用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

noel2010 發表於 18-4-20 16:28
回覆 etoile 的帖子

我都等咗好多年呀,要升到大學才發奮及有目標。雖則未知最後如何,但總算唔hea 住做人 ...
我係指,懂得感恩、珍惜呢D⋯⋯。
次次放假返黎都成日激死我,但係佢返去開學又會掛住佢⋯。

希望佢有朝一日好似你囡囡咁長大成人就好啦。

etoile 發表於 18-4-20 23:16
我係指,懂得感恩、珍惜呢D⋯⋯。
次次放假返黎都成日激死我,但係佢返去開學又會掛住佢⋯。
我個係仔仔。
我成日都有掛住他,但他返嚟時,搞到間屋亂唒就想他快些回英。同你心情一樣。

3b 發表於 18-4-20 23:11
生日當日簽咭, 平時買BA機票, 都是$3/1 Avios

生日有藉口買禮物俾自己!

noel2010 發表於 18-4-21 00:13
我個係仔仔。
我成日都有掛住他,但他返嚟時,搞到間屋亂唒就想他快些回英。同你心情一樣。
...
係吖,係仔仔,我開始手、眼不協調!

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問每年考GCSE科目的時間是否差不多? 例如5月先考Bio(unit 1), Chem(unit 1), Geography, Phy(unit 1), Maths (paper 1), 其餘6月頭至中考

阿囡今朝返到英國,點知Virgin唔見咗佢件寄倉行李,入面有lab report同notes。

老公去送機嘅,佢諗下諗下就話應該個地勤忘記咗將好長嗰條luggage sticker綁喺行李上面,因為寄倉行李過完磅,個地勤將行李搬開少少,再磅埋手提行李,然後俾手提行李sticker我囡。好可能個地勤跟住就開動運輸帶將寄倉行李運走,忘記咗綁luggage sticker。

傍晚時分話揾返件行李,喺香港,英國嗰面同阿囡講話條sticker甩咗。

etoile 發表於 18-4-23 23:11
阿囡今朝返到英國,點知Virgin唔見咗佢件寄倉行李,入面有lab report同notes。

老公去送機嘅,佢諗下諗下 ...

咁點算?
阿仔今次返去都以為唔見行李,後來發現有人拎錯佢嗰個,好彩最後換返。所以我諗住下次買新喼唔買黑色啦!

Ruby1219 發表於 18-4-24 00:27
咁點算?
阿仔今次返去都以為唔見行李,後來發現有人拎錯佢嗰個,好彩最後換返。所以我諗住下次買新喼唔買 ...

等。

有flight schedule就會通知佢,而家未有消息。

總算搵番行李,航空公司應該送番件行李到客人手上。下次就加更小心check in 啦!

呀仔行李喼貼了一些特別貼紙做記認。有時自己在輸送帶都見差不多款,

etoile 發表於 18-4-23 23:11

老公去送機嘅,佢諗下諗下 ...

相信航空公司都會送番比阿女的,不過要等下一班機 !

下次一定要睇實上行李 。

咁點算?
阿仔今次返去都以為唔見行李,後來發現有人拎錯佢嗰個,好彩最後換返。所以我諗住下次買新喼唔買 ...

我老公成日出差, 所以他買喼一定會買D sharp 顏色,他要阿女 個喼要易認 ,  一攞行李先睇條行李帶 和 大大個行李牌 !

katrinafu 發表於 18-4-24 01:05
相信航空公司都會送番比阿女的,不過要等下一班機 !

下次一定要睇實上行李 。

係,所以只可以等。

佢兩個check in嗰陣發緊萝!

咁點算?

我用古老方法绑條红色絲帶在 handle, 打個蝴蝶结再用線缝實

noel2010 發表於 18-4-24 00:57
總算搵番行李,航空公司應該送番件行李到客人手上。下次就加更小心check in 啦!

呀仔行李喼貼了一些特別 ...
我次次都睇住D地勤挷好sticker先走。佢兩個⋯⋯發緊夢!

回覆樓主:

英國都爆痳疹?阿囡今日whatsapp條link俾我,又問我佢係咪打咗兩枝。針就ㄧ早跟隊打咗。
https://www.gov.uk/government/news/measles-outbreaks-across-england?utm_source=7b888bb3-724b-46cc-8e11-62b835ebf73c&utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_content=immediate

醒目開學勳章

etoile 發表於 18-5-11 17:07
英國都爆痳疹?阿囡今日whatsapp條link俾我,又問我佢係咪打咗兩枝。針就ㄧ早跟隊打咗。
https://www.gov.uk/ ...

阿仔都係打左2針

etoile 發表於 18-5-11 17:07
https://www.gov.uk/ ...

我前星期都收到學校電郵,當時已寫有130人確診 , 學校問有冇打麻疹針 , 如果冇打或未打齊要通知學校,安排護士買針 要在學校注射 。

katrinafu 發表於 18-5-11 20:38

我前星期都收到學校電郵,當時已寫有130人確診 , 學校問 ...

原來英國嗰邊咁多!

問了呀仔,英國冇新聞提爆發麻診,不過都叫他注意衛生。

noel2010 發表於 18-5-12 12:07
問了呀仔,英國冇新聞提爆發麻診,不過都叫他注意衛生。

過個幾星期又飛英國"陪讀", 最後一年啦,又期待又唔捨得。阿仔升大學就無呢支歌仔唱lu.
‹ 上一主題|下一主題