用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 那個中國舞對升中有價值
go

那個中國舞對升中有價值

我女是學校中國人舞校隊,剛比賽,得甲級獎。
另外是香港舞蹈團兒童團團員。
現在想叫女兒放棄其中一個,不知如何決定,所以問問大家意見。

回覆:那個中國舞對升中有價值

why?興趣就是興趣,點解要有價值才做。

王家爸爸   Agree!  發表於 15-1-26 13:57

sumyau1012 發表於 15-1-25 23:18
我女是學校中國人舞校隊,剛比賽,得甲級獎。
另外是香港舞蹈團兒童團團員。
現在想叫女兒放棄其中一個,不 ...
校際舞蹈節
中國舞+西方舞攞優 / 甲常客有大埔的莫壽增 (男女)

西方舞有 St Paul Convent, St Paul, Lam Tin (女)

但唔知會唔會收跳舞勁的學生, 不過收的必定係band 1

睇吓報乜 Banding 既學校啦。

醒目開學勳章 王國長老

甲等獎唔難,優等獎至難。其實有興趣的話兩樣學晒唔可以嗎?

little_yolky  樓主响好耐之前出過帖話唔夠時間   發表於 15-1-30 16:16

回覆 brother4 的帖子

😖小朋友的才華和興趣…變成投資回報……價值……

grandmalolo 發表於 15-1-26 14:50
回覆 brother4 的帖子

😖小朋友的才華和興趣…變成投資回報……價值……
同學音樂一樣,好多已經唔係興趣,變成投資。講求投資回報。

醒目開學勳章 王國長老

http://www.hksda.org.hk/
->第50屇學校舞蹈節
->演出名額抽籤->中學->中國舞

全港得6間, 如果我無攪錯, 只有優等獎得主至可以表演, 樓主可以留意下邊間有份表演好了

睇埋成績公佈, 就會知其實甲等獎並唔難, 一場有一半以上都係甲等獎

回覆:grandmalolo 的帖子

大家都誤會了,我是興趣行先的,只是覺得女兒太多活動。因兩間同是中國舞,我想女兒只保留一間,既然不知保留邊間,咩睇下邊間作用大,才有這個問題。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

因為我女太多活動,而兩間都是中國舞,所以想停一間。

回覆:王家爸爸 的帖子

我女學跳舞及音樂,我都沒有報考試,因為不想給她壓力。但在不知怎選擇的時候,就試下給升中的條件來決定。

醒目開學勳章 王國長老

舞蹈校隊吃力嗎?香港舞蹈團我覺得值得繼續的(最衰我女唔跳中國舞,跳現代舞)。如果舞蹈校隊唔吃力就一齊啦,我見我女成班一齊練一齊比賽,都係美好回憶黎架

有興趣就俾佢做

小許吃力,校隊要8:30(星期六)回校練,而且校隊後接著就是香港舞蹈團

其實2邊都開心

回覆:brother4 的帖子

我女就是樣樣都是興趣,我沒有迫過她,所以無論是跳舞或音樂,她的表現都是一般,沒有特別出色。

我囡小學是校際優等獎常客,如果對升中有幫助,一定是個人優等,或3人舞,團體舞優等除非是主角,但通常主角都會以個人,或3人舞再參賽,另最好在P6面試時已考取北京舞蹈試8級,這才會對升中有幫助。

回覆:MariaTsui 的帖子

其實校際舞蹈比賽有無得去睇

sumyau1012 發表於 15-1-26 22:41
其實2邊都開心
唔影響學業,最好繼續,因為興趣係終身受用既。

sumyau1012 發表於 15-1-26 20:15
我女學跳舞及音樂,我都沒有報考試,因為不想給她壓力。但在不知怎選擇的時候,就試下給升中的條件來決定。 ...
我仔學音樂剛好相反,因為唔想影響升中,所以放棄。升中之後,學校活動太多,無時間練習,興趣也大減。