用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

回覆:有無預備2016/9 去英國的

我個什麼visa費都冇收,佢幫我填好,我帶証件便可,連雅思試冇收手續費,請不要問我介紹agent!唔選名校除愉快學習,另一考慮是亞細香港成績差,但香港教早英國約二年,在英國成績自然好,信心翻來,是家長最開心,今年學費加400鎊,亞細收舊價+獎學金20% off,是普通學校好處,不過將來考慮轉校,想去亞大果間—齊讀書,方便安排飛機票。

3b 發表於 15-1-27 15:15
英國中學分day  school, weekly boarding, full boarding, 全校學生或小部份boarding, 齋校/男女校, 學校 ...
我初步知想要什麼

如 男女校 full boading, 遠一點 london..最好寄宿生 over 70%

日日課後有活動

但也想自己搵下料
再問 agency

brother4 發表於 15-1-27 15:37
visa不用另收費是英國政府收,但知有D agent會收,所以要夾價,要收費唔幫襯佢,agent正常收學校收guardian ...

名校係指 ranking 好高果d ?

我如何知邊間不是名校 邊間係名校

brother4 發表於 15-1-27 17:55
我個什麼visa費都冇收,佢幫我填好,我帶証件便可,連雅思試冇收手續費,請不要問我介紹agent!唔選名校除 ...
亞細叻叻

亮燈 發表於 15-1-27 15:47
你個講法又唔錯喎!
係咪找agency 時要問做 visa 要否收費?

亮燈 發表於 15-1-27 11:30
謝謝,太客氣喇!記住,只是參考,我也會錯的。
亮燈

8下你明晚個dinner 係學校 for 香港學生家長去聚會

咁太約有多少香港學生在你大仔學校

學校年年也攪這類dinner ?

twtwtw 發表於 15-1-27 18:10
係咪找agency 時要問做 visa 要否收費?
當然可以,但我就冇問,好彩自己都攪到,如果你搵唔到免費幫你攪visa,我可以俾資料你,所以你可以放心。

twtwtw 發表於 15-1-27 18:14
亮燈
其實我都係第一次去,唔清楚是否年年攪。阿仔講同級Y10約12個香港人左右,總共就唔知。

dsedse    發表於 15-1-27 18:25

亮燈 發表於 15-1-27 18:15
當然可以,但我就冇問,好彩自己都攪到,如果你搵唔到免費幫你攪visa,我可以俾資料你,所以你可以放心。 ...
亮燈

先say thx...

worry my son 考不到

考到先算

hea 爆王

叫他作篇自我介紹也是是但但

亮燈 發表於 15-1-27 18:18
其實我都係第一次去,唔清楚是否年年攪。阿仔講同級Y10約12個香港人左右,總共就唔知。 ...
sunday 見過你仔的校長

部邊有個靚家長義工

她說她孩子跟2個華人同房

名校是位少,還要幾年前報名如winchester

大家好亞仔讀緊中二 ,也是打算明年2016,9月去讀year 10。都是睇左幾個月呢版,多謝亮燈兄和甘多位熱心家長提供不少資料。前幾日和亞仔去了文化協會的教育展。

twtwtw 發表於 15-1-27 18:22
亮燈
唔好咁緊張,順其自然,不可強求,我阿仔考果陣,我都預左冇學校收,因為佢成績太差喇!英文作文?我真係唔知佢原來作到,佢一向英文唔合格。點知最後收左佢,惟有俾佢過去讀啦!

AK_Fans 發表於 15-1-27 18:41
大家好亞仔讀緊中二 ,也是打算明年2016,9月去讀year 10。都是睇左幾個月呢版,多謝亮燈兄和甘多 ...
唔使客氣,睇完教育展感覺如何?有冇決定?

twtwtw 發表於 15-1-27 18:23
sunday 見過你仔的校長

部邊有個靚家長義工
我都有去,亦跟那位靚家長交換左電話,佢孩子讀緊高form。

引用:Quote:AK_Fans+發表於+15-1-27+18:41+大家

原帖由 亮燈 於 15-01-27 發表
唔使客氣,睇完教育展感覺如何?有冇決定?
去完亞仔都鐘意Ruthin school,而我差不多間間有中學都有去了解下,Ruthin 很合我心水,可能之前都睇你們的post 有認識,同埋學校做埋監護人,假期可留校真係好好,(呢樣慳吾少,另一間agent告説監護人兩萬幾+住宿(佢話預$700左右一日x30日假期(一年))另外見佢成績都好。所以已是我的心水

AK_Fans 發表於 15-1-27 21:02
去完亞仔都鐘意Ruthin school,而我差不多間間有中學都有去了解下,Ruthin 很合我心水,可能之前都睇你們的p ...
我都係呢個原因

不過亞仔成績吾好,現讀緊band 1尾的英中考尾甘滯,那日agent 話不如中三就過去適應之類,比佢地講完我都想,亞仔就話佢ready,但突然又好似太急,其實如中四去係咪好難追?(呢個問題我都知因人而異)

AK_Fans 發表於 15-1-27 21:02
去完亞仔都鐘意Ruthin school,而我差不多間間有中學都有去了解下,Ruthin 很合我心水,可能之前都睇你們的p ...
HI

我也是有中學就去打聽一下

你仲去左邊間

AK_Fans 發表於 15-1-27 21:09
不過亞仔成績吾好,現讀緊band 1尾的英中考尾甘滯,那日agent 話不如中三就過去適應之類,比佢地講完我都想 ...
其實係去讀Y9即中三好D,我阿仔過去讀Y10,依家都仲未追得掂,佢好辛苦,因成績唔好,英文差(呢個係重點),所以早一年過去係好既!我覺得唔趕喎!因為我比你更趕,係3/2014至搵agent,9/2014就過去喇!放心啦!最重要係令公子預備好。
‹ 上一主題|下一主題