用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的  

引用:Quote:亮燈+發表於+15-1-26+19:13+到時還要

原帖由 3b 於 15-01-27 發表
每天留意住你的update
謝謝,太客氣喇!記住,只是參考,我也會錯的。

在這裏發言的家長們,都希望自己子女能在海外不同的國家開心快樂的讀書。
我們各自將自己所知的訊息、知識互相交流,彼此都有所認知,對自己子女有很大的幫助。
估計只有我和亮燈兄是父親吧。

找學校過程有點像攪自己婚禮
雙方各有意見

引用:找學校過程有點像攪自己婚禮雙方各有意見

原帖由 twtwtw 於 15-01-27 發表
找學校過程有點像攪自己婚禮
雙方各有意見
咁都俾你比喻到,但有我黎講就唔係喇!比婚禮簡單好多,搵AGENT攪掂,只係申請VISA煩左少少啫!

引用:在這裏發言的家長們,都希望自己子女能在海

原帖由 andyng2014 於 15-01-27 發表
在這裏發言的家長們,都希望自己子女能在海外不同的國家開心快樂的讀書。
我們各自將自己所知的訊息、知識 ...
我相信都係,好同意ANDY兄既講法,希望子女開心成長。

回覆:有無預備2016/9 去英國的

一様找agent 攪,夾價,以平為主,不用公司guardian,找朋友介紹 guardian,讀得開心,不選名校。。。

亮燈 發表於 15-1-27 13:25
咁都俾你比喻到,但有我黎講就唔係喇!比婚禮簡單好多,搵AGENT攪掂,只係申請VISA煩左少少啫!:waha ...
亮燈

why apply visa...煩?

我上網不停看好多school information

個仔未出發我已老花

間間也吸引

brother4 發表於 15-1-27 13:33
一様找agent 攪,夾價,以平為主,不用公司guardian,找朋友介紹 guardian,讀得開心,不選名校。。。

...
不找名校意思係...ranking 找底一點?

引用:一様找agent+攪,夾價,以平為主,不用公司

原帖由 brother4 於 15-01-27 發表

...

引用:Quote:亮燈+發表於+15-1-27+13:25+咁都俾你

亮燈
申請STUDENT VISA好煩,好彩有AGENT資料照填,但都覺得煩。

回覆 亮燈 的帖子

我總未申請唔好嚇我

回覆 twtwtw 的帖子

哈哈我都同感不過係睇post 睇到眼花

引用:回覆+亮燈+的帖子 我總未申請唔好嚇我

原帖由 Sheep006 於 15-01-27 發表
回覆 亮燈 的帖子

我總未申請唔好嚇我
唔係嚇你架,你可睇番我之前答有關申請VISA既POST,要填幾份文件,又要上網填表、寫家長信……

醒目開學勳章

引用:一様找agent+攪,夾價,以平為主,不用公司

...

醒目開學勳章

引用:Quote:亮燈+發表於+15-1-27+13:25+咁都俾你

亮燈
英國中學分day  school, weekly boarding, full boarding, 全校學生或小部份boarding, 齋校/男女校, 學校做guardian又或者要另外搵, 假期不可以留校又或者要去host family屋企住或回港, 學校提供wifi與否, 硬性規定要每天下午參加課外活動, 林林種種各有特色, 真係睇到眼花

回覆 亮燈 的帖子

我又無經驗, 睇到暈, 又煩覆, 所以比埋Agent攪Visa要另收費

引用:回覆+亮燈+的帖子 我又無經驗,+睇到暈,+又

原帖由 scso 於 15-01-27 發表
回覆 亮燈 的帖子

我又無經驗, 睇到暈, 又煩覆, 所以比埋Agent攪Visa要另收費 ...
係呀!我個AGENT就收$1000,所以都係自己攪,好彩佢提供資料及樣本。

回覆:有無預備2016/9 去英國的

visa不用另收費是英國政府收,但知有D agent會收,所以要夾價,要收費唔幫襯佢,agent正常收學校收guardian公司費用。。。選名校不如香港免費教育至中六,想孩子開心愉快學習/中五才去Y12,選最少3科考Alevel更好

引用:visa不用另收費是英國政府收,但知有D+agen

visa不用另收費是英國政府收,但知有D agent會收,所以要夾價,要收費唔幫襯佢,agent正常收學校收guardian ...
你個講法又唔錯喎!

回覆 brother4 的帖子

我個AGENT收500,AGENT話自己搞怕填錯FORM,2次REJECT就唔卑再申請bor