用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: 禧媽媽
go

07/08~畢業生 [複製鏈接]

禧媽媽 發表於 15-2-3 13:09
溱溱2月6日接成績表

禧媽,
溱溱今年讀二年級? 係學校派定要家長攞? 7/2家長日, 我去見老師, 希望唔會比壓力我

禧媽媽 發表於 15-2-3 13:10
glory
係呀.....我地進步空間都好好好大呀......

禧媽,
如果每年各科進步少少, 因差距實在太遠, 都有擔心F.3時未必可揀到心目中的科目

禧媽媽 發表於 15-2-3 13:18
glory
係呢? 印象中亞樂係咪去過金鐘英國文化? 果時學咩? 劍橋?
我剛剛都報左中學的恒常課程比亞仔, 今個星 ...

禧媽,
好記憶力呀, 係小一定小二時暑假去過金鐘英國文化協會, 果時係返暑期班, 類似會話同寫作, 但太細, 是印度藉教師, 有一助教, 樂返來說聽不明那外國老師說甚麼, 全由助教翻譯, 暑假後無繼續....
葵興都近喎, 返個半鐘? 內容教甚麼? 價錢如何?

glory 發表於 15-2-5 16:09
禧媽,
昨日派了成績表, 有幾科如我所料, 做了'肥佬', 算吧, 已提了樂努力, 寄望下次考試
...
glory
會唔會根本好多人肥佬架?

glory 發表於 15-2-5 16:13
禧媽,
佢地每科都有排名, 全級和班的排名, 分得好仔細, 無法, 叻人好多去到墊底
好彩樂又不當一回 ...
glory
咁可怕?
不過你之前都話過呢間學校D學生個個都好smart
你咁唸啦, 如果亞樂去第2間讀, 肯定好標青

glory 發表於 15-2-5 16:15
禧媽,
溱溱今年讀二年級? 係學校派定要家長攞? 7/2家長日, 我去見老師, 希望唔會比壓力我
...
glory溱溱係2年級, 番學校見老師, 順價取成績表. 但因為班主任病了, 找來數學老師代見, 所以都問唔到咩.

亞樂見家長有咩講? 讚樂乖

glory 發表於 15-2-5 16:16
禧媽,
如果每年各科進步少少, 因差距實在太遠, 都有擔心F.3時未必可揀到心目中的科目
...
glory
而家才中一上學期, 未適應姐, 仲有大把時間力追

glory 發表於 15-2-5 16:21
禧媽,
好記憶力呀, 係小一定小二時暑假去過金鐘英國文化協會, 果時係返暑期班, 類似會話同寫作, 但太細,  ...
glory
上星期六第一堂, 每堂2小時, 共18堂, 由2月返到7月頭, 最多20人, 亞禧班只有15人,  共 $4400
聽講讀寫全部都會做, 由女外籍教, 但因果日第1日, 只係玩, 暫時未正式, 但亞仔唔多中意,
話講得好快, 聽得好辛苦, 唯有叫佢比心机啦, 事關我又唔知揾咩英文比佢讀好, 因為佢係學校英文最最最弱

glory
佢地要求買教科書, 全年用, 但我下學期開始, 所以都要比全費, 即520元,
其實似中學本英文書咁, 聽亞禧講, 部份時間教本書.

glory

唸下又多D, 記得評估時, 個顧問講過, 每堂會以30分中, 以小組形式討論, 我估當聽和講用途

禧媽媽 發表於 15-2-11 14:05
glory
會唔會根本好多人肥佬架?

禧媽,
樂話好多人肥, 唔使係咪, 可能搵人陪感覺好一些

禧媽媽 發表於 15-2-11 14:08
glory
咁可怕?
不過你之前都話過呢間學校D學生個個都好smart

禧媽,
哈哈, 禧媽經你咁講, 個心又舒服些, 雖然係阿Q啲

禧媽媽 發表於 15-2-11 14:16
glory
而家才中一上學期, 未適應姐, 仲有大把時間力追
禧媽,
學校連平日功課都計入考試分, 分得好仔細, 到六月考試時希望有改進
估唔到六年小學生活追追追, 初中又係追追追.....

禧媽媽 發表於 15-2-11 14:21
glory
上星期六第一堂, 每堂2小時, 共18堂, 由2月返到7月頭, 最多20人, 亞禧班只有15人,  共 $4400
聽講讀 ...

禧媽,
計落又幾抵喎, 出面好多都是個半鐘, 有齊聽講寫讀都好全面, 也有可能外籍老師有佢地的鄉下音, 未必容易聽得明(樂次次聽不懂外籍老師就是這樣說), 每星期一堂當是去聽多些也是好, 佢地大個男仔有性格, 有時我向樂提議返些課外活動, 話no就no, 禧仔肯去返已是很乖

禧媽媽 發表於 15-2-11 14:23
glory
佢地要求買教科書, 全年用, 但我下學期開始, 所以都要比全費, 即520元,
其實似中學本英文書咁, 聽亞 ...

禧媽,
全費520元, 是英國文化協會收的費用? 似中學本英文書, 即好似上堂喎, 這種模式都幾好, 太自由上堂尤其是課外興趣班似去了玩, 不太認真難學到嘢

禧媽媽 發表於 15-2-11 14:25
glory

唸下又多D, 記得評估時, 個顧問講過, 每堂會以30分中, 以小組形式討論, 我估當聽和講用途 ...

禧媽,
討論對佢地嚟講都幾重要, 要有勇氣說出來, 聽講都能做到, 這兩個鐘好充實呀

學校放農曆年假未? 樂由下星期一開始放, 到年初八再開學, 我覺得好似放了聖誕假無幾耐, 又放...

glory 發表於 15-2-13 16:49
禧媽,
哈哈, 禧媽經你咁講, 個心又舒服些, 雖然係阿Q啲
glory
呢個係事實

glory 發表於 15-2-13 16:51
禧媽,
學校連平日功課都計入考試分, 分得好仔細, 到六月考試時希望有改進
估唔到六年小學生活追追 ...
glory
係呀, 我自己覺得雖然小學有呈分壓力, 但原來中學收窄左D學生, 變相競爭都好大.
我真係要追追追.......

glory 發表於 15-2-13 17:00
禧媽,
計落又幾抵喎, 出面好多都是個半鐘, 有齊聽講寫讀都好全面, 也有可能外籍老師有佢地的鄉下音, 未必 ...
glory
冇計啦, 我連苦肉計都出埋, 事關我真係比晒幾個月學費, 佢唔返我点搞
‹ 上一主題|下一主題