用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF year 7 - South Island vs Island School
go

ESF year 7 - South Island vs Island School [複製鏈接]

本身排緊South Island waiting list, ESF問我考吾考慮Island School , 本身對2年後搬大圍沒什麼意見(反正有shuttle bus 大概只多花30分鐘單程),請問各位家長有什麼意見?
   1    0    0    0

回覆:alcusmama 的帖子

其實你本身有幾急要轉校?有無問過在South Island大概排得有前?

隔天打電話去south island 追問最新情況,ESF的回复,拖得就拖吧。

ESF向來在各方細節安排上,做得唔錯,大圍的校舍應該也不賴。

真正要擔心是,凡是緊張孩子的父母,必然有幾手準備,成績好,又關注多的家庭,未必會跟大隊去大圍。Island 在同學和家庭間的良好互動上,有機會打折扣。

聽聞 Island School 因為搬遷, 學生和老師的流動性頗大, 如能等得到, 我投 SIS 一票.  而且Island School 可能要在暫用校舍分兩個 campus, 我覺得不太好.  很多將會上 Island School 的 esf 小學生正另謀出路, 因不少都是住附近, 誰想去大圍返學呢?

Thanks elmostoney, annie40 and sschiu

本身在灣仔區傳統男校讀緊小五,好想好想中學轉IS。同admission傾過,在
South Island waiting list 排7/8名內。但admission話正選都有double digit 嘅人等緊,所以機會不太樂觀。

我都明白有變數,但暫時只有呢個offer, 又吾俾拖太耐,點好?

其實對Island School本身(除左要搬校舍外),各位覺得怎樣呢?

如果比我揀我會袋住先。miss左Year 7, Year8/9比你等到,插班先入去歸屬感会否差D?

oooray, 完全同意,亦因為呢個原因,就算個仔成績應該可以原校升中,我都吾等小六畢業就轉。

oooray 發表於 15-1-26 19:25
如果比我揀我會袋住先。miss左Year 7, Year8/9比你等到,插班先入去歸屬感会否差D?

...
「袋住先」會不會有誤導?入左 island school 不能轉去另一間ESF吧?!

Island School 話要commit讀完year 8 至可以transfer到其他ESF

alcusmama,

請問孩子已否通過入學試呢?

annie

Annie,

對,筆試和面試也通過了。

annie40  wl pm you later.  發表於 15-1-26 21:05

引用:Thanks+elmostoney,+annie40+and+sschiu本

原帖由 alcusmama 於 15-01-26 發表
Thanks elmostoney, annie40 and sschiu

本身在灣仔區傳統男校讀緊小五,好想好想中學轉IS。同admission傾 ...
請問乜waiting list 都有分正選和副選的嗎?

回覆:caa 的帖子

如搬屋有轉校需要係可以申請,聽聞internal transfer priority最高,但settle down后大部份人都未必咁做。除非有必走的原因。

學校除硬件外,軟件也很重要。同一班老師,同學一起成長亦非常重要。

回覆 oooray 的帖子

I agree with you.

回覆 JarJarBin 的帖子

sorry 是我解釋得不清楚。正選的意思是學校已取錄的。副選便是waiting list 的小朋友了。

我想請教一下,為什麼其他國際學校對Island School 的印象和評語那麼負面呢?

今天去了Island School school tour, 除了校舍有點兒舊之外,其實整體印象真的不俗, 學生也是頗平實認真的。

回覆:ESF year 7 - South Island vs Island School

其實island school 冇問題,2013考試成績好,只是要去沙田太遠,住九龍就ok

引用:如搬屋有轉校需要係可以申請,聽聞internal

原帖由 oooray 於 15-01-27 發表
如搬屋有轉校需要係可以申請,聽聞internal transfer priority最高,但settle down后大部份人都未必咁做。 ...
不要抱太大希望可以轉。eg KGV 只接受學期初𨍭,中間不可以。既係一定要等一年

引用:本身排緊South+Island+waiting+list,+ESF

原帖由 alcusmama 於 15-01-25 發表
本身排緊South Island waiting list, ESF問我考吾考慮Island School , 本身對2年後搬大圍沒什麼意見(反正 ...
Hi, may i know when you applied for your little one? is apply since birth necessary for both of these schools? thanks

‹ 上一主題|下一主題