用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

亮燈 發表於 15-1-27 21:15
其實係去讀Y9即中三好D,我阿仔過去讀Y10,依家都仲未追得掂,佢好辛苦,因成績唔好,英文差(呢個係重點), ...
agency always sell me...跳班

睇返呢度D舊post大多家長都覺得G9去會好D, 因初初去英文真係聽同講都麻麻, 要時間去適應, 而G10去己經係要讀GCSE課程, 會無咁輕鬆, 初去聽同講都吃力所以上堂未必會明白, 要追得很辛苦, 所以我仔都係G9去適應一年英文, 現在比較輕鬆, 到佢G10相信會聽書明白多了, 如果我講得不足請各位再補充

scso 發表於 15-1-27 22:03
睇返呢度D舊post大多家長都覺得G9去會好D, 因初初去英文真係聽同講都麻麻, 要時間去適應, 而G10去己經係要 ...
scso

yes.. 我也是常聽人這樣說

回覆 twtwtw 的帖子

我仔本身係香港讀英文中學, 英文OK, 最初佢去到英國學校D英文聽到一半都唔知有無, 口音難適應, 佢係英格蘭, 如果威爾斯或北愛果邊口音仲難聽得明呀

回覆 scso 的帖子

你個仔今年Y9?2014剛過去?大概要多久才能适應呢?

回覆 Sheep006 的帖子

我仔好快因佢唔怕羞大膽, 兩三星期己混熟, 識咗好多不同國藉朋友仔, 上次term break第一次住homestay都唔驚, 比着我都驚啦去人屋企住另一位都係香港去讀G9同我仔一班的, 成日痴住我仔壯膽, 我仔話佢唔出聲, 唔出去玩, 只自己坐係房打機, 連外出叫野食又唔識, 佢唔肯講英文話唔識, 其實唔肯放膽講, 上堂發夢每次老師問書都唔識答, 埋唔到堆, 所以同學分組玩唔想佢加入, 上次half term學生都走晒剩返佢都唔去homestay住, 自己孤零零係學校住, 所以適應快慢要睇小朋友性格

引用:Quote:AK_Fans+發表於+15-1-27+21:02+去完

原帖由 twtwtw 於 15-01-27 發表
HI

我也是有中學就去打聽一下
我仲去左一間叫st Edmund,在倫敦以北,距離希斯路機場個半鐘左右,呢間佢話紀律嚴(聽左啱唒,最怕個仔冇王管,又怕佢掛住打機)跟著其他都係睇下,好似有幾間個名熟囗熟面,例如dulwich college,仲有d名校,就冇咩睇。仲儍下儍下行左間Leeds of music(好似),亞仔同佢講左一陣,原來大學來的😬,之後旁邊的小姐送給我一本書仔,原來是英x agent😬

twtwtw 發表於 15-1-27 22:03
agency always sell me...跳班
其實去左讀Y9先,如果成績好好,又適應晒,學校可能俾跳班呢!

scso 發表於 15-1-27 23:20
回覆 Sheep006 的帖子

我仔好快因佢唔怕羞大膽, 兩三星期己混熟, 識咗好多不同國藉朋友仔, 上次term break ...

聽你咁講 , 好睇孩子本身,,如去到只躲埋打機不如回來打

亮燈 發表於 15-1-28 07:04
其實去左讀Y9先,如果成績好好,又適應晒,學校可能俾跳班呢!
我無打算跳班, 慢慢適應好d

引用:Quote:亮燈+發表於+15-1-28+07:04+其實去左

原帖由 twtwtw 於 15-01-28 發表
我無打算跳班, 慢慢適應好d
冇錯,最重要係讀得開心,唔好太大壓力。

回覆:有無預備2016/9 去英國的

亮兄,你間學校很多活動

回覆 scso 的帖子

你個仔好叻啊!我個仔同你個仔差唔多,唔怕生保人,成日見親人就雞dun唔屯。咁吃野方面OK嗎?

Sheep006 發表於 15-1-28 09:28
回覆 scso 的帖子

你個仔好叻啊!我個仔同你個仔差唔多,唔怕生保人,成日見親人就雞dun唔屯。咁吃野方面O ...
你仔讀邊間,,可否分享

引用:亮兄,你間學校很多活動 +

原帖由 brother4 於 15-01-28 發表
亮兄,你間學校很多活動
其實我都唔太清楚,應該有既!不過阿仔較靜,所以少參加,夏天就踢波、打羽毛球,現在冬天就打桌球。

回覆:有無預備2016/9 去英國的

亞大要應付A L ,見佢日日話溫習,亞細初中冇壓力,反而學校多活動,去參觀及旅行,下下要俾錢,冇錢了。。。

scso 發表於 15-1-27 22:03
睇返呢度D舊post大多家長都覺得G9去會好D, 因初初去英文真係聽同講都麻麻, 要時間去適應, 而G10去己經係要 ...
除左要適應英文外, 另亦要時間適應教學模式及寄宿生活, 小朋友係香港有家人在身邊, 去到英國要自己處理事情, 呢D種種都要時間去親自體會及適應.

demio 發表於 15-1-28 10:39
除左要適應英文外, 另亦要時間適應教學模式及寄宿生活, 小朋友係香港有家人在身邊, 去到英國要自己處理事情 ...
出發前有無做什麼幫他

亮燈 發表於 15-1-28 10:18
其實我都唔太清楚,應該有既!不過阿仔較靜,所以少參加,夏天就踢波、打羽毛球,現在冬天就打桌球。

...
咁校內房間wifi 弱嗎?

agency 有d 專登弱d

回覆 twtwtw 的帖子

催眠佢 (講笑)

我係一早已經同佢講去外國讀書, 住宿舍, 食學校; 放假先返香港; 父母support佢, 但要努力讀書, 投入學校生活. 知道有新科目就係暑假學下先, 唔好去到由0開始等等; 都係作為家長會做的基本嘢.

‹ 上一主題|下一主題