用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架? ...
go

有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架?

如題

冇人

醒目開學勳章 貢獻勳章

你覺得portfolio係乜?
以我嘅解釋,係以下三樣嘢加埋:
(a)一張covering letter,(b)一張cv咁嘅列表,(c)一堆cert

一般學校會要求填申請表,表格上已經有(b),另會要求交(c)
所以只欠covering letter
而當申請無需填表格嘅學校,家長就必須寫幾隻字,話俾校方知你係想叩小一 (=a),再加必須品 (b)+(c)

咁,你覺得portfolio 呢個名,重要嘛?!

恐龍家

回覆:有冇人叩門時唔交profilio,但都收咗架?

叩門時已心慌慌,咩都交啦

rosaki    發表於 15-2-2 14:38

引用:如題 +

原帖由 Nicnana 於 15-01-22 發表
如題
你自己試下咪知。

試咗唔都要講比我哋知喎。

成日係EK都有這些問題,其實整份portfolio有幾難呢。個小朋友養佢、湊佢、教佢咁多年,考小學咁重要的事,整份野咪最多幾個鐘。如果你憂慮有影響,咁一定做啦!

回覆:Nicnana 的帖子

如果你到叩門個刻仲問得出這個問題,証明你未到絶境。

你的問題類似,有冇人唔駛send resume但找到工作?總有嘅... Send 定唔 send 睇你幾緊張份工囉...

Tintin926    發表於 15-1-24 22:47

引用:成日係EK都有這些問題,其實整份portfolio

原帖由 Jane1983 於 15-01-24 發表
成日係EK都有這些問題,其實整份portfolio有幾難呢。個小朋友養佢、湊佢、教佢咁多年,考小學咁重要的事, ...
咪係囉

Jane1983    發表於 15-1-24 20:06

其實唔係間間學校都收portfolio, 申請叩門時主要係填申請表, 自行收生選校紙, 大抽獎選校紙, 派位證, 相片, 出世紙同K3學校評估.  有D學校講明唔收portfolio的.  所以再6月前可再去D學校網頁睇下叩門資料, 我2013年去叩灣仔, 北角既學校時只係交過一次portfolio

回覆:sasa1034 的帖子

唔該晒!

Jane1983 發表於 15-1-24 17:28
成日係EK都有這些問題,其實整份portfolio有幾難呢。個小朋友養佢、湊佢、教佢咁多年,考小學咁重要的事, ...
我當年K1開始集郵, K2暑假開始做定, 點知用唔著........但唔知點解, 雖然花咗咁多精神時間, 但用唔著仍然好開心

醒目開學勳章 王國長老

portfilio只係附加資料

如果有料, 交張學校成績表寫住品學兼優, 肯定即收, 駛咩再附加話俾人知學緊彈琴芭蕾舞丫
如果無料, 個portfolio都係堆砌, 上埋d班都係for fun對學習成長幫忙唔大, 樣樣都學唔長, 交左portfolio都無用啦

講得直d, 校長真係會在乎你地有無去親子旅行咩

回覆 little_yolky 的帖子

又係ga,整完個portfolio,覺得好有纪念價值。

Jane1983 發表於 15-1-30 12:27
回覆 little_yolky 的帖子

又係ga,整完個portfolio,覺得好有纪念價值。
留番升中用...update番就得

回覆 mcl203 的帖子

到時换過晒d相,驚覺小朋友大左甘多,一定萬千感觸

Jane1983 發表於 15-1-30 12:47
回覆 mcl203 的帖子

到時换過晒d相,驚覺小朋友大左甘多,一定萬千感觸 ...
最大感觸....可能係......原來使左咁多$係佢身上....9年了

Jane1983    發表於 15-1-30 22:37

引用:portfilio只係附加資料如果有料,+交張學校

其實如果個小朋友有靚仔架 cert 當然係要交 profilio, 但如果 cert 都唔多張就簡簡單單填表算啦