用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的  

3b 發表於 17-4-26 10:59
除了開學那一程搭BA外, 其他全部搭CX. 由上年10月至今年5月, 大約來回飛5次, 亦因為要趕在到期前升級, 所 ...

o i c. 咁你泰國嗰程biz class 連酒店$5,xxx都算抵。
CX green 之後就係 silver, 相等於BA 嘅bronze? 但BA 嘅bronze 好似無lounge access.

其實係咪真係值得入marco polo club 仲要爭取到silver?  係咪首先要俾$幫小朋友入green club? how much? 然後要"綁死"自己每次焗住買CX 機票,以我經驗起碼一半時候BA or VS 會平過CX,咁加埋可能一年要俾貴幾千蚊。而個privilege 好似得prebook seat / free long leg room seat 比較有用。 lounge 只可以silver member 自己入,香港個lounge 好正,但通常返英國嗰程我哋唔會咁早去機場,阿仔未必用到。而Heathrow 個lounge 好唔得,阿仔亦應該會prefer 同同學一齊? 除咗呢兩樣好似無乜其他嘢?
我個仔舊年係BA bronze club,可以7日前免費pre book seat,係幾好用,因為每次都可以免費book 到好啲嘅位,有時甚至係long leg room, 但今年佢maintain 唔到,爭一個single trip, 而我老公話無謂為咗呢樣嘢迫自己次次即使貴啲都要買BA,阿仔又話無乜所謂所以我哋放棄咗。

SYSquare 發表於 17-4-26 11:12
bundle 票有flexibility, 但貴好多,我唔考慮。我自己好勤力去check 機票,買倒頭直航票,最平有£451, $ ...

多謝賜教,希望每日努力,會揾到平機票

Hiutung 發表於 17-4-26 13:33
多謝賜教,希望每日努力,會揾到平機票

阿女學校一年返3次,12月中,3月尾,7月頭。第一程已訂BA學生飛 ,第二程到頭飛CX 萬3,係咪各位家長常見的價錢,好貴喔!

回覆樓主:

比大家參考下,學生飛 3 bundles (CX $45xxx + tax), (BA $33xxx +tax),  (VS $33xxx + tax)。睇到個價錢真係人都癲

Hiutung 發表於 17-4-26 13:45
阿女學校一年返3次,12月中,3月尾,7月頭。第一程已訂BA學生飛 ,第二程到頭飛CX 萬3,係咪各位家長常見 ...

第二程倒頭要$13000!咁同學生飛差不多

Ruby1219 發表於 17-4-26 11:33
o i c. 咁你泰國嗰程biz class 連酒店$5,xxx都算抵。
CX green 之後就係 silver, 相等於BA 嘅bronze? 但BA ...

我女就係寧願轉機也想搭BA! 而佢e+做左bronze member才方便d,起碼可以早7日揀位和快check in counter.

Hiutung 發表於 17-4-26 13:51
比大家參考下,學生飛 3 bundles (CX $45xxx + tax), (BA $33xxx +tax),  (VS $33xxx + tax)。睇到個價錢真 ...

其實3月easter的一程,可以唔買bundle 票。其1是日期已定,不會因考試而改日期坐機。其2是行李方面,9月開課時,可能要帶的東西比較多,要兩個喼。到 Term 2, 3月的時間,不用緊張帶好多東西,所以不用因要兩個喼而買bundle 票。

SYSquare 發表於 17-4-26 15:03
其實3月easter的一程,可以唔買bundle 票。其1是日期已定,不會因考試而改日期坐機。其2是行李方面,9月開 ...

