用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs TSL
樓主: kiov
go

DBS vs TSL   [複製鏈接]

回覆:DBS vs TSL

TSL 3rd language 只是附加價值,情況就如買雞送葱油汁,或買化妝品送旅行套裝。冇理由因此影響你買邊隻雞或邊隻牌子化妝品。

另外,spanish係香港,講真有乜大用?當然某些行業或崗位用得着,也是少數。

DB for sure

回覆:fingerbb 的帖子

DBS for sure X 2

引用:Tsl+third+language+十分皮毛。不是考慮主

原帖由 bubuG 於 15-01-25 發表
Tsl third language 十分皮毛。不是考慮主因。入咗DBS,如果讀得好,不怕冇錢,相信學校會支援。但讀到半桶 ...

我表姐個女人讀TSL,上年拜年見到佢,佢讀4年級,問佢既日文,簡直係嚇親,學左幾年的日文,問佢基本野,去唔去超級市場? 都唔識,我唔知何謂第三種語言
所以唔好比這些,有多種外語學,而去吸引.

引用:冇錢反而簡單。申請助學金。 最尷尬唔係冇

原帖由 siden 於 15-01-25 發表
冇錢反而簡單。申請助學金。

最尷尬唔係冇,係勉強負擔得起,但家庭經濟就唔鬆動,但係入息又未夠資格申請 ...
心聲, 就是這種情況!

五歳人仔話鐘意學西班牙文,遲尐因玩遊戲機又話鐘意學日文,再遲尐因為要睇韓劇又話鐘意學韓文。我個仔當年話鐘意做巴士司機想學揸車....我相信兒女五六歲時對選校嘅喜好只可作為參考,家長應為仔囡對選校應該有更成熟同客觀嘅判斷

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-01-25+發表冇錢

原帖由 kiov 於 15-01-25 發表
心聲, 就是這種情況!
完全明白

我與你差不多苦況

計支出時要計埋校車費、興趣班、補品費。

雖然出外食補品非必須,但如該校很多負擔得起的家長讓小孩出外進補,你會否有壓力。

某些學校教淺考深,上到高小靠家長或補品頂住成績。我不知DBS 情況,你要調查清楚。

好多時,學費只係整體學習支出的一半甚至更少。

家長也很無奈。

DBS for sure X 3

哥哥讀TSL,妹妹亦未必會被取錄。如果為咗兄妹之間嘅公平,到頭來未必可以如願。公唔公平喺子女自己嘅感覺,有時父母自以為做乜野對仔女都公平,但仔囡之間都可以覺得偏心。

我有朋友當年女兒DGS收左,但有細佬跟尾,都有諗過抽官津,佢哋諗左好耐,最後決定讀DGS,原因係覺得每個小朋友係獨立個體,既然家姐有能力同機會入讀間禁好既學校,沒理由為細佬有保障而放棄,如果家姐為細佬去讀另一d學校,表面上係對兩個公平,實際上係對家姐唔公平!我認同佢呢個諗法,樓主亦可參考下。

當然明白樓主既經濟考慮,我會咁諗,讀DBS,只要keep 住中間成績,不用再花錢訓練特異功能十八般武藝,已可安安樂樂上DBS中學。讀TSL,學費係平d,但即使有中上成績,亦唔保證可升上如DBS級數的中學,為升中你會畀個仔補呢樣學果樣、文武全才,條數又係喺返到。重點係,花錢花時間,仍要擔心一大輪,因唔guarantee入到band1校!即使入到band 1,但級數未及DBS的,6年後你或會好後悔的。

如有機會,我都想小朋友入到神級學校。即使神校同地區名校成績相約,神校有既係歷史傳統舊生網絡,我識得朋友來自不同神校,有d係唔算成績好只在神校完成F.5就升唔到上去,但佢地對學校既熱愛、那種spirit係一般學校沒有的,而舊生網絡之強大亦非我們所能想像!呢d,真係地區名校難以追上。

