用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: 禧媽媽
go

07/08~畢業生 [複製鏈接]

禧媽媽 發表於 19-6-27 13:15
glory

有時, 我向亞禧講, 捱多一年就讀完中學了,
禧媽,

同感....好唔捨得佢地大個, 樂今早搭頭班機鐵, 步行去青衣站時自已拉住大喼, 背住背包, 獨個兒離家去機場會合同學, 頓時覺得佢大個咗好多

glory 發表於 19-7-3 23:32
禧媽,

最近香港咁亂, 聽說泰國可退休移民而又要求唔高, 腦海閃過下想退休後移民過去, 但樂反而極唔想, 話 ...
glory
可能亞樂有好多朋友在香港, 怕移民後無人無物咁, 得一家3口

glory 發表於 19-7-3 23:36
禧媽,

我地等緊LS出補課時間, 樂今日去了日本音樂交流, 要8號先返香港, 可能要再返學時先知幾時補課:igive ...
glory
唔怕啦, 成個暑假咁長 實有機會去. 大不了, 去3-4日都得, 反正你都唔洗排行程,
可以話去就去

glory 發表於 19-7-3 23:39
禧媽,

佢地假期都要密密返學校補課都好攰, 趁中間8至16號休息下都好, 一開學又無得休息
glory
其實剛剛考完試, 亞禧已經又開始温習, 只係無考試期間咁努力.
佢話要得閒讀D, 得閒讀D, 唔係温唔切.
我係咪 可以好安慰呢  

glory 發表於 19-7-3 23:42
禧媽,
me too...仲加埋懶執屋放假只想休息想個自已想做既事
x2

glory 發表於 19-7-3 23:45
禧媽,
glory

中文合格 係好的開始

glory 發表於 19-7-3 23:52
禧媽,

同感....好唔捨得佢地大個, 樂今早搭頭班機鐵, 步行去青衣站時自已拉住大喼, 背住背包, 獨個兒離家 ...
glory
係咪去日本音樂交流?  有無老師帶?  今日返啦, 今日8號.
正呀, 而家真係好幸福, 讀梗書都可以周圍去,
我地以前畢業都係去長洲, 已經好開心, 時代唔同啦

glory

早排我都問亞禧, 中六考完DSE 會唔會和同學去旅行?
因為眼見而家好多中六生都係咁,
佢都話會去.
其實係咪多數去台灣多?

glory

明天 7月9日, 溱溱放榜啦!
佢正正式式成為中學生了, 真係唔捨得.

好在, 9月時, 兩兄弟可以一齊返學, 唸起都開心

禧媽媽 發表於 19-7-8 15:02
glory
可能亞樂有好多朋友在香港, 怕移民後無人無物咁, 得一家3口
禧媽,其實調轉, 樂好獨家村, 所以我極唔明點解佢唔肯走
或者大個啲思想會改變, 呢排鍾意自已四圍去行下, 好似今日...暑期要交讀書報告, 有本想借的圖書青衣館無, 東涌館有, 特登去東涌借書跟住係東薈城同四圍行了兩個鐘, 返來同我講下次出機場想搭港鐵去東涌再轉巴士到機場, 說學生票車費平好多

禧媽媽 發表於 19-7-8 15:05
glory
唔怕啦, 成個暑假咁長 實有機會去. 大不了, 去3-4日都得, 反正你都唔洗排行程,
可以話去就去
禧媽,呢樣又啱, 自由行好方便, 尤其是去極都係泰國同台灣

禧媽媽 發表於 19-7-8 15:09
glory
其實剛剛考完試, 亞禧已經又開始温習, 只係無考試期間咁努力.
佢話要得閒讀D, 得閒讀D, 唔係温唔切. ...
禧媽,好叻叻呀, 又識諗, 識得得閒讀啲, 唔係温唔切.......連我都感安慰(講真)
保持住呢個態度到考DSE, 點都好過臨急抱佛腳

禧媽媽 發表於 19-7-8 15:15
glory

中文合格 係好的開始
禧媽,中文科成績都好飄拂, 如果穩定啲, 可以保持住合格就好
其他科暫時睇合格都唔太難, 想高分就要努力先得

禧媽媽 發表於 19-7-8 15:20
glory
係咪去日本音樂交流?  有無老師帶?  今日返啦, 今日8號.
正呀, 而家真係好幸福, 讀梗書都可以周圍去 ...
禧媽,對, 去日本音樂交流, 對方早幾日比份譜佢地練定, 又大家一齊合奏, 相信幾好玩, 不過返來咁耐, 一張相都無見過, 激鬼死
五個老師對六十幾個學生, 去東京再坐車落富士山, 不過天氣唔好, 本來是在富士急遊樂場有個類似音樂嘉年華會表演都要臨時取消, 改在室內的會堂舉行..
我都覺呢個年代讀書好幸福, 只要自己肯參與就可以四圍去大開眼界...

禧媽媽 發表於 19-7-8 15:22
glory

早排我都問亞禧, 中六考完DSE 會唔會和同學去旅行?
禧媽,
呢個問題我都問過樂, 佢答我有同學攪就諗下.....
似乎係, 上年我地去台灣, 都見有些似中學考完DSE的學生入住酒店, 或者台灣近似香港, 機程又短, 唔使太高消費便可以玩幾日

禧媽媽 發表於 19-7-8 15:24
glory

明天 7月9日, 溱溱放榜啦!
禧媽
恭喜時間真快, 回想起好似禧樂升中咁, 不經不覺就過了五年, 好唔拾得
九月時兩兄弟一齊返同一中學, 替你開心

禧媽,
樂明晚又出機場, 搭零晨機出發去冰島, 我地都閃去曼谷加芭堤雅玩幾日睇下八月有無機會再同個仔一齊自由行

glory 發表於 19-7-15 00:27
禧媽,其實調轉, 樂好獨家村, 所以我極唔明點解佢唔肯走
或者大個啲思想會改變, 呢排鍾意自已四圍 ...
glory
難得佢得肯出門口, 就尤得佢行多D 有時都好怕佢地變宅男

glory 發表於 19-7-15 00:29
禧媽,呢樣又啱, 自由行好方便, 尤其是去極都係泰國同台灣
glory台灣我都好鍾意, 又近又啱食, 呢D真係話去就去

glory 發表於 19-7-15 00:32
禧媽,好叻叻呀, 又識諗, 識得得閒讀啲, 唔係温唔切.......連我都感安慰(講真)
保持住呢個態度到考DSE ...
glory
而家讀書, 真係唔可以死讀死背, 又明白再運用, 如果我去考DSE, 可能食旦
‹ 上一主題|下一主題