用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網多左2間,求高人指教
樓主: ganggang
go

35網多左2間,求高人指教  

引用:Quote:hugub+發表於+15-1-29+11:18+好+like

原帖由 se6b03 於 15-01-29 發表
咁即係話表面上叫一條龍學校,對外宣稱保證原校直升中學,但其實先要捱過六年既地獄小學生涯。 ...
又要馬兒好,又要馬兒不吃草

引用:Quote:sissysze+發表於+15-1-26+00:05+睇完

原帖由 sze0203 於 15-02-02 發表
記得好似係之前sissysze 提過, 葛的學生品德有d.....(不知有無記錯係咪sissysze 講的)

我會覺得唔可以為左 ...
我住嗰四間學校附近,其實你有心得閒放學時間去行下,浦下嗰頭嘅老麥,playground就知,你會見到啲小朋友同佢地啲家長。比我一定唔會去讀,所以我會fit行我小朋友預中孖寶,果欄就去叩門。

引用:Quote:sissysze+發表於+15-1-26+00:05+睇完

原帖由 sze0203 於 15-02-02 發表
記得好似係之前sissysze 提過, 葛的學生品德有d.....(不知有無記錯係咪sissysze 講的)

我會覺得唔可以為左 ...
我唔會比機會我小朋友去學習流利粗口囉

引用:Quote:原帖由+sze0203+於+15-02-02+發表記

原帖由 sissysze 於 15-02-03 發表
我唔會比機會我小朋友去學習流利粗口囉
流利.....粗口

SORRY, 我要就之前的留言澄清, 因為葛量洪及黃宣的校褸好似, 我比兩張相老公睇後, 佢話係黃宣不是葛量洪的小朋友講粗口~~再重申, 我絕對明白每一間學校都有害群之馬, 並希望只是小部份而已!

回覆:35網多左2間,求高人指教

黃宣同葛校服無錯好相似,但我當時見到確係葛嘅學生,無攪錯

校褸方面,是黃宣和紅馬的校褸相似。
冬天體育服,是黃宣和葛相似。
小兒是黃宣學生,校規非常嚴格,就算在校內跑,也被老師叫停訓話一頓。

之前曾見過有關葛量洪的comment, 好似都冇咁差,仲聽講話轉左新校長之後,功課多左。有冇現時讀緊既小朋友媽媽可以update下真實情況?thx!

唉,講真間間都有唔同階層文化的小朋友,唯有自己盡人事教

siusiu2010 發表於 15-2-10 22:09
之前曾見過有關葛量洪的comment, 好似都冇咁差,仲聽講話轉左新校長之後,功課多左。有冇現時讀緊既小朋友 ...
我識有個媽媽都ok接受,當然初初派咗去都有扣其他門但唔成功,現在話其實都ok,新校長日日出黎迎接叫早晨,話hw每日最少5樣,weekend 7樣,其他各樣話都開始走小吹谷路線,但她慶幸只考3次試,唔使咁癲lor

fishballbaby 發表於 15-2-10 17:57
校褸方面,是黃宣和紅馬的校褸相似。
冬天體育服,是黃宣和葛相似。
小兒是黃宣學生,校規非常嚴格,就算在 ...
我講緊的係體育服^^ 我絕對深信黃宣校規嚴格, 只是每間學校總有小部份不守規矩的學生, 我個女果間都有, 我只能夠循循善誘教佢善惡行為, 尤其著住校服即代表該校更加要注重言行舉止!

試過晚上去方樹泉舊圖書角位置時, 都見過黃宣女學生補習後在那裡大聲喧嘩,你追我逐,我兩個女睇到眼都突埋@@

這個星期六是葛量洪的開放日,大家想了解多點可以親身去睇下作品展覽及可以同老師傾下計!記得前年我去參觀時,葛的老師仲話葛的課程已追貼黃宣,不是外間想像般的輕鬆淺易^^  我有一個韓國朋友讀緊葛的P1, 但中文追唔上只能拿C(可能逢中文教學的都係C),所以P2佢會轉返讀韓國國際學校。

老實講,我唔想,亦無興趣去認識葛量洪。或者我想法會係偏激左,但在有生
之年我都唔想踏入呢間學校。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-2-11 10:47
老實講,我唔想,亦無興趣去認識葛量洪。或者我想法會係偏激左,但在有生
咁嚴重?? 係咪有D咩不為人知的經歷? 如果有得揀當然揀心儀架啦! 但派位的野好難預計, 總有一群人被派入又叩唔到門的學生! 我相信呢群家長或學生都會用心學習的!

又,這個開放日主辦機構年年都係協基會^^ 我每年都去因為有個義賣二手書的攤位^^$5 一本書, 我每年去尋寶^^

為何如此大反應呢?我甚至連一句批評其他學校的說話也沒有說,更加沒有說葛不好。

温文爾雅宣道小寶寶去哂邊

sze0203  小小部份啫  發表於 15-2-11 16:39

sze0203 發表於 15-2-11 14:49
咁嚴重?? 係咪有D咩不為人知的經歷? 如果有得揀當然揀心儀架啦! 但派位的野好難預計, 總有一群人被派入又叩 ...
我又覺得唔一定要有不為人知的經歷先唔想去認識某校.

講真, 如果派到某些學校大家第一個反應都係馬上諗去叩其他學校既話, 有邊個會事先主動去認識佢?

你估有幾多41網家長有興趣主動去瞭解耀山同樂善堂? 有幾多12網家長專登去鑽研大坑李坑同官立嘉道理既突出之處?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-11 17:15
我又覺得唔一定要有不為人知的經歷先唔想去認識某校.

講真, 如果派到某些學校大家第一個反應都係馬上諗去 ...

因為35網選擇唔多, 當年我又唔肯定自己的運氣, 所以真係主動去認識葛量洪, 安慰定自己就算最差的都唔係好差啫~~可能我係異類吧 同埋我覺得,學校派位成績再差也有勤力學生及家長,又會有愛心老師,只是。。。可能。。。。比例上多少的問題^^

引用:温文爾雅宣道小寶寶去哂邊

原帖由 hugub 於 15-02-11 發表
温文爾雅宣道小寶寶去哂邊
我住係呢頭差不多五年,唔覺有喎

奥脫福 發表於 15-2-11 10:47

本來想公開譴責下呢D言論......
深思過後,都係算了。

sze0203  舊POST 我睇哂了  發表於 15-2-12 11:13

奥脫福 發表於 15-1-29 14:55
葛量洪校友會黃埔學校

網頁、週年報告均無升中資料,圖都慳番。迷,迷迷,迷迷迷!

本人犬兒就讀男校,不在35網。純粹路過,發覺有人散佈不負責言論,希望這位「高人」做野仔細一點,負責一點,說話時,請考慮一下就讀這校的家長和學生。做人唔好得把口。講完。

剛剛找到:
2013-2014中學派位結果:
第一志願:64%
第二志願:18%
第三志願:4%

http://www.gcewps.edu.hk/parents/