用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2.5歲邊度學琴好,程序係點?
go

2.5歲邊度學琴好,程序係點? [複製鏈接]

0    0    0    0

早唔早d啊?小肌肉都未發育好!見人地会上下TL既音樂班先囉~

簽名被屏蔽

引用:柏C唔好!!!

簽名被屏蔽

請問咁細個小朋友通常學幾多個月才識彈歌仔?

回覆:2.5歲邊度學琴好,程序係點?

我小朋友係普通琴行學,剛學一個月,四歲,唔係話學就得,要睇小朋友啲手指夠唔夠大先可以學,我小朋友手比較大都係剛剛夠大可以學,因學琴都要數下拍子同睇譜,2.5歲太細,最少都係等3.5歲好啲,暫時學左 CDE,勉強可以彈首mary had a little lamb

Yips

回覆:cowmoon 的帖子

我兩個小朋友喺柏斯上過小小莫扎特,好唔好好睇咩老師,我有幸遇到好老師,有耐性,識同小朋友玩,配合課程,循序漸進,初學欣賞音樂、唱歌,再學拍子、音,最後彈單音,再合手。小朋友2.5歲開始讀,約3.5歲手指肌肉好先彈琴,完成課程後4歲開始搵私人老師教。個人認為拍斯既課程係得,但視乎老師質素。如果學琴,一般琴老師建議4-5歲先合適。

回覆 HauMiranda 的帖子

可否講小朋友老師叫咩名? 是否CWB上? 有興趣同囝囝去學.

janlemon 發表於 15-1-27 00:07
我都有睇你講個課程,小小xxx我都諗住k1後先比囡囡上,所以比較下邊間好, ...
點解要咁急學.... 學琴係可以學到演奏級... 一學20幾年的...  我姪女, 係星加波, 佢一路想學, 佢媽怕佢無耐性, 叫佢自已去社區中心學, 唔買琴俾佢練, 佢13,4歲, 學完之後自發日日留係中心租琴練, 學左一年考第3級, 第2年5級, 佢考完第5級佢媽先買個平琴俾佢練, 上年考完6級,準備第7級喇!
我妹, 正宗4歲學琴, 到6歲都考唔到1級, 3年級先考1級, 5年級考3級, 之後唔記得中幾去考樂理, 老師寄語:你自求多福啦吓!   之後回家仲要我同佢死背爛背啲音樂史...  之後中6果年以考DSE之名, 考第7級肥左, 之後從始無再掂過屋企買俾佢嘅6萬蚊嘅琴...

真係好睇你想WIN係起點吖, 定係WIN係終點喇!

小朋友咁細個發展音感當然好重要, 但要啟發興趣同趣味先! 媽媽,家人, 平時都唔會同佢打下拍子, 唱下歌仔, 只係推佢去學, 一定事倍功半...  坊間好多發展音感, 學下拍字, 奧福, 高大宜之類嘅音樂課程, 可以俾小朋友啟蒙, 了解下....

家人, 自已唔識音律唔緊要, 多啲做功課,搵下資料先

同你講2.5可以去學琴, 收個2.5嘅小朋友去學琴嘅琴行, 簡直無良!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:Oboe_FRSM+發表於+15-1-27+11:48+回

原帖由 KlavierFTCL 於 15-01-27 發表
有多少人是MOZART? 只是家長們想子女成為MOZART。
其實有不少成功,亦有不少失敗既例子。我兩位姐姐,同樣小一前學琴,一個半途而廢,一個考到八級。姨甥仔女亦受到勳陶,一個三年級已考左五級,另一個五年級將考七級,考幾多級唔係最重要,最值得欣賞既係佢地熱愛彈琴,自動自覺練琴同挑戰新曲目!所以興趣係最重要!

引用:+本帖最後由+Ammeyogi+於+15-1-27+10:51+編

原帖由 Ammeyogi 於 15-01-27 發表

回覆 HauMiranda 的帖子
我喺TKO

HauMiranda 發表於 15-1-27 20:59
其實有不少成功,亦有不少失敗既例子。我兩位姐姐,同樣小一前學琴,一個半途而廢,一個考到八級。姨甥仔女 ...
可能我激動左少少....因為我同我妹一樣, 好細個俾阿媽"逼"學琴, 好憎學琴!!左手c do do do do彈10下, 右手c do do do do 彈10下....又煩又悶... 仲要當年阿媽日日逼對住個琴個幾鐘...好憎...

調返轉宜家諗, 其實我唔係唔鍾意音樂, 係細個時俾阿媽逼到好煩厭.... 希望呢啲憾事, 唔好發生係我地子女呢代....
‹ 上一主題|下一主題