用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一邊温習,一邊whatapps
樓主: yovin
go

一邊温習,一邊whatapps [複製鏈接]

間中一兩個回覆WHATAPPS, 我覺得沒問題.  但如果溫書期間, 一半時間都是心在手機, 覺得唔好.

jc_mom 發表於 15-2-6 15:46
我囡又係不停whatsapp,機不離手!有一次我趁佢瞓咗睇佢d message, 原來除了傾計外,其他同學很喜歡搵阿囡 ...

第1次EXAM可用回老本, 大多沒問題.  長此下去, 都要觀察耐些才可定斷.

王家爸爸  Agree!  發表於 15-2-6 17:53

kayi0556 發表於 15-2-6 15:38
我囡都係一路聽歌, 一路温書, 我開頭同佢講要專心d,  但佢話聽歌會入腦d wor,
我一開頭都有d疑惑,但又考 ...

我較老套舊派, 不大認同成績OK就可以做壞習慣,  始終年紀少.
如果高中, 佢地應付到, 我會接受.  但初中, 我仍會勸告, 因我會覺得人在未定性時, 會不斷尋求及追求感官享受及刺激度.

引用:一面溫習,一面看電視,如成績keep好,就冇

原帖由 brother4 於 15-01-24 發表
一面溫習,一面看電視,如成績keep好,就冇問題,當年朋友就是咁,上了大學,畢業了,俗説好八仙過河,各施 ...
agree 我都係咁,萬一有科差左,就會起佢身邊提下佢

yovin 發表於 15-1-24 03:43
Two weeks ago,中一阿仔考試快到了, 他一邊温書,一邊覆whatapps , 激到我彈起o

早幾天, 遇上一個我很尊重 ...
如果成績keep到,冇問題!

我要求阿仔專心溫習, 定時休息吓, 才可以whatsapp, 打機 ... etc

goodboy1 發表於 15-3-4 16:52
無whatapps仲大件事! 學校現在有很多projects係要同學仔一齊合作去做, 但有家長唔準仔女用手機, 難以聯絡,  ...

以前年代, 煲電話粥, 依年代, 興玩WHATAPPS.
我意思是不要沉迷"閒聊中"的WHATAPPS.

時下少年的通病,如不過份就接受啦

Yanamami 發表於 15-1-24 09:09
阿女边讀書边听歌,成績还可以,但我成日諗:唔听会唔会更上—層楼? ...
唔會, 唔聽成績會差咗。
事例一
我Office有個讀書好叻既0靚妹80後, 佢係要一面聽歌一面溫書的, 如果唔咁做, 佢會合眼瞓同唔專心。

事例二
我老細有個國內交流生, 又係好叻讀書果種, 佢一段時間就要停低打whatsapp/上網, 佢話咁做先可以refresh, 可以繼續集中精神。

yovin 發表於 15-1-24 03:43
Two weeks ago,中一阿仔考試快到了, 他一邊温書,一邊覆whatapps , 激到我彈起o

早幾天, 遇上一個我很尊重 ...
你唔記得我哋既前教育局局長李國章教授? 佢一邊上立法會, 一邊玩手機, 但議員講既嘢佢係同時接收到的。

little_yolky 發表於 15-3-19 09:37
唔會, 唔聽成績會差咗。
事例一
我Office有個讀書好叻既0靚妹80後, 佢係要一面聽歌一面溫書的, 如果唔咁做, ...
Exactly係我女既解釋

Yanamami 發表於 15-3-19 10:20
Exactly係我女既解釋
咁佢成績好就唔好鬼理佢啦, 80後0靚妹都考到入長春藤, 好快又攞scholarship去美國留學讀博士了。

新世代思維, 我們家長點傳統都要迫於去接受!!!

回覆:yovin 的帖子

You have to let him know
Whatsapp is too ineffective

依家D後生, 楂住本書會眼瞓, 楂住手提會精神

王家爸爸    發表於 15-3-27 10:55
little_yolky   呢句好真  發表於 15-3-25 12:39

平時做功課都一邊睇k-pop mv一邊做功課, 另一邊又收whatapp,平時我可以接受.
但開考前阿女都係一邊温書,一邊插耳開Youtube睇k-pop, 聽到興起仲起身跳一跳扭一扭....

我話佢"咁樣點入腦? 一定考吾好成績! 如果大考吾好,我一定stop你~"
最後大考每科都合格還尚ok, 我都無言...

佢話"這是舒緩溫書壓力一方法, 身邊好多同學仔都是這樣, 但個個阿媽老是要求寧靜地溫書...."

EMMA88 發表於 15-3-27 10:53
平時做功課都一邊睇k-pop mv一邊做功課, 另一邊又收whatapp,平時我可以接受.
但開考前阿女都係一邊温書,一 ...
個個阿媽老是要求寧靜地溫書 (又係真喎, 一定要寧靜至入腦)聽歌至會將歌詞入腦, 唔會記得晒温过乜

TwinWong 發表於 15-3-27 12:04
個個阿媽老是要求寧靜地溫書 (又係真喎, 一定要寧靜至入腦)聽歌至會將歌詞入腦, 唔會記得晒温过乜
...

我老是向佢話"如果將D記韓詞韓歌擺係書本上, 一定掂"

TwinWong    發表於 15-3-27 14:13
‹ 上一主題|下一主題