用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs TSL
樓主: kiov
go

DBS vs TSL  

油天有咁犀利嗎?此post 講佢講到愈來愈“神”。真心想問,因為在我認知, 它是好好的學校,但並不是如斯神級。

回覆:yubaba 的帖子

新舊油天並非甚麼神級,只係喺九龍區嘅男女津校中升中派位比較理想啫

yubaba 發表於 15-1-27 11:45
油天有咁犀利嗎?此post 講佢講到愈來愈“神”。真心想問,因為在我認知, 它是好好的學校,但並不是如斯神 ...
其實咩叫"神級"?
點先叫"神級"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

九龍人搞錯了滬江小學同滬江維多利亞添....

yubaba 發表於 15-1-27 11:45
油天有咁犀利嗎?此post 講佢講到愈來愈“神”。真心想問,因為在我認知, 它是好好的學校,但並不是如斯神 ...

油天唔可能是神级, 個人認為所有神级小學有一個共通點, 必需有B1A中學結龍, 聖芳濟各可算是一級名小, 但冇強中, 始终做唔成神.

alyk 發表於 15-1-27 11:59
油天唔可能是神级, 個人認為所有神级小學有一個共通點, 必需有B1A中學結龍, 聖芳濟各可算是一級名小, 但冇 ...
咁DBS應該都唔算係神校了..... 佢呢幾年既DSE成績, 恐怕B1B既標準都未達

英華都一定唔係了, 因為英華書院一路只係被列作B1B中學

咁似乎只淨番SPCC, DGS, GHS, LS, MCS, Marymount, St Mary了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係都唔奇, 否則通街都係神, 咪唔值錢?

alyk 發表於 15-1-27 12:10

係都唔奇, 否則通街都係神, 咪唔值錢?
神校似乎都開始唔值錢, 之前有個帖話"將軍澳神校", 我見到即刻"嘩".....

遲D可要好以龍珠入面D稱呼咁叫: 超神校, 超級神校, 超能神校

回覆:hkpapa852 的帖子

之前有傳媒訪問過DBS校長有關DSE成績問題,校長話因為好多好成績嘅學生都選擇IB課程...不過又唔見佢地係IB有非常特出嘅成績....但DBS始終係學界課外活動既神校

Soundervolt 發表於 15-1-27 12:19
之前有傳媒訪問過DBS校長有關DSE成績問題,校長話因為好多好成績嘅學生都選擇IB課程...不過又唔見佢地係IB ...
多極咪最多50%.

直資中學要有最少50%人去考DSE, 唔通學校話餘下個50%學生.....

反正係咪都幫唔到細妹, 學樓上建議攞住DBS, TSL OFFER 去扣LS, 入到一天光哂唔洗錢, 有中學,又係神級 , 話唔定阿妹考入DGJS 都供得到!

回覆:DBS vs TSL

希望樓主中埋英華,咁就可以在DBS及TSL間取得平衡,取英華,放DBS及TSL

其實最近兩年拔萃小學(津校個間)5月左右都有登報請"校工". 入咗去做阿妹未一天都光晒囉!

hkpapa852 發表於 15-1-27 11:36
學生水平呢樣野好難講, 真係要知, 你只可以去問係QC入面讀緊既學生.

只係兩間軒小即使計埋入QC既人數, 小 ...
要考慮埋先天條件...灣仔區有幾多間一線中學...係無联繫/直屬小學??
講來講去...得間SKHTSK....佢又唔係一線...仲有其他揀??
港島區....理應比滬江好....同基灣/聖彼得水平差唔多吧~~~

hkpapa852  講親灣仔區你都咁肉緊嫁!   發表於 15-1-27 12:37

絕橋!

hkpapa852  講親灣仔區你都咁肉緊嫁!   發表於 23 秒前

無計...只熟呢個區

hkpapa852  你唔係應該關心升中多D咩?   發表於 15-1-27 12:41

hkpapa852  你唔係應該關心升中多D咩?   發表於 2 分鐘前

一時忘記左

hkpapa852  想生多個玩多次? :>  發表於 15-1-27 12:47

閣下"神校"名單可能要加埋HYS,幾乎全部都係女校....

Soundervolt 發表於 15-1-27 13:28

閣下"神校"名單可能要加埋HYS,幾乎全部都係女校....
Sorry, 呢間一定唔屬於神校, 小學係津校, 中學係直資, 完全沒有任可直屬/聯繫關係, 神唔到.

根據EK會員定義, 頂多只可算係一線小學(真係? 從未見過佢升中派位資料喎....)

樓主只係唔想資源去晒阿哥度,無講過要兄妹同校
所以如果阿哥用 DB 錄取信成功叩入LS,阿妹就有大把資源可用
識人早幾年真係咁樣叩入LS,咁當然唔會個個咁樣做都會成功,但一試無妨。