用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網多左2間,求高人指教
樓主: ganggang
go

35網多左2間,求高人指教  

fishballbaby 發表於 15-1-30 11:49
這句果欄見,笑死我了
係果欄間廣東道官立讀得好, 入伊中機會應該高過兩馬同農官既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

廣東道官小唔近果欄,係方樹泉先近。

hkpapa852 發表於 15-1-30 13:17

係果欄間廣東道官立讀得好, 入伊中機會應該高過兩馬同農官既學生

所以我最後都決定,最多位果間放最尾:

寧入果欄,不要黑洞!

conniemar    發表於 15-1-30 14:41
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

se6b03 發表於 15-1-30 13:21

廣東道官小唔近果欄,係方樹泉先近。

不過兩步之遙。對紅磡人黎講,果欄代表左成個區,爭幾遠又有邊個會在意?!

實際距離唔遠,但感覺上差好遠,人地問你家小朋友邊到返學讀書,方樹泉你只能夠講係油麻地,廣東道官小可以講尖沙咀,係尖沙咀點都高級過油麻地。

统计下, 请愿去中港成定去葛葛

hkpapa852 發表於 15-1-30 13:17
你感讲,好似可以将广东道排前d

ganggang 發表於 15-1-30 13:42
你感讲,好似可以将广东道排前d
我只係升中角度嚟睇咋. 學校詳情, 如校風, 師資等我唔知嫁.
最好自己走一轉去望下先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好似間間都冇機會

hkpapa852 發表於 15-1-30 13:48

我只係升中角度嚟睇咋. 學校詳情, 如校風, 師資等我唔知嫁.
最好自己走一轉去望下先啦!

論硬件就一定係廣官輸哂架喇,呢一點無容置疑!中意現代星級校園o既,葛啦!無謂
「時光倒流七十年」嘛!

奥脫福 發表於 15-1-30 14:55
論硬件就一定係廣官輸哂架喇,呢一點無容置疑!中意現代星級校園o既,葛啦!無謂
「時光倒流七十年」嘛 ...

廣官個迷你校舍真係死穴,已經地方細,仲要加人借位比人,可能真係非常唔受本網家長歡迎,所以先有位借比人。

se6b03 發表於 15-1-30 14:59
廣官個迷你校舍真係死穴,已經地方細,仲要加人借位比人,可能真係非常唔受本網家長歡迎,所以先有位借比人 ...
真係好細, 天神一半都冇。

(學校名), (暫定統一派位學額), (學校佔地面積)
35網:
天神嘉諾撒學校 (S) 一條龍 35, 2300平方米
馬頭涌官立小學(紅磡灣) (S) 58, 6400平方米
聖公會奉基小學 (S) 36, 3500平方米
聖公會奉基千禧小學 (S) 50, 3500平方米
黃埔宣道小學 64, , 6200平方米
葛量洪校友會黃埔學校 (S) 93, 5100平方米
聖公會聖提摩太小學 (S), 3400平方米

31網:
廣東道官立小學 (S) 25, 1000平方米
東莞同鄉會方樹泉學校 (S) 25, 4000平方米

引用:Quote:se6b03+發表於+15-1-30+14:59+廣官個

原帖由 LL222 於 15-01-30 發表

咁細,咁和幼稚園的面積差不多。

回覆:35網多左2間,求高人指教

但是呢,校舍雖少,但師資是否好過葛嗎?

LL222 發表於 15-1-30 15:07

吓,6间先=一间黄宣

fishballbaby 發表於 15-1-30 16:01

你可以去現場實地觀察下,前面大馬路一條,左邊係另一間中學擋住,後面又有大斜坡,只有右邊有個好少人用既羽毛球場,如果政府可以收個球場比學校擴建校舍可能會好好多,但地區人士可能反對。

fishballbaby 發表於 15-1-30 16:01
油尖旺黃金地段嘛

引用:Quote:bbbluemak+發表於+15-1-30+00:31+想

原帖由 奥脫福 於 15-01-30 發表
協恩在甲部的位應比天神多一個(四個對三個),如果兩者放在甲一的人數
相若,無疑中協恩的機會多33% ...
Thanks

sissysze 發表於 15-1-26 00:05
睇完佢啲升中真係唔方唔有信心
記得好似係之前sissysze 提過, 葛的學生品德有d.....(不知有無記錯係咪sissysze 講的)

我會覺得唔可以為左部份學生的品德抹殺整間學校的教學努力,而且每間學校都有好壞學生,只是葛的學生較多,所以比例上可能亦不容忽視。。。

事原。。。我住喺近紅磡碼頭,平日要返工,真係好少接觸35網的學生。星期五我老公來電追問我藍底黃字的運動服係咩學校?佢見到三五成群,男男女女的初小生喺我地果期的公園玩追逐遊戲,期間言語上的粗口真係非常流利。。。我老公足足企喺度聽左幾分鐘並嚇呆了。。。。

回覆:35網多左2間,求高人指教

黃埔葛量洪真的那麼差嗎?擔心中