用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 原來幼稚園收生係咁嘅
go

原來幼稚園收生係咁嘅

回覆 shersiu 的帖子

不同既interview方式係一個問題, 小朋友當日既情緒, 身體狀態都係一個問題.

回覆:shersiu 的帖子

in  happy school反而無咁投入?乜唔係會輕鬆D咩?

回覆:原來幼稚園收生係咁嘅

我反而覺得唔關事,

引用:本身想小朋友讀happy+school,但係in呢類學

原帖由 shersiu 於 15-01-23 發表
本身想小朋友讀happy school,但係in呢類學校時明顯冇咁投入
我囡都係,可能係性格問題,group in表現比1對1差好多。不過唔可斷定小朋友不適合happy school,interview只有5分鐘,但返學日日3個鐘!如果本身鐘意happy school,學校又肯收,why not?

即係咁,happy school既interview有1對1,又有group in,所以好難話憑用邊種形式而斷定小朋友適合邊間,我自已既經驗。

引用:學校收係因為亞哥家姐喺度讀過,單看表現就

原帖由 shersiu 於 15-01-23 發表
學校收係因為亞哥家姐喺度讀過,單看表現就真係冇諗過會有offer,至於其他happy school就waiting囉 ...
咁你會唔會讀?

咁如果group in表現好,係適合happy school定傳統教學?

回覆:chowchow2012 的帖子

對啊,阿仔group in 發脾氣,individual 就表現好。但心屬的卻是group in 多。

引用:咁如果group+in表現好,係適合happy+school

原帖由 Lsm948 於 15-01-23 發表
咁如果group in表現好,係適合happy school定傳統教學?
我都有諗過呢個問題。阿囡group in變鵪𪂹,我初時覺得係咪傳統適合d。但有朋友提醒我,可能會越讀越內向,因為無人會鼓勵佢企出嚟。兩邊都好似好make sense,本人暫時無答案,但prefer happy school。不過happy school定義又人人唔同

我仔仔都係1對1時表現好好多, group in 就唔多感興趣又唔專心, 返Playgroup時都係咁, 大家認為係咪 Happy School 岩佢d呢?