用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位差,學校會預早通知你準備叩門文件 ...
樓主: pmlai
go

派位差,學校會預早通知你準備叩門文件 [複製鏈接]

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-26+16:27+即使

原帖由 kin818kin 於 15-01-28 發表
其實扣門成功的例子好少,真係太渺茫啦﹗
咁又未必,正如我們以前小學便會通知失手的家長,這正正是校方已評估派錯位,連同學校推薦信,在其他人其他學校仍在進行放謗時便扣門,聽聞這幾年他們都成功轉校。

當然如是家長心頭過高,亦沒有在自行選該校和面試,扣門簡直是癡夢。

CFSS & SSGC

回覆:派位差,學校會預早通知你準備叩門文件

依我理解,就是因為學位多左,所以沙田區中學君子協定,不受扣門,或只有極小位,避免弱校會被殺

有捨必有得 有得必有失

WinChi 發表於 15-2-2 14:56
依我理解,就是因為學位多左,所以沙田區中學君子協定,不受扣門,或只有極小位,避免弱校會被殺

...
君子協定還君子協定,如果你係Band 1中或者以上既學生,被派去 Band 2A 學校,我唔相信已被踢出(或者有風險被踢出)英文中學之列既學校唔會收你,畢竟提高DSE成績,保住英中地位先係呢啲學校校長既首要任務。

引用:回覆+cheukmanlai+的帖子 嗰陣我都有追你

原帖由 candyhmama 於 15-02-01 發表
回覆 cheukmanlai 的帖子

嗰陣我都有追你個post呀!皇天不負有心人,你仔仔的確值得讀更好既學校.
當年,我都有追你的post, 真日皇天不負有心人!

今年東區好似話同區都無叩門位, 外區黎叩就有位

回覆:chun媽 的帖子

多謝你呀!當年好多熱心家長幫忙,問候,提供資料,真的好窩心同感謝你們啊!

回覆:cheukmanlai 的帖子

事後回想,或者係對阿仔的一個磨練吧!可以在短短兩星期內迅速成長!

引用:睇完你地的帖子,個心都實埋....!++

原帖由 HJ6153 於 15-01-25 發表
睇完你地的帖子,個心都實埋....!
我都係呀! 佢到而家都仲未發奮溫習。所以真係好實。

‹ 上一主題|下一主題