用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沒有呈分試的直/私校
樓主: keep-calm
go

沒有呈分試的直/私校

引用:冇呈分:St+margaret+,+logos,+陸慶濤、培

原帖由 keep-calm 於 15-01-24 發表
冇呈分:St margaret , logos, 陸慶濤、培僑、WKF,音小⋯仲有冇?thx! 咁港同、播道、福建有冇呢?

...
元朗宏信

回覆 ha8mo 的帖子

難講,有些學校重視為校增光,容忍度幾大的。
不過佢甘行,亦係兵行險着,如果小朋友熱愛,都o k,否則吾一定值得。

回覆 sissysze 的帖子

佢話要可以獨奏既冷門樂器MA,唔要合奏既樂器

引用:回覆+sissysze+的帖子 佢話要可以獨奏既冷

原帖由 kirstyau 於 15-01-24 發表

甘唸至叻係佢

引用:回覆+ha8mo+的帖子 難講,有些學校重視為

原帖由 Jane1983 於 15-01-24 發表
回覆 ha8mo 的帖子

難講,有些學校重視為校增光,容忍度幾大的。
係,不知幾多學校講明收你係出去攞獎,唔使讀書叻

Jane1983    發表於 15-1-24 17:00

引用:回覆+sissysze+的帖子 佢話要可以獨奏既冷

原帖由 kirstyau 於 15-01-24 發表

阿媽心理有問題,like show off, 個女肯定覺得自己高人一等唔合群嗰隻。 個女真係有天份就話,如資質只係一般,個阿媽痴線都似

I hope the girl really likes it or I feel very sorry for her. Just keep practicing n have such results oriented mum... Only wear a dress n enjoy being solo (learn Latin but not ballet). Need to learn to work in a group n enjoy having friends too

回覆 kirstyau 的帖子

個亞媽係機關算盡,要獨當一面,要solo,佢目標明確,但難講個女大咗會吾會配合。
有咁既心力,栽培學術,另加體藝,可能收獲更好。

引用:Quote:原帖由+keep-calm+於+15-01-23+發表

原帖由 sissysze 於 15-01-24 發表
cky 應要考呈分試
唔係掛?本身係有一條龍中學,又唔係傳統學校,點會呈分呀?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-01-24+發表ck

原帖由 LL222 於 15-01-24 發表
唔係掛?本身係有一條龍中學,又唔係傳統學校,點會呈分呀?
唔信可自行打電話問學校

sissysze 發表於 15-1-24 19:11
唔信可自行打電話問學校
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2999068&extra=page%3D1

小曳人  我信你!哈哈~  發表於 15-2-17 17:30

回覆:沒有呈分試的直/私校

唔使打去問,都肯定CKY一定不呈分

回覆:沒有呈分試的直/私校

原來大家都有留意個阿媽,我其實唔太認同佢嘅做法。搵人訪問,又要學校播個女嘅片段,太 show off, 真係叻就人地邀請兩母女接受訪問啦。

醒目開學勳章

keep-calm 發表於 15-1-23 16:43
請問邊幾間直/私校沒有呈分試?只知:cky, logos...?
SWCS YMCA OF HONG KONG CHRISTIAN SCHOOL

GOOD HOPE 有冇呈分試?

引用:GOOD+HOPE+有冇呈分試?

原帖由 justineb 於 15-02-25 發表
GOOD HOPE 有冇呈分試?
冇呈分試的小學必須有一條龍中學,有錯請更正。

LL222 發表於 15-2-25 14:29
冇呈分試的小學必須有一條龍中學,有錯請更正。
呢一點一定係錯, 至少已証實有一間沒有任何直屬中學, 或一條龍中學既私立小學係無呈分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:LL222+發表於+15-2-25+14:29+冇呈分

原帖由 hkpapa852 於 15-02-25 發表
呢一點一定係錯, 至少已証實有一間沒有任何直屬中學, 或一條龍中學既私立小學係無呈分
...
請問哪一間?

LL222 發表於 15-2-25 16:06
請問哪一間?
去版主呢個帖睇下啦!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2999068
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。