用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求救40網點排位好?
樓主: tszpurple
go

求救40網點排位好? [複製鏈接]

annesiu2001 發表於 15-1-28 09:59
40網每間大熱學校學位只有40-70個,多於乙1已派完,乙2真的要小心選擇。聖安德烈、宣道、聖紀文放第2,都要 ...
正常加班不是已加落選校表嗎?我用上年選校表同今年選校表對比,嗰幾間寶校都已加班了

回覆:求救40網點排位好?

唉!好煩!仲未諗掂!

回覆:tszpurple 的帖子

除了荔天,協和,間間都差唔多,冇特別,但都是各人的二綫保險綫,點排位好?

Anyone knows how many applicants for this round of central allocation of net#40?  I heard before that Yr2015/16 will have a shortage of over 1 thousand places of P1 in net#40, is it true?  

回覆:boboaf 的帖子

我都煩緊保險線!
係咪即係甲部機會好微?
咁甲二甲三係咪唔使填呀?

mall 發表於 18 17:27
Anyone knows how many applicants for this round of central allocation of net#40?  I heard before tha ...

你係咪講呢篇新閜聞導??

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140904/00407_020.html

話'深水埗欠1165學額,我唔知真實欠咗幾多,但事實今年在最不受迎那幾間學校都加開咗幾班,年年荔天協和瑪小愛德呢四間每間幾佰人放第一,但只有幾十個位,其餘嗰啲就睇好無彩入到2線,萬一號碼排得後少少都碌去那幾間寶校,所以無backup又要進取,就要細心諗第2放乜,要有心理準備入寶校,否則穩陣啲揀吓其他做第一志願好過,我身邊肯搏一線的都係巳有私校先咁博,但事實亦見好多乜叉都唔知,淨係聽人話邊間好就盲中中填,我樓下公園班新移民個個唔係揀瑪利諾就協和,但有咩好就唔知,喺邊又唔知,真係怕咗佢地……

回覆:miutback 的帖子

講得好'

boboaf 發表於 15-1-28 16:33
除了荔天,協和,間間都差唔多,冇特別,但都是各人的二綫保險綫,點排位好?

...
即是呢兩間係一線?

回覆 miutback 的帖子

There will 6 schools in School Net 40 ready to add classes.  But for the shortage of over one thousand places, these 6 schools might not increase so much places(180 in average), will the result be allocated to the schools in other school net?

乙2放st andrew上年都有人唔得,今年人仲多左,機會都微,而家好多家長好穩陣咁唔會博,放第一志願

popcorn11202001 發表於 15-1-29 23:39
乙2放st andrew上年都有人唔得,今年人仲多左,機會都微,而家好多家長好穩陣咁唔會博,放第一志願

...
St.Andrew真係越黍越多人放第一,學校大同靚課外活動又多,連家長都有免費興趣班

引用:乙2放st+andrew上年都有人唔得,今年人仲多

原帖由 popcorn11202001 於 15-01-29 發表

...
都明,但st Andrew 學術水平仲差一截先一綫,又太甘心放此在乙一

boboaf 發表於 15--30 16:53
都明,但st Andrew 學術水平仲差一截先一綫言果,又太甘心放此在乙一
咁我覺得就要睇你小朋友水平點了,如果小朋友讀開學術水平高的幼稚園,又跟得好,當然可揀啲一線入,起碼多功課都應付到,如果只係讀普通幼稚園又無在外補習,入一間谷的小學其實大人小朋友都會跟得辛苦,反正每間小學都有band 1生,睇返邊間學校適合自己同小朋友較重要,我聽過不少全職家長呻學校多功課,又話要陪小朋友做功課做到好夜,咁我覺得都要考慮自己可放多少時間比小朋友吧,有啲人自問放工晏,應付不了密集的功課和默書,係會寧願放次熱去第一志願的

boboaf 發表於 15-1-28 16:33

...
40網淨係得荔天同協和?其它係二線?
原來瑪神,愛德同旅港都只係二線
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個人認為, 如乙二繼續搏, 可以選基福(比較多位), 嘉靈(比較多位), 旅小(今年加班), ST ANDREW(比較多位), 善導。

如果今年Net40仍舊有1400-1600學生參加統一派位,預計申請協和、荔天、瑪神、愛德已佔了一半,其餘基福、聖多馬、嘉靈亦會於乙1滿額,真的只有旅小(希望真的加班至70個位)、善導可放乙2。

但旅小放第2其實都搏,要搏佢真係暗暗加班,選校表只話有46個位,萬一之後唔加班,呢46個位一定在乙1已派哂

折磨,仲未定

Tszlok媽媽 發表於 15-1-31 11:28
折磨,仲未定

同意, 呢個制度簡直係折磨, 我地呢班家長究竟做錯d乜, 要咁, 唔通錯在無生多個哥家姐喺前面霸住個位先?

咪係囉,其實如果可以早DD 知道個派位結果就好啦,今日交表後仲要折磨多4個幾月先知道派邊間

‹ 上一主題|下一主題