CX12月對頭飛盛為萬3,反而BA bundle 除開都係萬1,好無奈

Hiutung 發表於 17-4-26 16:17
CX12月對頭飛盛為萬3,反而BA bundle 除開都係萬1,好無奈

如果已經買左就5好諗太多!我第一年也買貴了,因為那時女學校d boarder好like改早,係每個term都改早,於是乎影響到其他boarder都想抖早咁,因為那時買的是倒頭飛所以要比$改,第一年試過比$5xxx改期,仲貴過學生飛
現在我多數年初便直接打上BA和CX hold學生飛先,跟住得閒又上網check下倒頭飛!邊走邊射

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 17-4-26 11:33
CX green 之後就係 silver, 相等於BA 嘅bronze? 但BA ...

CX green 之後就係 silver, 不知道是否等於BA 嘅bronze, CX Green 一樣無lounge access.

小朋友入會要比US$100(每年要100 club points續會), 如果大人就可以申請信用咭, 免費有一年Green card會藉. 阿仔學校假期的放學時間會有唔同, 有時12點3, 有時4點, 而他在2月及5月回程時, 要在香港搭早上9點幾機, 而 BA 及 VS只有夜機, 要等太耐,  所以只有CX的航班可以配合到, 而且我們平時去旅行多數會搭CX, 所以CX是首選.

講開long leg room seat, 這個阿仔反而唔鍾意, 因為唔可以擺隨身物品在座位下. 阿仔有同學都是Silver member, 如果日後大家都有就可以一齊去免費食嘢, 再唔係攞樽水上機飲都得,  Silver仲有另外10kgs行李, 可以優先揀位.
以我所知CX研究緊好似BA的household account, 可以集合幾個戶口積分一齊換機票. 另外可以經CX買BA, Lufthansa機票儲分.

醒目開學勳章

Hiutung 發表於 17-4-26 16:17

你的女兒讀幾多年級? 如果12月回來, 有一個行李都夠, 如果擔心要改時間, 可以買Flex class的機票-free re-booking, 我看了出年3月Easter機票大約GBP931, 已包30kgs及手提7kgs, 萬一要加一件行李亦只需要USD60, 實在沒有必要買學生票.

3b 發表於 17-4-26 17:55
你的女兒讀幾多年級? 如果12月回來, 有一個行李都夠, 如果擔心要改時間, 可以買Flex class的機票-free re- ...

請問係邊間airline?

3b 發表於 17-4-26 17:55
你的女兒讀幾多年級? 如果12月回來, 有一個行李都夠, 如果擔心要改時間, 可以買Flex class的機票-free re- ...

今年第一年過去,讀Year 9。萬3這個是國泰網上價,唔係學生票。

Hiutung 發表於 17-4-26 20:01

今年第一年過去,讀Year 9。萬3這個是國泰網上價,唔係學生 ...

什麼日期?
可以試下找找 travel agent .

如果萬三 都接近學生票價 。

katrinafu 發表於 17-4-26 20:51
什麼日期?
可以試下找找 travel agent .

12月13 end term, 1月7 return date.

Hiutung 發表於 17-4-26 21:00
12月13 end term, 1月7 return date.

見到 £1159 + Tax = £1352 .
真係貴 , check BA / 維真

katrinafu 發表於 17-4-26 21:10
見到 £1159 + Tax = £1352 .
真係貴 , check BA / 維真

多謝你幫忙呀!katrinafu,我應該識你㗎!我細女之前讀賽小

醒目開學勳章

Hiutung 發表於 17-4-26 20:01

今年第一年過去,讀Year 9。萬3這個是國泰網上價,唔係學生 ...

會選擇搭1月8日零晨機嗎? 會比1月7日夜晚11點幾班機平少少.
要留意12-15歲可以免APD, 大約GBP75

Hiutung 發表於 17-4-26 21:15
多謝你幫忙呀!katrinafu,我應該識你㗎!我細女之前讀賽小

識我 ?
有d咁既事?  pm 相認下先 。

3b 發表於 17-4-26 21:53
會選擇搭1月8日零晨機嗎? 會比1月7日夜晚11點幾班機平少少.
要留意12-15歲可以免APD, 大約GBP75
...

1月7號 boarders return, 1月8號 term start (emoji)