用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: 禧媽媽
go

07/08~畢業生

glory 發表於 15-3-31 16:38
禧媽,
講開測驗, 樂學校都算多, 上星期病了無返三日學, 一返學, 英文老師, 數學老師捉佢搵時間補測, 中文 ...
glory
亞樂感冒?
o...原來病左都要補測架? 或者而家中學真係唔想學生, 錯過每次測默

glory 發表於 15-3-31 16:41
禧媽,
禧仔幾時開始放假, 樂2日放到13日返, 中一好似好快過, 就黎5月, 6月考埋試就好快放暑假
...
glory
x2 一樣呀

好快又6月考試......跟住放暑假

glory
星期日我會帶溱溱比賽奧數, 其實我都係第1次去咋
1家4口順便去埋世界之窗行下, 唔知會唔會好舊呢?

禧媽,

唔好意思, 耐了無入來, 一放復活節假我有些日子返半日, 有些日子放全日, 係屋企返而忙過返工好多

禧媽媽 發表於 15-4-3 15:08
glory
其實都上左近2個月, 但亞仔唔鍾意, 話都唔知miss教咩?
事關之前在金鐘評估時, 話每堂都會有聽講讀寫, ...
禧媽,

知唔知上堂時大家有無互動, 例如玩下遊戲, 如只是查住本英文書講都幾悶, 好難令同學提起興趣, 好的決定, 唔啱就快些停, 唔使浪費時間, 寧願找其他地方學

禧媽媽 發表於 15-4-3 15:10
glory
亞樂感冒?
o...原來病左都要補測架? 或者而家中學真係唔想學生, 錯過每次測默
禧媽,

病了要補測, 默都好, 唔係以為放了病假便不了了之

禧媽媽 發表於 15-4-3 15:11
glory
x2 一樣呀
禧媽,
好似升上中學無幾耐, 咁快又完了一個學期, 一到五月又要準備留意下暑期活動

禧媽媽 發表於 15-4-3 15:14
glory
星期日我會帶溱溱比賽奧數, 其實我都係第1次去咋
1家4口順便去埋世界之窗行下, 唔知會唔會好 ...

禧媽,
去邊樹比賽奧數? 深圳? 溱溱學奧數, 相信數學會係
世界之窗如何? 早四, 五年前, 又係一次假期去深圳玩, 住一晚, plan去世界之窗, 點知十點幾係場外已是人頭湧湧, 所以之後就放棄無入場

glory 發表於 15-4-14 15:48
禧媽,

唔好意思, 耐了無入來, 一放復活節假我有些日子返半日, 有些日子放全日, 係屋企返而忙過返工好多:ba ...
glory
同意, 係屋企真係仲忙過返工, 而且辛苦好多添

glory 發表於 15-4-14 15:57
禧媽,

知唔知上堂時大家有無互動, 例如玩下遊戲, 如只是查住本英文書講都幾悶, 好難令同學提起興趣, 好的 ...
glory
太好喇, 剛剛文化協會換左個新miss, 亞仔話呢個成熟D惡D, 又有小組玩下咁, 仲話呢個教得好D,
希望佢繼續用呢個miss, 亞仔都冇咁盧嘈

glory 發表於 15-4-14 15:59
禧媽,

病了要補測, 默都好, 唔係以為放了病假便不了了之
glory
好快6月考試又一年

glory 發表於 15-4-14 16:01
禧媽,
好似升上中學無幾耐, 咁快又完了一個學期, 一到五月又要準備留意下暑期活動
...
glory
今年中一你唸住安排咩? 佢地好似有自己己見

glory 發表於 15-4-14 16:05
禧媽,
去邊樹比賽奧數? 深圳? 溱溱學奧數, 相信數學會係
世界之窗如何? 早四, 五年前, 又係一次假期 ...

glory
係呀, 去深圳大學比賽
其實未去之前都唸梗去不去? 後來見復活節假期得閒咪當見識下囉, 嘩原來好多香港人去架
亞溱係二年級開始時, 學校選佢入奧數班, 見星期6返咪玩下囉
点知, 學校幫佢報埋華夏盃初賽.....決賽.....深圳總決賽.......哈哈明天公佈賽果喇
最後可能都係陪跑的一群
5月學校又幫我報左香港區學生比賽

以前亞樂係咪咁架? 我記得佢有學奧數

glory

最後冇去世界之窗, 因為太熱, 最後去左元朗行下,
嘩好多人呀.......

禧媽媽 發表於 15-4-20 10:00
glory
同意, 係屋企真係仲忙過返工, 而且辛苦好多添

禧媽,
係屋企無時停, 無自己時間, 忙完一餐又一餐~

禧媽媽 發表於 15-4-20 10:02
glory
太好喇, 剛剛文化協會換左個新miss, 亞仔話呢個成熟D惡D, 又有小組玩下咁, 仲話呢個教得好D,
希望佢 ...

禧媽,
真好, 最緊要佢地有興趣, 有興趣學習好好多, 尤其是課餘活動, 有小組玩無咁悶, 佢地大個, 有時老師林善佢地就無視老師, 我都寧願老師惡些可控制場面~

禧媽媽 發表於 15-4-20 10:04
glory
今年中一你唸住安排咩? 佢地好似有自己己見

禧媽,
剛研究緊數研暑期班, 見有今年有IS, 樂想報埋, 或會數+IS兩科, 睇下暑期足球班又啱唔啱時間, 其他原有的興趣班就繼續, 你呢, 會同禧溱報甚麼? 大個仔囉, 要佢地同意先得~

禧媽媽 發表於 15-4-20 10:11
glory
係呀, 去深圳大學比賽
其實未去之前都唸梗去不去? 後來見復活節假期得閒咪當見識下囉, 嘩原來好多香 ...

禧媽,
溱溱叻喎, 奧數唔容易, 有無好消息呀?

禧媽媽 發表於 15-4-20 10:11
glory
係呀, 去深圳大學比賽
其實未去之前都唸梗去不去? 後來見復活節假期得閒咪當見識下囉, 嘩原來好多香 ...

禧媽,
樂那時星期六返去禮賢上堂, 學了好短時間, 佢唔用腦, 成日唔思考, 一唔明練習就問我地, 讀了無幾耐就停了..

禧媽媽 發表於 15-4-20 10:14
glory

最後冇去世界之窗, 因為太熱, 最後去左元朗行下,

禧媽,
呢個月份天氣溫度又上又落, 上星期穿短袖衫, 下星期穿長袖衫, 時冷時熱,
元朗好耐無去, 記得那邊有間大榮華酒樓幾好味~