用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一邊温習,一邊whatapps
樓主: yovin
go

一邊温習,一邊whatapps [複製鏈接]

kachunma 發表於 15-1-25 09:15
我完全同你一樣,所以先接受到佢地的做法,但真是每人情况不同,無得一概而論
...
我都係 小朋友要専心至會做得好 接受唔到咁嘅做法 只會见議佢温一段時间后 休息時至可以 覆whatsapp
做自己鐘意做嘅野

王家爸爸    發表於 15-1-26 13:07
黃巴士  agree!一心二用,大過D用得掂,   發表於 15-1-25 12:34

有沒有老師一邊教書一邊听音樂的?

回覆:一邊温習,一邊whatapps

唔好話做功課溫書,有d醫生連做手術都要開住歌,仲要開得好大聲,有d就少少聲都唔得,真係好個人,米一樣順順利利

黃巴士  我接受唔倒囉.  人命攸關的職業,   發表於 15-1-26 10:55

而家個個都工作/FB/EK/Whatsapp/email同時進行架啦

練multitask有個好方法,鍾意打機既細路玩即時戰略可以練得好好,起兵/控兵/經濟要同時做好,控兵打仗仲要係同時三四個地方每隻兵仔操控好,有d人仲可以抽時間打字鬧對手,你都咪話唔勁

TwinWong    發表於 15-1-26 14:27
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

呀女平時都會一路做功課溫書一路聽歌唱歌,間唔中覆下whatsapp 見佢學業仲keep到唔錯就冇鬧佢 但係一心一意專心做野點都係最好

回覆:yovin 的帖子

今天在信報看到這篇文章,可作大家參考。

資訊成癮  分心中毒

現代人的生活,愈來愈荒謬。花費在飲食的金錢愈來愈多,但食物質素卻愈來愈差。擁有的物品愈來愈多,享受到物質的快樂卻愈來愈少。

還有的是,節省時間的科技愈來愈多,但空閒卻愈來愈少。讀書愈來愈多,智慧卻愈來愈少。資訊愈來愈易得到,知識、常識卻愈來愈少。難怪令人疑惑:究竟人類是進步了,還是退步了?

資訊超載

半個世紀之前,已經有人提出人類面臨「資訊爆炸」。進入數碼時代,不再講「資訊爆炸」,講「資訊超載」(information overload),其實只是新瓶舊酒,不同的是有「科學」數字為據。

加拿大麥基爾大學(McGill University)教授丹尼爾李維亭(Daniel J. Levitin)在2014年出版的《有組織的心智》(The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload)一書中,提出一個數據:在2011年,每個美國人每天攝取的資訊是1986年的五倍。有些資訊是個人主動取得的,例如打開面書、推特、Instagram賬戶看留言、照片;更多是無可奈何被迫接受的,例如乘坐港鐵時聽到的廣告、看到的新聞短訊,你想不接受也不行,無法躲避。

李維亭認為,人腦進化至今,結構上無法處理如此汗牛充棟的資訊,無法不「資訊超載」。根據估計,人腦每秒只能處理120位元的資訊,即每天頂多處理34吉位元組──即34後面有9個0──的資訊。可是,每天人類(主要是城市人)卻被300艾位元組(exabytes)──即300 後面有18個0──的資訊包圍,試問現代人怎能應付?

傷過大麻

更要命的是,數碼科技令人不單不拒絕資訊轟炸,還主動渴求資訊,到達一個程度,可說上了「資訊癮」(information addiction)。心理學教授格蘭威爾遜(Glenn Wilson)指:離不開數碼科技的人大多是「資訊狂」(info-mania),時時刻刻都想攝取資訊,無時無刻不開着面書、推特、Instagram、電郵等,看看有沒有最新的消息,並且不自覺這是病態。

為了應付或享受來自四方八面的資訊,數碼人每每養成「多工」(multitasking)的習慣。「多工」和「多項工作」(multiple tasking)有至關重大的差別,「多工」是同時做兩種性質不同的工作—例如:一邊聽音樂,一邊網遊;或者一邊跟朋友WhatsApp,一邊閱讀或看視頻。

「多項工作」是做完一種工作,才做另一種工作——看書時專心閱讀,不開推特、Instagram等。跟朋友WhatsApp時,不一邊聽音樂或看電視。用傳統的話講,「多工」時,人是分心的。單項工作和「多項工作」時,人是專心的。

數碼人習慣了「多工」,即習慣了分心,大大的減低學習能力。威爾遜調查發現,「多工」造成的「認知」損失大過抽大麻。史丹福大學的神經科學家Russ Poldrack的研究發現,「多工」時學到的東西,會儲存在腦袋錯誤的區域。學生一邊看電視,一邊做功課,學到的資訊本應儲存在腦袋的海馬區,卻去了「基底神經節」(striatum),這個地區不是儲存記憶和資訊的。這個道理,古人早就明白:學習不專心,事倍功半。弊在數碼科技卻鼓動分心,手機功能愈多,人便愈容易分心。

