用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網耀山丶樂善堂邊間好
go

41校網耀山丶樂善堂邊間好 [複製鏈接]

擔心派去黃大仙所以第四及五想選耀山及樂善堂,大家會點揀呢?
   0    0    0    0

回覆:41校網耀山丶樂善堂邊間好

孖寶

黃大仙好多學校都好過呢兩間吧

回覆:jincaiyan 的帖子

黄大仙有好多學校都不錯,不過由於果區人口老化,所以有學位可以借比其他區!

Shirleytpg 發表於 15-1-25 20:39
擔心派去黃大仙所以第四及五想選耀山及樂善堂,大家會點揀呢?
其實可能你親身去望望耀山&樂善堂個校舍,就會情願揀黃大仙

引用:Quote:Shirleytpg+發表於+15-1-25+20:39+擔

原帖由 lauwingtai 於 15-01-25 發表
其實可能你親身去望望耀山&樂善堂個校舍,就會情願揀黃大仙
又不至於。黃大仙地鐵站出口幾間校舍,我又不覺耀山和樂善堂給比下去(純論校舍)。耀山有個天台操場,位置在清雅的地段。樂善堂雖然位在街巿附近,但其實地方不少。

回覆:41校網耀山丶樂善堂邊間好

俾我放伍華好過。

其實黃大仙伍華同基德都係歷史較悠久既二線小學.
伍華仲有間二線直屬中學(男校)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好似無在呢度見過耀山及樂善堂的家長。。。我其實好想知在呢兩間學校
全級排二十名會係Band幾呢?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-26 09:43
好似無在呢度見過耀山及樂善堂的家長。。。我其實好想知在呢兩間學校
全級排二十名會係Band幾呢? ...
我可以好肯定咁講, 耀山全級20都一定係B3, 因為佢過去5年都係開得一班(今年都係), 仲要係得25人一班.

樂善堂上年全級20應該都係B3, 因為係佢都係上年小一先夠人開2班.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-26 09:48

我可以好肯定咁講, 耀山全級20都一定係B3, 因為佢過去5年都係開得一班(今年都係), 仲要係得25人一班.

樂善 ...

哈哈,咁或者我應該掉轉問,兩間學校的頭五份之一(耀山全級五名內,樂善堂全級
十名內)會係Band幾呢?

奥脫福 發表於 15-1-26 09:53
哈哈,咁或者我應該掉轉問,兩間學校的頭五份之一(耀山全級五名內,樂善堂全級
十名內)會係Band幾呢 ...
樂善堂頭1/5名有機會都係B1, 因為上年佢話有人派到以下學校:

• 民生書院
  • 香港培正中學
  • 東華三院黃笏南中學
  • 何明華會督銀禧中學
  • 香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學

起碼有5間一線中學, 即係最少5人派到 (上年樂善堂得一班小六, 估計25至33人)

耀山就難講, 學生只派得2間一線中學:

• 華英中學
  • 何明華會督銀禧中學

原來耀山2014年有33人畢業

奥脫福 發表於 15-1-26 09:53
十名內)會係Band幾呢 ...
耀山應該得頭三名係Band 1.
學校網頁話有人升 華英, 何明華, 真光

醒目開學勳章 王國長老

識人讀緊耀山
佢唔會係家長首選, 直接D講, 就係家長口中的"寶校", 不過當小朋友需要愛同支援時, 耀山會係一間有heart的好學校
樂善堂我就唔清楚了

AgapePa 發表於 15-1-26 10:13
耀山應該得頭三名係Band 1.
學校網頁話有人升 華英, 何明華, 真光
九龍真光仲未算一線中學

回覆 hkpapa852 的帖子

呵呵,資料非常清楚,咁同爭一大餐至入到的果間,樂善堂亦唔算爭得好遠。唔想
跨區進寶或者同同學講波頗摸科的話,選呢間做「防跨寶」有得諗下。

hkpapa852  上嚟EK, 嚟緊可能會昅實你   發表於 15-1-26 10:18
hkpapa852  又講呢D, 聽聞某校有教職員會上   發表於 15-1-26 10:17

見到呢兩間,真係難揀

引用:擔心派去黃大仙所以第四及五想選耀山及樂善

引用:Quote:原帖由+Shirleytpg+於+15-01-25+發表

原帖由 naughtybj 於 15-01-27 發表
你不如簡黃大仙嘉諾撒、錦泰,其實保良一中係名校!
呢d冇得揀

‹ 上一主題|下一主題