用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: 禧媽媽
go

07/08~畢業生 [複製鏈接]

glory 發表於 15-4-23 15:26
禧媽,
係屋企無時停, 無自己時間, 忙完一餐又一餐~
glory我完全明白架, 因為我在家辛苦過返工

glory 發表於 15-4-23 15:29
禧媽,
真好, 最緊要佢地有興趣, 有興趣學習好好多, 尤其是課餘活動, 有小組玩無咁悶, 佢地大個, 有時老師 ...
glory
我都鍾意老師惡少少, 但又唔好太惡囉, 好複習呵

glory 發表於 15-4-23 15:39
禧媽,
剛研究緊數研暑期班, 見有今年有IS, 樂想報埋, 或會數+IS兩科, 睇下暑期足球班又啱唔啱時間, 其他原 ...
glory
一於報2科, 反正暑假得閒, 而且中學可以自己去.
至於我就唸下, 此終亞禧唔中意郁動, 但又想佢學游水

glory 發表於 15-4-23 15:45
禧媽,
溱溱叻喎, 奧數唔容易, 有無好消息呀?
glory
溱溱在總決賽羅左個豬肉奬(3等奬). 其實當玩下, 佢又鍾意呢D, 因為之前返公文數, 佢唔like要停學.
所以咪索性停公文, 返學校奧數囉

glory 發表於 15-4-23 15:50
禧媽,
呢個月份天氣溫度又上又落, 上星期穿短袖衫, 下星期穿長袖衫, 時冷時熱,
元朗好耐無去, 記得那邊有 ...
glory
係呀, 我最怕潮濕, D衫好難乾.

禧媽媽 發表於 15-4-24 15:23
glory
我都鍾意老師惡少少, 但又唔好太惡囉, 好複習呵

禧媽
人是矛盾的我都有同感, 老師太惡上堂提心吊膽, 又失去學習興趣~

禧媽媽 發表於 15-4-24 15:26
glory
一於報2科, 反正暑假得閒, 而且中學可以自己去.
至於我就唸下, 此終亞禧唔中意郁動, 但又想佢學游水

禧媽,
游泳班樂已拒絕我, 之前斷斷下黎學, 半桶水, 本來學校開學會有游泳堂上, 樂寧願游唔到就企係池邊玩水, 都唔肯用暑假去學

禧媽媽 發表於 15-4-24 15:29
glory
溱溱在總決賽羅左個豬肉奬(3等奬). 其實當玩下, 佢又鍾意呢D, 因為之前返公文數, 佢唔like要停學.
所 ...

禧媽,

可以培養到數學有興趣真好, 高小時數都唔易, 到中學就更加難, 唔怕計數已贏人一半~

禧媽媽 發表於 15-4-24 15:29
glory
係呀, 我最怕潮濕, D衫好難乾.

禧媽,
最近屋企煤氣乾衣寶壞了, 搵煤氣師傅上來望, 換零件(底板)要千五, 煤氣喉過十年要換一百九十, 師傅話換完零件部機入面都唔可以keep好耐, 因機件都老化, 打過價新換舊機三千幾, 但最終乜都唔整又唔換, 乾衣寶一年開唔到三, 四次, 就算天氣潮濕, 衫難乾也要怕棉質衫乾後縮水, 所以只有用抽濕機或夜晚睡時開冷氣順便乾埋衫

glory 發表於 15-4-29 16:37
禧媽
人是矛盾的我都有同感, 老師太惡上堂提心吊膽, 又失去學習興趣~
glory
係架

glory 發表於 15-4-29 16:39
禧媽,
游泳班樂已拒絕我, 之前斷斷下黎學, 半桶水, 本來學校開學會有游泳堂上, 樂寧願游唔到就企係池邊玩 ...
glory
係囉, 佢地唔鍾意就真係唔鍾意, 我都叫仔學游水, 佢又係半桶水.
我話男仔点可以唔識游水架, 如果大個仔時去游船河, 個個都跳落水玩, 唔通你仲"cool"住水泡咩?
佢答我咪唔去游船河囉

glory 發表於 15-4-29 16:43
禧媽,

可以培養到數學有興趣真好, 高小時數都唔易, 到中學就更加難, 唔怕計數已贏人一半~ ...
glory
你真係識講話溱溱中英數黎計, 佢好似最感興趣真係數學.
其實學校進取左好多, 以前亞禧平學年, 而家到溱溱中英數都要教快半年, 其實真係好吃力

glory

講你知呀!
話說亞禧讀中學未耐就話, 其實點解要學計數姐, 上到中學都有計數机用啦,
小學仲要慢慢計, 晒時間

禧媽媽 發表於 15-5-6 10:18
glory
係囉, 佢地唔鍾意就真係唔鍾意, 我都叫仔學游水, 佢又係半桶水.
我話男仔点可以唔識游水架, 如果大個 ...
禧媽,
禧的答案似曾相識, 樂又係用唔去游黎做藉口, 我怕佢地大個, 唔跟得咁多, 自己同朋友去玩水但唔識游就好危險

禧媽媽 發表於 15-5-6 10:22
glory
你真係識講話溱溱中英數黎計, 佢好似最感興趣真係數學.
其實學校進取左好多, 以前亞禧平學年,  ...

禧媽,
中英數教快半年, 學校好進取, 如某科弱少少都追得好辛苦, 但到上中學就會易適應~

禧媽媽 發表於 15-5-6 10:25
glory

講你知呀!

禧媽,
<小學仲要慢慢計, 晒時間>禧講出學生心聲

這個問題相信好多都是學生的疑問, 樂好期待中二用計數機, 不過用了計數機返唔到轉頭, 宜家我唔用腦, 計少少加減乘除都拎個電話出黎篤篤篤

禧媽,
頭像張水彩畫是禧仔畫的嗎? 好靚呀, 有層次感

禧媽,
禧仔學校有無夏令時間, 樂現返夏令, 7:45點名, 6:45出門, 好鬼早都未瞓醒

還有半個月就到6月, 我地6月1日考到16日, 好快又過了中一生活

glory 發表於 15-5-12 11:52
禧媽,
禧的答案似曾相識, 樂又係用唔去游黎做藉口, 我怕佢地大個, 唔跟得咁多, 自己同朋友去玩水但 ...
glory
尋晚終於講掂亞禧學埋今年游水, 希望佢今年可以識

glory 發表於 15-5-12 11:55
禧媽,
中英數教快半年, 學校好進取, 如某科弱少少都追得好辛苦, 但到上中學就會易適應~
...
glory
津校黎講真係進取, 所以我地就係博名追的一群
‹ 上一主題|下一主題