用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: 禧媽媽
go

07/08~畢業生

glory 發表於 15-2-27 16:39
禧媽,
我一個都好肉赤, 依家課外活動都好貴, 你還要負擔兩個,
好似阿仔平日唔練琴, 但又唔肯停,  ...
glory
2個一齊真係好金, 好在我唔洗比學費
你一個學琴咪2千 仲有數研。 中文有冇學呀?

glory 發表於 15-2-27 16:52
禧媽,
禧仔真好彩, 可以返到學校攞功課~
樂都係堅持到最後一日先完成功課, 仲要唔多功課做, 都唔明 ...

多功課又係做到最後一日, 少功課又係拖到最後一日先完成

~~ 簡直講晒我心中話 

glory 發表於 15-2-27 16:53
你地學校去了旅行未? 樂20號先去旅行, 之前本是十月去, 但受到佔中影響改期 ...
glory
旅行去左喇, 開學冇耐已經去左2日營, 又去埋BBQ 
最初以為唔洗讀書添, 成日玩, 又冇咩功課
点知返左2個月就

glory

3月尾, 2個仔一齊測驗
你呢?
捱下捱下, 好快又一年

禧媽媽 發表於 15-3-2 11:13
glory
係, 而家關係惡劣好難收科, 而家希望佢可以講多D野我聽, 了解佢多D
...

禧媽,
尤其是男仔, 唔似得女仔咁多嘢講, 一進入青少年就唔多出聲

禧媽媽 發表於 15-3-2 11:15
glory
你一個學琴咪2千 仲有數研。 中文有冇學呀 ...

禧媽,
睇返收據, 我報錯料, 係接近三百堂, 一個月要接近千二, 中文無返, 英文繼續返superkids, 還有敲擊, 淨課外活動一個月都去了幾千蚊

禧媽媽 發表於 15-3-2 11:15
glory
你一個學琴咪2千 仲有數研。 中文有冇學呀 ...

禧媽,
我覺得洗了錢無所謂, 最緊要用者係有心去學, 唔好馬馬虎虎

禧媽媽 發表於 15-3-2 11:18
glory
旅行去左喇, 開學冇耐已經去左2日營, 又去埋BBQ 
最初以為唔洗讀書添, 成日玩, 又冇咩 ...

禧媽,
我地學校傳聞中三先黎料, 聽見到好驚~~我

禧媽媽 發表於 15-3-2 11:19
glory

3月尾, 2個仔一齊測驗

禧媽,
樂學校不定時測驗, 可以上半堂上堂, 下半堂即刻測, 玩突擊~
呢樣又幾好, 我少了勞心叫位大少去溫書~

glory 發表於 15-3-6 17:23
禧媽,
尤其是男仔, 唔似得女仔咁多嘢講, 一進入青少年就唔多出聲
glory
我地一係唔出聲, 一出聲就好恢氣

glory 發表於 15-3-6 17:25
禧媽,
睇返收據, 我報錯料, 係接近三百堂, 一個月要接近千二, 中文無返, 英文繼續返superkids, 還有敲擊,  ...
glory
superkids 你都學左好耐, 有冇5年 ?

glory 發表於 15-3-6 17:27
禧媽,
我地學校傳聞中三先黎料, 聽見到好驚~~我

glory
中三先黎......到時收拾心情咪好難, 尤其男仔, 好在亞樂夠定

glory 發表於 15-3-6 17:29
禧媽,
樂學校不定時測驗, 可以上半堂上堂, 下半堂即刻測, 玩突擊~
呢樣又幾好, 我少了勞心叫位大 ...
glory
我都想話突擊有突擊好, 反正唔洗勞氣問.....温習未呀?

禧媽媽 發表於 15-3-10 13:22
glory
我地一係唔出聲, 一出聲就好恢氣

禧媽,
無法成長必經階段, 又唔聽人講, 有時都無佢咁好氣
每晚功課唔多但都可以將每件事拖拉到好長來做, 叫極快啲都係咁~

禧媽媽 發表於 15-3-10 13:22
glory
superkids 你都學左好耐, 有冇5年 ?
禧媽,
數數下都有, 但讀到中三, 中四之後要靠自己

禧媽媽 發表於 15-3-10 13:23
glory
中三先黎......到時收拾心情咪好難, 尤其男仔, 好在亞樂夠定

禧媽,
聽樂講, 有些大哥哥做功課可以做通宵, 同依家相比真是天同地, 希望唔好係真..
樂係定, 但最弊加上懶, 踢都唔郁

禧媽媽 發表於 15-3-10 13:25
glory
我都想話突擊有突擊好, 反正唔洗勞氣問.....温習未呀?

禧媽,
其實我都唔太放心, 有時問下幾時有默書呀? 幾時有測驗?
不過我都係問黎嘥氣, 最近有中默樂都唔記得溫, 上堂先知, 越大越失暈

glory 發表於 15-3-13 16:21
禧媽,
無法成長必經階段, 又唔聽人講, 有時都無佢咁好氣
每晚功課唔多但都可以將每件事拖拉到好長 ...
glory
我明.
就上星期5咁, 明明星期5,6可以做功課, 都唔明点解要星期日夜晚才做.

glory 發表於 15-3-13 16:22
禧媽,
數數下都有, 但讀到中三, 中四之後要靠自己
glory
点解呀?
數研讀到中三咋?
唔怕, 出面仲有好多選擇

glory 發表於 15-3-13 16:24
禧媽,
聽樂講, 有些大哥哥做功課可以做通宵, 同依家相比真是天同地, 希望唔好係真..
樂係定, 但最弊加上懶 ...
踢都唔郁 大家咁話, 叫沖涼都叫成個鐘.