用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2015 xmas airt icket
樓主: joewongk
go

2015 xmas airt icket  

回覆 SYSquare 的帖子

謝謝

剛由UK 回港,坐Virgin直航,幾好呀!
但阿女14歳,首選CX, 可得哩數!一程來回可儲12000哩數,20000哩數可upgrade premium class (單程)

多數買倒頭飛:
Jul -Sept15  $13800
Oct - Nov15  $8200
Dec - Jan 16 $15000

回覆 kwokyk 的帖子

真係唔係好明?上航空公司網頁只賣到300+日票,搵agent又話早未報到?想問下你地點樣可以咁早買到票,可否教下我,我又聽過有人買到國泰連税$9xxx咁抵,我都唔知係唔識買定點,從未買過$11xxx以下既票,就算轉機都要over一萬蚊多D

是否上CX網直接訂?

回覆 scso 的帖子

你小朋友去英國幾年啦?

我剛上Skyscanner 訂9月5日去英國,12月16回香港的機票,要$13741(含所有的稅),你那個價錢未包稅的。
我再三問agent朋友,是不是有那麼便宜的,朋友表示沒有可能的,朋友都希望我能買到那麼便宜的機票。
呢個$13741和我向agent訂的差不多。

回覆 Sheep006 的帖子

係呀!
但會係skyscanner 比較價錢,有時CX 網冇的時間,係skyscanner 的Cheap ticket or Expedia 可買到。

回覆:2015 xmas airt icket

Andy,清楚!明白!如你打算坐星航,你试左singapore airline 官網未?是$9921, 比agent的11000平!我剛上去看,已包tax。
我一向是上網check完,根據提供的資料去出票,次次都包tax。去年我book virgin去syd n mel 和今年我book加航去加拿大,也是包tax。可能BA的官網有点特別東西。

有时上網訂,平!又有时agent報的平。所以我們自己要勤力一点去check價。

謝謝,呢個平多好,可以交換意見,互相交換不同的東西。

回覆 scso 的帖子

通常留意CX幾時出Ticket,好似12月、1月 旺季一出ticket當天早上eg. 8 am 就買。CX 官網買Ticket 可hold 機位24小時,24小時內付錢。其實 Agent 都係出ticket 當天幫我地hold 機位,但到佢地返工都10 am 後,咁我係佢地返工前買咪買到d平少少机票。
這是我今次買  Dec - Jan 16 機票 的經驗。

Agent 有時可以 hold group ticket,咁嘅情況下 agent 比較平啲

Ding

回覆 scso 的帖子

旺季 如學校 term break 價一定貴。
直航機 CX 、BA、Virgin,以Virgin 最平,$10000 以內可買到,直接打去航空公司會平d(這是朋友的經驗)。

同一日唔同時間價錢亦同,早機飛UK比夜機平。
轉機又比直航平。

謝謝分享

回覆:Ding 的帖子

行李可帶? kg ?

謝謝有經驗家長的分享

剛才的AGENT朋友打來,3月份燃油稅會減,到時有機會再便宜一些。
AGENT朋友每天都在追。

回覆 andyng2014 的帖子

其实最好系唔系自己每日都上網check住呢?

學校放假日子攪改,最後經agent改免收費,你地9月開學日子咁快有,我間現未出