用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一邊温習,一邊whatapps
go

一邊温習,一邊whatapps [複製鏈接]

Two weeks ago,中一阿仔考試快到了, 他一邊温書,一邊覆whatapps , 激到我彈起o

早幾天, 遇上一個我很尊重的前輩 , 我把事件說出來-----這位職場、家庭、做人也令人佩服的前輩 , 竟然教導我要俾個仔覆whatapps , 不要收機o

她的道理是 , 現代男性難以做到multitasking , 如果他做到功課keep住B-以上, 而且考試科科合格, 父母應該在初中起 , 這些不算是重要關頭的日子 , 就好好鍛鍊青少年的multitasking , 男孩子做到就更好o她也說起初是會拖慢功課時間 , 但日子久了, 孩子們會自我調節時間 , 長久下去會鍛鍊到時間掌握 及 左右腦並用。

這幾天 , 我不斷在思考着前輩的說話oBK的各位 及 前輩 , 請問有否意見和經驗可分享呢?thinking
   1    0    0    0

回覆:一邊温習,一邊whatapps

一面溫習,一面看電視,如成績keep好,就冇問題,當年朋友就是咁,上了大學,畢業了,俗説好八仙過河,各施各法。。。

yovin  各施各法  發表於 15-1-25 04:41

阿女边讀書边听歌,成績还可以,但我成日諗:唔听会唔会更上—層楼?

yvettefeng  我同幾個朋友都係一邊溫書一邊聽歌,覺得仲專心。當然每個人點睇都唔同啦,有啲會覺得影響,有啲覺得仲集中   發表於 15-7-14 20:47
qkhui  同感  發表於 15-1-28 09:37
王家爸爸  一定會好啲  發表於 15-1-24 09:31

我仔都係一路聽歌一路做功課,一面溫習又玩手機,玩電腦,我唔理佢啦,因已經高中,應該知道自己做緊乜,成績OK,但我相信勤力d會更加好囉!不過冇法啦,唯有等佢自己開竅!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-1-24+09:09+編

原帖由 Yanamami 於 15-01-24 發表

阿女边讀書边听歌,成績还可以,但我成日諗:唔听会唔会更 ...
我個女一樣,我都想她專心D,近日看過報導有研究唔鼓勵multitasking

我覺得要看每—個同學的性格而定,有些本身有定力既,學習能力高既,就不妨在初中階段俾佢慢慢學識自我管理,讓他在經驗中跌倒和爬起,因這亦是對他未來有莫大的益處。問題是有些同學,特別是男仔,容易成癮,而佢因此分咗心,學業上跟唔到進度,就好易放棄,大部分的同學都是易放難收,

yovin  這正是我唯一所擔心的   發表於 15-1-25 04:38
黃巴士  AGREE!!   發表於 15-1-24 11:27

poonseelai 發表於 15-1-24 09:29
我個女一樣,我都想她專心D,近日看過報導有研究唔鼓勵multitasking
因為人腦唔可以左右分開操作,所以唔可以好似電腦咁multitasking。

黃巴士  咪係!  發表於 15-1-24 11:27
黃巴士  AGREE  發表於 15-1-24 11:14

王家爸爸 發表於 15-1-24 09:33
因為人腦唔可以左右分開操作,所以唔可以好似電腦咁multitasking。

真係要研究下海豚个腦点解禁叻先得~其实我可以边煲电話粥边煮飯

錡E  哈哈.. 我最叻係邊煲電視邊食飯   發表於 15-1-24 13:01

回覆:Yanamami 的帖子

我仔又係一路聽歌一路做功課和温習,但見佢成績都過得去,所以無理佢〈其實呢樣壞習慣是我老公教的,佢話佢想當年讀書又係一路聽歌一路温的,成績仲好好,仲大学畢業添,呢D是放鬆,不叫影響喎?!我比佢兩父子激死〉

qkhui  我老公都係噉講, 佢以前都係噉..   發表於 15-1-28 09:39
黃巴士  反對!! 咁會做壞習慣.  發表於 15-1-24 11:26

