用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲女學音樂應該怎樣開始呢?
go

4歲女學音樂應該怎樣開始呢? [複製鏈接]

女兒4歲, 想佢開始接觸音樂, 由於我自己本身不懂音樂, 想問各位應該要從那裏開始呢? 是不是應該未選擇樂器住, 先學聽音, 睇譜呢?

有無邊間好的教音樂的中心介紹?或私人教授也可以?
   1    0    0    0

回覆:4歲女學音樂應該怎樣開始呢

可以參加一些幼兒音樂班,拍拍手學下拍子,唱歌玩遊戲等,學多些歌仔,從中又可以接觸到基礎樂理 將來不論選擇那樣樂器都有用。而且通常這些是幾個小朋友一齊上的,會開心些,興趣可以較易培養。

回覆:estherchan0723 的帖子

若然你想的是孩子學樂器,在這四至五歳時讓她參加音樂班便可以、那間並不重要,開心就好。這段時間把目標放在五歳時讓她學甚麼樂器、好好找多些資料找一位可以的老師。這個年紀以鋼琴或小提琴作考慮似乎較適合!其他的樂器大多一點也無妨!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

其實睇下小朋友係咩類型
有d小朋友係要佢安靜10分鐘都好辛苦嘅,咁上下音樂班,唱遊班,playgroup 等先會比較好。
如果小朋友係較文靜,可以專心耐少少嘅,例如10-15mins,咁可以考慮下學鋼琴。
鋼琴相對其他樂器較適合年紀較細嘅小朋友,容易d上手,小朋友會快d彈到歌仔,較易有滿足感。
一來可以學習下樂器,又可以學到基本嘅音樂知識。
到小朋友到小學1,2年級左右,再按佢嘅興趣決定會否繼續學鋼琴,學多一樣其他樂器,或者轉學第二款樂器。

要看看小朋友的能力和性格,有人4歲學, K.3考到2級,有人4歲學,小一先考到一級,如坐唔定30分鐘的或手仔肌肉未ready,不如先上音樂班,

去樂樂王國吧...果度有教音樂^^

回覆:4歲女學音樂應該怎樣開始呢?

回覆:estherchan0723 的帖子

我個女之前都學左一個主打音樂既playgroup. 比起大仔冇學(佢上左d普通乜都有d既果款), 我覺得個女學得快好多, 主動性亦較強. 當然.. 可能女仔始終定d啦

唔洗太認直學住, 可以由playgroup 入手。太早學又未知佢興趣買左樂器咪浪費錢...

回覆:mamamia2015 的帖子

請問你個間琴行在哪裏,可否pm我。我住佐敦正想搵playgroup 俾我個女。

‹ 上一主題|下一主題