研究人腦前額葉皮質(prefrontal cortex)的麻省理工神經科學家米拿(Earl Miller)發現:「多工」時,人腦會增加分泌皮質醇(cortisol,俗稱「壓力荷爾蒙」)以及腎上腺素,令人思想不能集中。同時,人腦中會出現多巴胺(dopamine)上癮。多巴胺屬於神經傳導物質,可令人快樂、興奮。它會不斷追求外來刺激,加上前額葉皮質偏好新奇──是以人天生有好奇心──結果是,人愈「多工」便愈分心,愈心散愈開心,愈不能集中思想和注意力愈快樂、興奮──是以人要澆愁便要借酒,醉醺醺時思想便不會集中斷腸事──數碼人不必借酒,不斷看面書、推特、Instagram、跟朋友WhatsApp,已經得到同樣效果,難怪數碼科技會令人上癮,一日不上網便茶飯不思。

時下的學生,稍嫌老師授課沉悶,便靜悄悄的開手機,轉去無聲跟同學朋友WhatsApp,感到十分過癮,正是上了「資訊癮」,中了「多工」毒也。

[email protected]

撰文:占飛

Santana    發表於 15-1-29 09:50
黃巴士  講得好!!  發表於 15-1-27 10:28

ahdee 發表於 15-1-27 00:37
今天在信報看到這篇文章,可作大家參考。

資訊成癮  分心中毒
時下的學生,稍嫌老師授課沉悶,便靜悄悄的開手機,轉去無聲跟同學朋友WhatsApp,感到十分過癮,正是上了「資訊癮」,中了「多工」毒也。

以上重点
不但只學生, 科技发达, 日新月異, 家長都好易中毒,
好似日日上EK, 是追新訊息

我覺得如果唔係話不停咁whatsapp,只係一個鐘回一兩個都ok嘅,如果係講溫習內容嘅話

lolomaymay 發表於 15-1-27 12:46
我覺得如果唔係話不停咁whatsapp,只係一個鐘回一兩個都ok嘅,如果係講溫習內容嘅話 ...

起初往往是正正常常, 無傷大雅的.
但演變起是成日心思思望住部手機有無人發言或回應!!  

回覆 黃巴士 的帖子

小朋友都唔細,試吓同佢傾吓啦

黃巴士  佢就係覺得自己唔細, 可自制到.    發表於 15-1-29 16:05

引用:回覆+黃巴士+的帖子 小朋友都唔細,試吓同

原帖由 lolomaymay 於 15-01-29 發表
回覆 黃巴士 的帖子

小朋友都唔細,試吓同佢傾吓啦
係!好多謝大家的分享,前輩的指教,升中了……放手地管教,實在不容易。昨晚同他傾計,最後也是不能接受,一邊温習一邊whatapps,主要是影響到我的教導質素和情緒。幸好他也接受,可是升中了,又开口要媽媽幫,好多嘢又唔跟着做(有主見)。現在唯一"不能失守"的,是手機、電腦和遊戲機。

一講起multitasking,我就諗起我個老死,佢細個時好乖,順利升到大學,又打份穩定工,但一直唔可以multitasking,生活都幾蝦碌,哈哈!
如果可以細個TRAIN就好喇!

回覆 kachunma 的帖子

我都係一邊做功課/睇書一邊聽歌我覺得方法岩自己便行了

Yanamami 發表於 15-1-24 09:09
阿女边讀書边听歌,成績还可以,但我成日諗:唔听会唔会更上—層楼? ...
一定係,我女邊做功課邊偷偷上網(功課經常用到ipad),成績中上(排30%),但真係一年退一級,我都幾驚,到底會退到邊級?今日同佢傾,點解佢成績由小學一至四年級的全級前三名,每年成績退一級,退到現在中一幾十名,后,佢答因為現在難咗;我答係難咗,但係都唔至于退成咁,點解其它同學能保持或者進步,而你就係不停地退步;佢諗咗一陣答我,因為小學簡單,不用功就能拿高分,后來越來越難,就必須要認真溫書同埋用功才能取得好成績,佢自認不溫書、不勤力,所以退步成咁,女分析得非常好,可惜講完轉頭就忘,依然只記得玩,望佢早日醒悟,知道學習的重要性。

回覆 yovin 的帖子

慢慢令佢明白你嘅出發點係為佢好啦,剛升中學嘅小朋友會開始有自己嘅想法一味咁鬧佢都無辦法令佢明白你點解唔想佢咁做

基本上, 孩子是知道一邊溫書, 一邊WHATAPPS的問題所在.  但他/她們往往受不住引誘.  為了這事情, 不下多次與孩子爭執, 總之就無奈+勞氣.

我囡都係一路聽歌, 一路温書, 我開頭同佢講要專心d,  但佢話聽歌會入腦d wor,
我一開頭都有d疑惑,但又考試出黎成績又ok wor
自此之後我就由得佢啦

我囡又係不停whatsapp,機不離手!有一次我趁佢瞓咗睇佢d message, 原來除了傾計外,其他同學很喜歡搵阿囡求救和問功課,而佢今次第一次exam 又考得好好,所以我就冇管佢成曰玩whatsapp 了!

王家爸爸    發表於 15-2-6 17:53
‹ 上一主題|下一主題