用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: 禧媽媽
go

07/08~畢業生

glory 發表於 18-11-25 00:18
禧媽,
仲可以係學校假期好似聖誕假之類先過澳門, 以前住酒店鬼C咁貴, 依家即日來回早去晚返就得, 慳好多:h ...
我地D師奶, 呢度慳D果度慳D, 又可以網購

glory 發表於 18-11-25 00:29
禧媽,
講真...計下條數, 若家出發去澳門可能快過入西貢
快啲計劃下幾時過大海
glory
我地去西貢好遠架, 上次亞仔話去將軍澳同學家做 project , 佢話在坐地鉄都用左1小時

glory 發表於 18-11-25 00:35
禧媽,

香港交通鐵路線都幾複雜, 圖上好多唔同顏色既線, 若是係遊客都睇到
glory
事關又荃灣線, 又西鉄錢, 又東鉄錢, 有時又有福田站 我都好混亂

glory 發表於 18-11-25 00:39
禧媽,

今次雙十一, 淘了好多件貨, 拍了集運兩日都未運到落黎, 等到頸都長埋
glory
由付款到香港, 我都等左成10日, 平時5日左右, 雙十一的威力好強 \
應該 12 12 又有平

glory 發表於 18-11-25 00:41
禧媽,
到下星期尾啦, 荷包自然漲.....不過又好快減肥成功
係呀係呀, 形容好似呀

glory

呢排忙溱溱呈分第二次, 佢好想和哥哥一齊返學, 但佢可能唔知道, 一齊返學時間得番半年mouth:" />

glory
荃灣中學, 我只有睇一間(可風), 想去見識一下 好快到, 12月8日開放日, 但溱溱唔想去, 佢話要去哥哥學校, 所以應該我一個去

glory

話咁快, 細仔都升中學, 1月3日開始交表格啦

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:05
glory
你講起暈船浪, 係呀, 早 1X年前坐船去澳門無問題, 但幾年前就想嘔想嘔總之好唔舒服.
D人話 ...
禧媽,

我都係,

唔知係無坐船耐定港口問題, 定年紀問題, 明明以前係船度拋下都唔係問題, 家陣少少拋都唔掂
仲有, 唔夠膽玩機動遊戲, 以前明明無咁怕, 去親都要去樂園, 家陣已無咁大興趣

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:07
glory
係呀, 行路多, 我睇 youtube 片都見到, 去到澳門海關, 又要上又要落, 但就無影到出關後,
揾車到澳門 ...
禧媽,

淨係行的路程都可以當做運動

澳門返香港架車好多big 6唔知係咪多了陸路過澳門, 近排係免費報紙見好多澳門套票連船票來回都好平

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:09
glory
哦.....港澳一號都有限架?  
我仲以為只係發財車
禧媽,

港澳一號停係賭場門口, 行十分八分鐘先到正門, 再行前少少先有其他酒店的免費穿梭車, 我地都方便既, 老人家或小朋友就要行遠少少

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:10
我地D師奶, 呢度慳D果度慳D, 又可以網購
我覺得我地生處呢個年代D師奶幾好, 有工返, 相對現今個個大學生反而難搵工, 又未老到學唔識用電腦~~可以網購, 又懂得用基本的手提電話~~可以用支付寶, 同好多apps好方便

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:12
glory
我地去西貢好遠架, 上次亞仔話去將軍澳同學家做 project , 佢話在坐地鉄都用左1小時
...
禧媽,

天南地北.....

樂最近學校旅行去西貢海下, 入到西貢再轉小巴先到, 淨係入西貢由屋企出發都要預個半鐘
真係同坐金巴過澳門差不多時間

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:14
glory
事關又荃灣線, 又西鉄錢, 又東鉄錢, 有時又有福田站 我都好混亂
...
禧媽,

我留返遲啲第日退休後有時間先逐條線..逐個站去行下, 去認識下

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:16
glory
由付款到香港, 我都等左成10日, 平時5日左右, 雙十一的威力好強 \
應該 12 12 又有平
禧媽,

經過自提點啲貨多到好似山仔咁
係....見又開紿宣傳1212, 屋企有甚麼東西缺, 第一時間就想起去淘

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:19
glory

呢排忙溱溱呈分第二次, 佢好想和哥哥一齊返學, 但佢可能唔知道, 一齊返學時間得番半年mouth ...
禧媽,

恭喜你........ 證明兩兄弟感情好好
我想開學有哥哥陪好唔同, 到下學期識到同學仔, 就算無哥哥陪返學都可以慢慢適應

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:19
glory

呢排忙溱溱呈分第二次, 佢好想和哥哥一齊返學, 但佢可能唔知道, 一齊返學時間得番半年mouth ...
禧媽,

咁快到溱溱呈第二次分, 回想覺得我地都係搵中學無幾耐
到溙溙讀埋中學你可以更自由

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:23
glory
荃灣中學, 我只有睇一間(可風), 想去見識一下 好快到, 12月8日開放日, 但溱溱唔想去, 佢話要 ...
禧媽,

媽媽加油去睇下都係好, 可以兩手準備, 記得有金句係~~機會留比有預備的人

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:24
glory

禧媽,

真係話咁快, 還記得你陀住溱溱時我地係禮賢相遇.......12年前

禧媽媽 發表於 18-11-30 11:24
glory

禧媽,

1月3日是交大抽獎學校的名單? 還是自行階段揀兩間中學?