用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 分享:大家平時在家會點教仔仔囡囡架? ...
go

分享:大家平時在家會點教仔仔囡囡架? [複製鏈接]

大家平時在家會點教仔仔囡囡架?我係ftm..阿b十個月..我不停教佢講爸媽..拍手..byebye等動作,不過佢都未識😅有時會在電視播YouTube d歌比佢睇n聽,不過人地話盡量唔好比b睇電視...大家又點睇呢?

2    0    0    0

angelacat 發表於 15-1-22 22:30
大家平時在家會點教仔仔囡囡架?我係ftm..阿b十個月..我不停教佢講爸媽..拍手..byebye等動作,不過佢都未識 ...
不建議bb看太多電視

http://unclessays.com/2014/01/07/bb%e9%bb%9e%e8%a7%a3%e5%94%94%e5%a5%bd%e7%9d%87%e9%9b%bb%e8%a6%96%ef%bc%9f/

回覆 angelacat 的帖子

個個細路學習速度都唔同,唔使太在意佢未識講嘢啦

回覆:分享:大家平時在家會點教仔仔囡囡架?

醒目開學勳章 貢獻勳章

聽歌,睇書
玩蒙特梭利教具
多d落遊樂場玩,特別係韆鞦
恐龍家

陪佢傾偈,睇書,去公園玩,去超市。
絕少電視, 冇電子遊戲,少量dvd, 有時播英文歌,story cd.

我當年……

聽baby einstein music cd.. (used one handed down yo me by friend)

聽simple piano music. anything from canto pop like 王苑之to classical.

玩,玩,都係玩

look 下波,拋紙球,peekaboo, 玩水,玩樹葉……乜都玩一餐。meet 爛D舊雜誌。

買Sakura giant crayons 和ikea 一大劵drawing paper 比佢亂畫,亂點。

sorting shapes puzzle.  去公園睇樹、花狗,鳥和其他细路。

主要是stimulate 佢 的觸感。

得十個月, 唔識都好正常.

s.andp 發表於 15-2-1 17:31
我買了迪士尼美語丶許多中英文書丶英文VCD、中英flash card、幼稚園練習、手工書、顏色冊。我個小朋友是學 ...
我想問你BB幾多歲?我依家比書佢睇佢玩同DUM 多過睇入面D圖畫及內容,會唔會係佢天生唔中意睇書?

引用:Quote:s.andp+發表於+15-2-1+17:31+我買了

我個小朋友而家20個月大, 俾本書侉佢, 佢都係搣爛多過睇.

我個小朋友而家20個月大, 俾本書佢, 佢都係搣爛多過睇.

引用:我個小朋友而家20個月大,+俾本書佢,+佢都係

原帖由 vpo0615 於 15-02-06 發表
我個小朋友而家20個月大, 俾本書佢, 佢都係搣爛多過睇.
哈哈。。我個仔十一個月咋,我比書佢睇佢都係咬多。。😅😅😅

回覆:分享:大家平時在家會點教 ...

我細仔見到我每晚同哥哥講故事,他們有書架自己拿書,自小陪他看,當然三分鐘熱度,慢慢他就自己拿來看。
若無哥姊的話,試下
大人在bb面前看書,帶bb去圖書館比bb看其他小朋友看書。

我仔十六個月大。由出世起,我每晚會唱歌講故仔佢聽。上班時有定時聽classic聽兒歌聽故事錄音時間。半歲後,更會每天去公園或廣場玩兩小時 。家中設蒙特梭利佈置及教具。沒有刻意教任何認知,但會不斷講身邊的人和事。作為男孩子,他說話算學得快。我覺得是我們不停當佢大人咁傾計,同埋不停伴讀的成果。加油。

回覆:angelacat 的帖子

No YouTube
No TV

‹ 上一主題|下一主題