀鑽石山, 因為111, 想甲一填43, 甲二才填45, 由於乙一必填45, 45乙一又無講明111, 甲一就要111, 所以朋友問

跨區好難111, 還是自行+甲一+叩門最後一次機會才叫111

有啲學校真係咁要求,1-1-1