另外,囝囝既然有實力入到DBS,若經濟真係好大壓力,咪試下叩門叩LS,St Jo等,話唔定收埋,到時再上黎XX vs DBS,等我地班家長羨慕下囉

Vivihee  非常同意  發表於 15-11-7 03:30
kitty55    發表於 15-1-26 10:21

引用:我有朋友當年女兒DGS收左,但有細佬跟尾,

原帖由 WinnieCatCat 於 15-01-25 發表
我有朋友當年女兒DGS收左,但有細佬跟尾,都有諗過抽官津,佢哋諗左好耐,最後決定讀DGS,原因係覺得每個小 ...
非常同意以上兩位所講的,我覺得每個小朋友的能力同命運都吾同,我同老公都吾想兩個小朋友互相影響太多,所以特登選不同的學校給佢地。哥哥考到就比佢讀啦,反而我覺得太多補習不是好事,如果要靠大量補習先讀到,到時經濟又有問題,可以再考慮好吾好轉校。試左先,相信DBS教的吾只係學業上的,是會終生受用的。

回覆 WinnieCatCat 的帖子

Agree!!

我相信樓主呢一刻比大仔去讀DBS係無問題,但係到妹妹讀小學嘅時候,問題又會出現!如果妹妹咁好彩考到DGS,咁又比唔比佢讀?果時唔係佢唔想,係經濟唔許可!因為哥哥讀緊貴嘅學校,而要妹妹將就,對樓主來講都係唔公平!所以宜家先至咁掙扎!Right?

Jane1983  講得啱!  發表於 15-1-26 09:20

回覆:panpanpan 的帖子

到時真係唔知考唔考好

WinnieCatCat 發表於 15-1-25 22:53
我有朋友當年女兒DGS收左,但有細佬跟尾,都有諗過抽官津,佢哋諗左好耐,最後決定讀DGS,原因係覺得每個小 ...

非常感謝你的意見, 說中了我心中疑問及顧慮, 為囝囝讀 DBS 打了支強心針, 謝謝

hadwinboy 發表於 15-1-25 01:17
我揀DBS, 唔讀唔知得唔得, 免強供到都ok 啦, 還掂TSL 都唔係必收妹妹, 最主要又唔係一條龍,到時要煩兩個升 ...

我好同意您咁講呀! 讀TSL,妹妹都係冇保障,除非,真係財政好緊,如果唔係,點都揀DBS...
我都知TSL好吸引,有好多課外活動,又抵讀。但如果阿女有DGS係手,我都會唔要tsl...
如果您有英華,又唔同。英華好比美DBS,而且好抵讀呀。諗清楚呀

TSL 是好,但跟DBS差太遠。坦白講,如現在經濟上marn marn 緊,小朋友入到dbs之後大個搵到份能賺$的機會大好多.   

DBS for sure.

醒目開學勳章 貢獻勳章

GreenMaDad 發表於 15-1-26 09:41
TSL 是好,但跟DBS差太遠。坦白講,如現在經濟上marn marn 緊,小朋友入到dbs之後大個搵到份能賺$的機會大好多 ...

上面嗰句同意;下面嗰句唔同意

可能我比較唔好彩,身邊有個DB 差嘅例子,大學時玩開嗰班.. 逢二進一掛住玩嘅,又係DB仔
當然每個人有佢唔生性嘅原因,但係DB畢業唔等於d乜嘢,講到底,都係家教最緊要!

樓主,對窮中產又有兩件化骨龍嘅,大家都知錢係一個問題
錢要駛得响值得嘅地方,你可有了解過兩間學校嘅教學以及文化,邊間啱你地d?不防同現有家長傾傾!
我個人對學校文化有好深嘅體會... 雖然講緊唔係相同嘅學校,但我相信你手上兩間學校嘅家長/背景點都有少少差異,請選擇一間令你同孩子都感覺舒服愉快嘅學校!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題