用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血AM vs 玫瑰崗PM
go

寶血AM vs 玫瑰崗PM

囡囡依家讀緊北角民生PN(AM), 收到寶血AM 及 玫瑰崗PM  K1 offer.
囡囡很喜歡北角民生, 校長老師同學仔都好好, 每日放學都同我地分享學校生活. 學了不少英文普通話..

我地都好鍾意民生. 但因家住香港仔, 與北角民生距離太遠, 又冇校車0既關係, 所以K1應不會繼續選讀民生了. 有點不捨得.

現頭痛應選擇 寶血AM 定 玫瑰崗PM ?

去寶血INTERVIEW時, 寶血老師同咪義工家長都好NICE, 囡囡面試前0係校舍出面遊玩區哭, 老師都冇放棄佢, 仲叫我地培養好小朋友情緒先安排同我地面試, 最後囡囡冷靜完入到班房都好乖咁做晒D TASK. 老師好NICE. 所以我地都好鍾意寶血.

至於去玫瑰崗INTERVIEW, 安排都好好, 吾使點等, 負責面試0既老師都好NICE好有耐性, 囡囡都好合作做到大部分TASK, 11月面試時, 囡囡仲未好分得清D顏色, 所以顏色題答錯左. 到12月收到要2nd in 0既e-mail. 安排左1月中再面試. 到2nd in, 分別面見左校長同老師, 校長0個part做得麻麻, 老師0個part反而合作做到晒. 因為校長0個part吾得, 諗住都無機. 最後琴日都收到PM offer.

兩間我地都好鍾意, 希望大家俾0的意見, 例如學術上, 德育上, 課外活動同親子活動方面, 升小一等等兩者0既分別. 我好驚揀錯!

麻煩大家了!

另外, 都想知道讀AM同PM對小朋友0既作息或學習表現係咪好大影響, 因為囡囡而家習慣返緊AM, 如果選擇讀PM班會吾會好難適應? THANKS!

回覆:寶血AM vs 玫瑰崗PM

Follow, same offer as u.. same feeling as u..

回覆:Babymui831 的帖子

我係宝血K1 VS 玫瑰N,兩間都下午。12年12月B, 好煩惱

回覆 tongyatti 的帖子

你呢個好易揀喎......揀寶血k1,真係覺得玫幼好既下年先再報玫幼k1...講真你下年係超大b考k1,如果今年都有寶血k1收,下年要考到更好既學校,唔係難事,真係考唔到(我覺得機會好細),咪繼續讀寶血....

回覆:cpychung 的帖子

但如已讀K1出年再考K1,会給学校感覺古怪麻?如讀N出年才考K1会順序D麻?我覺得如讀玫瑰出年再考K1叫座力好似好D,因出名D同深D,宝血自己就好鍾意,但如今年讀就係超细B,個人想佢做大B

引用:但如已讀K1出年再考K1,会給学校感覺古怪麻

原帖由 tongyatti 於 15-01-23 發表
但如已讀K1出年再考K1,会給学校感覺古怪麻?如讀N出年才考K1会順序D麻?我覺得如讀玫瑰出年再考K1叫座力好 ...
我兩間都am class, 個人比較喜歡玫瑰因為好似英文好D,宝血就唔清楚,但覺得英文環境一般

引用:Quote:原帖由+tongyatti+於+15-01-23+發表

原帖由 lcyfrankie 於 15-01-26 發表
我兩間都am class, 個人比較喜歡玫瑰因為好似英文好D,宝血就唔清楚,但覺得英文環境一般

...
妳係2012B?你就好啦Am

回覆:tongyatti 的帖子

仲未揀定咩?

引用:仲未揀定咩? +

原帖由 horlickbaby 於 15-01-26 發表
仲未揀定咩?
未呀hotlickbaby

揀k啦
出年再可以超大B報,個人認為現階段重要d,k的interview 也不是太深,你女應付有餘,反而學校的愛心好重要,出年再考d勁d的K

回覆:cpychung 的帖子

唔會,大把人咁做,你驚就唔好填

回覆 horlickbaby 的帖子

我都覺得老師愛心好緊要, 我有朋友0既小朋友讀緊寶血, 佢地都贊寶血老師好好,輕鬆學習,有愛心.  
但當知道有玫瑰崗OFFER後, 朋友都話玫瑰崗程度深D, 英語環境好D, 我自己又想囡囡英文好D, 所以都有傾向讀玫瑰崗,

吾知有冇而家小朋友讀緊玫瑰崗0既家長, 分享下小朋友0既學校生活, 玫瑰崗D老師好吾好,有冇愛心呢?

回覆:bigfacekam 的帖子

Me too

北角民生PN你讀邊班?

回覆:mingparcville 的帖子

你小朋友都讀民生?

9月中B,lucky 姐,interview 果日超多人

回覆:lcyfrankie 的帖子

你BB好叻呀。恭喜晒。想知玫瑰崗來年有冇加到學费?係咪都係一年$2228×10?

N班成4000玩1個月好貴