用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問有關 '宗教分' 問題?
go

想問有關 '宗教分' 問題? [複製鏈接]

想問, 我和先生, 很多年前已受洗

想自行分配學位, 幫女報基督教學校

咁點證明我地有呢 5 分宗教分

係咪要教會寫信證明?
   2    0    0    0

回覆 LL1999 的帖子

天主教有領洗紙,基督教叫牧師寫referral letter, 佛教有歸依證,伊斯蘭教唔識
當中只有天主教最單一,基督和佛教不同教會不一定承認

回覆:LL1999 的帖子

宗教分都應問心儀學校最清楚,真係間間唔同。

回覆:想問有關 '宗教分' 問題

由教會發出的領洗紙

回覆:LL1999 的帖子

建議問左心議學校個要求係點,基督新教係間間唔同。天主教同聖公會就有互認。

Hi! 我有兩隻化骨龍!

回覆:想問有關 '宗教分' 問題?

請問係咪父或母浸就得?定抑或要學生浸左先計?三歳就浸得?

引用:想問,+我和先生,+很多年前已受洗想自行分配

原帖由 LL1999 於 15-01-24 發表
想問, 我和先生, 很多年前已受洗

想自行分配學位, 幫女報基督教學校
基督教兒童受洗其實是父或母是其教友已可申請,所以去父或母的教會遞紙申請兒童受洗即可(沒有三歲以上兒童不可受浸一回事)。宗教分要視乎學校所認可的教會。大教會(循道衞理、聖公會等應該互相承認)

每個宗派的基督教學校都唔同,你一定要問你心儀學校。例如有聖公會學校只接受聖公會受洗兒童,又有中華基督教會要求父母受洗及小朋友恒常返教會, 要教會寫信証明。

所以只有問清楚才好

今年有學校話文件係要預備比教育局check文件時睇,所以就算是同教會的學校都不能只收孩童奉獻証明,必須收父/母受浸紙
(基本上父及母都一定受浸並有固定的教會生活,教會才接受孩童奉獻)

victorf 發表於 15-1-25 09:25
建議問左心議學校個要求係點,基督新教係間間唔同。天主教同聖公會就有互認。

...
錯, 至少香港大多數大主教既學校係唔認任何基督教既教徒有宗教分.

聖公會更加無標準, 拔小同協恩只接受聖公會教友有個5分, 其它聖公會學校有D連天主教徒都當有分.

根本沒有一定標準, 只可以同心儀學校查詢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 LL1999 的帖子

必須要問清楚心儀學校點先可以攞到宗教分,每間學校有自己既規定,

我抄左某間聖公會屬下學校(辦學團體係聖公宗)既要求出嚟,可以參考一下;

「如申報與學校有相同的宗教信仰,請出示有關證件(如申請兒童的領洗紙等)的正本及影印本。(如申請兒童仍未受浸/領洗,請家長/監護人向所屬教會的牧師/神父申請撰寫證明信,證明該申請兒童自何時開始參加教會活動,並請有關教會/牧師/神父簽署及加堂印)」
‹ 上一主題|下一主題