用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2015 xmas airt icket
樓主: joewongk
go

2015 xmas airt icket   [複製鏈接]

今日開始各大航空公司減燃油稅了,機票也會減,05/09去英國,16/12回香港的機票,坐BA,約13500元,坐SQ,只需9800元。
希望在出機票時會更便宜一些。

Ding 發表於 15-3-1 01:38
一定夠,放心。我仔14歲都無問題,你小朋友一定得,而且有機會會有其他同學一齊答

...
咁我就放心啦!唔該曬!

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-3-1+17:05+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-03-01 發表
我仔14歳照自己坐火車,冇人查嫁

Sheep006    發表於 15-3-2 19:22

wloi 發表於 15-3-1 17:00
我女9月出國時都係得14歲。我又唔知未夠15歲唔可以自己坐火車。佢間學校因為好方便去機場,學校唔會安排接 ...
可以問下學校, 可否介紹一些香港學生的家長你聯絡 (email) , 我女個時都係咁, 學校好好, 介紹左個家長我識, (佢個女已在讀, ) 甘我地自己聯絡之下, 個位學姐應承第一次坐機去開學時, 同埋我女一齊搭的士。(我地 book 埋佢個班機, 咁就可以在香港機場上機及落機時有個照應。)
就係靠該位學姐, 我女順利開課;

(該位女生的家長都話, 想當年佢個女第一次去開學, 亦是跟一位學姐坐飛機過去...所以, 我亦同左我女講, 一定要記住人家的幫忙, 日後有機會, 我地亦要幫新生。 )
班細路適應得好快, X'mas term 回來時, 我女已經約晒同學回程在機場等及坐的士., 已經自己handle 到, ....完全無問題。

Sheep006    發表於 15-3-2 19:22
梁媽媽

回覆 梁媽媽 的帖子

"一定要記住人家的幫忙, 日後有機會, 我地亦要幫新生" 梁媽媽你好識教小朋友呀,小朋友將來點做人父母影响很大

請問Emirates 2016年1月student ticket係咪未出得?我agent話未有價!

scso 發表於 15-3-2 10:14
回覆 梁媽媽 的帖子

"一定要記住人家的幫忙, 日後有機會, 我地亦要幫新生" 梁媽媽你好識教小朋友呀,小朋 ...
細個睇粵語長片都有講: [得人恩果千年記,得人花戴萬年香 ]
所以要記住羅, 嘻!

梁媽媽

醒目開學勳章

引用:Quote:scso+發表於+15-3-2+10:14+回覆+梁媽

原帖由 梁媽媽 於 15-03-02 發表
細個睇粵語長片都有講: [得人恩果千年記,得人花戴萬年香 ]
所以要記住羅, 嘻!

回覆:梁媽媽 的帖子

你就好,笫—次朋友仔是直航機CX,我的是轉機EK。。。

brother4 發表於 15-3-2 15:56
你就好,笫—次朋友仔是直航機CX,我的是轉機EK。。。
我女都係要轉機, 佢地適應力真係好強, 三個月之後已經一副 "地頭虫" 的樣子。
梁媽媽

回覆:2015 xmas airt icket

上年己同local 生打架,今年是大哥,全級得佢—個黃色,其它轉校

引用:請問Emirates+2016年1月student+ticket係咪

原帖由 etoile 於 15-03-02 發表
請問Emirates 2016年1月student ticket係咪未出得?我agent話未有價!
EK Student ticket 出到12月,1月未有價!

Ding

梁媽媽 發表於 15-3-2 14:41
所以要記住羅, 嘻!
好家教

引用:Quote:wloi+發表於+15-3-1+17:00+我女9月出

原帖由 梁媽媽 於 15-03-02 發表
可以問下學校, 可否介紹一些香港學生的家長你聯絡 (email) , 我女個時都係咁, 學校好好, 介紹左個家長我識, ...
梁媽媽教得好

Ding

回覆:2015 xmas airt icket

講笑吧,全級得兩個黃色,另一個轉校去較好環境地方,貴兩千鎊—個term ,自己冇能力和財力為有讀下去。。。現全級得佢—個黃色,同時校長轉了,今年未招外來生

Ruby1219 發表於 15-3-2 03:07
我仔14歳照自己坐火車,冇人查嫁
不會次次查飛,我仔學校當時這理由,所以15以下一定要坐學校的士來回。試過一次,不是讀該校,當時14, 由我朋友家回校( half term break),火車站查passport, 不能未滿15一個坐火車,不比他入閘。好彩我仔識call 我朋友,我朋友專登再去火車站,幫他買過一張成人飛,陪了入閘坐一個站才走。之後就算未滿16, 照買成人票,便避免查passport, 這是他在英的經歷。

回覆 brother4 的帖子

好勁啊!你仔一定好大隻啦!因咩事打架?

回覆 Ding 的帖子

我都等緊,一有麻煩各位家長通知一聲,謝謝!

回覆 noel2010 的帖子

你地咁放心?我就唔敢然他自己坐火車,寧愿貴少少坐學校的士,將来大啲先叫他自己坐

回覆:Sheep006 的帖子

講笑吧!外國食牛扒豬扒大,手臂粗過孩子腳。。。

‹ 上一主題|下一主題