回覆 kachunma 的帖子

你屋企兩父子同我屋企兩父子講既野一模一樣。話佢唔睇英文書,又話聽歌睇歌詞一樣架,激死我。

qkhui  加埋我X4  發表於 15-1-28 09:39
yovin  加埋我個對父子x3   發表於 15-1-25 04:07

咁我自已細個一樣邊睇電視邊讀書有研究話女仔multitask叻D因同人類祖先一樣,男仕只要做一樣工作,就是打獵養家,女仕留下來照顧一家、煮飯等等一腳踏,女仕血液內已有multitask 蜝因,信不信由你

yovin    發表於 15-1-25 04:45
Yanamami  我信!  發表於 15-1-24 13:16

平時阿女做功課都係會聽歌唱歌,測驗考試温書時都有睇吓電視覆 whatsapp。温書有唔明會 whatsapp 同學問,真係偉大的發明,唔騷擾人而邊個有空檔又識嘅會覆,就咁口講錄完唔使打,教咗同學其實等於自己温咗一次。
咁當然要有若干自制能力加時間管理,點知自己個小朋友得唔得?唔知架,一路觀察囉,有時都真係幾考家長耐性,由其是成績下滑時。初中叫做有空間去嘗試,到高中希望可以掌握得更好。
家長當然想法係專心做功課温習成效更大,但唔聽歌唔睇電視唔 whatsapp 剩下來的時間是否會用嚟做功課温書?呢d只有天知地知佢知答案嘅問題我都係無謂傷腦筋去諗喇。。。

yovin  又係喎!  發表於 15-1-25 04:46

一邊温書,一邊聽歌、聽收音機、做功課有時仲一邊睇TV呀,我可以接受,因為我D仔女係咁,佢哋D成績OK,
而且D音樂聲又唔係太大聲! 間屋太靜溫溫吓好易訓着啦。

一邊温習,一邊whatapps真係要睇人,我D仔女好懶whatapps,但細女超愛睇群組D八卦野,所以溫習做功課我要佢手機離身.... 唔該 !

我唔讚同一邊温習,一邊whatapps。亦唔比仔女咁做。聽歌、睇電視係單向,可選擇性接收訊息,手、眼同惱仲可以放係功課上,但whatapps係互動,你要送同接收訊息,係咁覆來覆去慢慢只會手拎機多過拎住本書囉,因為手同眼唔可以同時放係功課上呢。

黃巴士  同意!whatapps是雙向,每次会心   發表於 15-1-25 12:40
黃巴士  AGREE!!  發表於 15-1-24 11:25
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

樓主,我同你呢位前輩嘅講法,只要阿女成績保持到,我都唔會刻意管制佢點做同做咩……十幾歲應該知點分配

yovin    發表於 15-1-25 04:43

multitasking 都要睇 task d 乜

真的日新月異,原來可以咁用都可以叫multitasking

kachunma 發表於 15-1-24 09:55
我仔又係一路聽歌一路做功課和温習,但見佢成績都過得去,所以無理佢〈其實呢樣壞習慣是我老公教的,佢話佢想 ...

我係專心派系的人, 只要有其他滋擾和雜聲, 就較易出錯o對我來說, 聽歌做數 , 一定頭痛&錯哂 LOL。

我家父子都係,一路做數, 一路聽歌。他們也表示會有幫助放鬆。原來我的砒霜, 可以是他人的熊掌。

bowling123 發表於 15-1-24 22:55
真的日新月異,原來可以咁用都可以叫multitasking

起初我聽到, 我都打個突。
回想自己自細受訓, 都是專心一事 &要求快、準、正! 所以,如今我做不到multitasking. 只要受滋擾, 便容易出錯。

但見識過(舊主管) , 可以一邊寫新聞稿一邊聽我匯報 ,然後仍然不停寫稿一邊對匯報作出準確指令。

能鍛鍊出來的嗎?

我見我仔, 又確實可以左手打[神魔之x], 右手打[2048]!
原來阿仔同我是大不同, 根本南北種類兩極化。

這種做法都要看個別小朋友,有些人容易分心,就不宜這樣做,我都可以multitasking,但如果可以專心做一件事,效果更佳。

黃巴士  agree  發表於 15-1-25 12:29

yovin 發表於 15-1-25 04:15
我係專心派系的人, 只要有其他滋擾和雜聲, 就較易出錯o對我來說, 聽歌做數 , 一定頭痛&錯哂 LOL。

我家 ...
我完全同你一樣,所以先接受到佢地的做法,但真是每人情况不同,無得一概而論
‹ 上一主題|下一主題