用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位差,學校會預早通知你準備叩門文件 ...
go

派位差,學校會預早通知你準備叩門文件

聽朋友説,如果學校覺得你仔女吾應該派被派的中學,會係派位前一曰通知你準備文件叩門

回覆:派位差,學校會預早通知你準備叩門文件

就算唔通知,自己都要準備啦!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 pmlai 的帖子

無通知
但自己都要預先準備好所有叩門嘅文件

引用:聽朋友説,如果學校覺得你仔女吾應該派被派

原帖由 pmlai 於 15-01-24 發表
聽朋友説,如果學校覺得你仔女吾應該派被派的中學,會係派位前一曰通知你準備文件叩門 ...
會呀!之前在舊校見到個女學生同媽媽眼濕濕一早離校,果時d學生在操場上等上課室,佢就免早會直入教員室,取了结果即走。

不過要睇學校做法

即是吾係間間學校也會通知

引用:聽朋友説,如果學校覺得你仔女吾應該派被派

原帖由 pmlai 於 15-01-24 發表
聽朋友説,如果學校覺得你仔女吾應該派被派的中學,會係派位前一曰通知你準備文件叩門 ...
聽說,我仔學校都會早一晚通知

其實學校之前嗰日已知小朋友派哂去邊

8-)

王國會長

引用:其實學校之前嗰日已知小朋友派哂去邊 +

原帖由 anitawong21 於 15-01-24 發表
其實學校之前嗰日已知小朋友派哂去邊
學校早一日知好正常,試想當日8點就話派結果,學校仲做好晒統計幾多派頭三志願等,唔通通宵叫老師收結果整理第二日派?

聽聞學校是早一日收到結果, 但會否通水最一晚通知叩門學生,是個別學校的做法,妳預無通知,自己準備定叩門文件。

我當年都係自己準備定扣門文件,重預先問埋心儀學校有冇得扣門,驚當日浪費時間

ANChan59    發表於 15-1-25 17:14
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

睇完你地的帖子,個心都實埋....!  

引用:Quote:原帖由+anitawong21+於+15-01-24+發

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-01-25 發表
學校早一日知好正常,試想當日8點就話派結果,學校仲做好晒統計幾多派頭三志願等,唔通通宵叫老師收結果整 ...

beaclem 發表於 15-1-25 16:10
我當年都係自己準備定扣門文件,重預先問埋心儀學校有冇得扣門,驚當日浪費時間

...
即使信心十足,也要做好 Contingency Plan。預先準備好所有扣門文件,詳細列出扣門路線,以免到時心忙意亂,不知所措。

wonglily    發表於 15-1-29 21:00

引用:Quote:beaclem+發表於+15-1-25+16:10+我當

原帖由 王家爸爸 於 15-01-26 發表
即使信心十足,也要做好 Contingency Plan。預先準備好所有扣門文件,詳細列出扣門路線,以免到時心忙意亂 ...

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

pmlai 發表於 15-1-24 18:33
即是吾係間間學校也會通知

其实学校係唔suppose預早洩漏風声㗎~

引用:Quote:beaclem+發表於+15-1-25+16:10+我當

原帖由 王家爸爸 於 15-01-26 發表
即使信心十足,也要做好 Contingency Plan。預先準備好所有扣門文件,詳細列出扣門路線,以免到時心忙意亂 ...
對,聽老師講,就算派得好嘅學生,家長都會急急腳離開去叩更好嘅學校

當每一位家長都以為學校會預早通知需要叩門的同學,這是非常危險的。

學校可能但未必一定會通知派得唔好的同學,叩門的需要對每個人亦都會唔同,有派第二志願都會唔歡喜。如果你因為冇收到老師電話而唔去預備叩門文件,到時沒得怪人。

王家爸爸 發表於 15-1-26 16:27
I did the same years back.

I also arranged a friend as driver to stand by.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我當年就沒通知了,但自己準備了叩門文件,但不夠用,也要找影印,相也不夠,要再影!加上心情又亂,手忙腳亂呀!