用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網多左2間,求高人指教
樓主: ganggang
go

35網多左2間,求高人指教  

回覆 sissysze 的帖子

最後阿妹冇讀, 去了第二區讀. 講真如想入較好的學校, 睇多 D 書, 最好英文書, 天神那個姨生女在四年級已睇識哈利波特的英文小說, 入得天神讀, 家長預咗伴讀 6 年啦.

唔填又抽唔到你填的學校的話,就會派剩餘學額,即係無人要的"賣剩庶"比你

拿拿利 發表於 15-1-28 08:44
回覆 sissysze 的帖子

最後阿妹冇讀, 去了第二區讀. 講真如想入較好的學校, 睇多 D 書, 最好英文書, 天神 ...
我個大女讀緊愉快小學,有天神用家二級級插班,飯局間分享佢的辛酸史~~話專登搬去紅磡讀天神,一年間同個女關係破裂,日日為做功課嘈交,自己同幾個家長都要食抗抑鬱藥;最後大女同細女都去左愉快小學讀書,情況完全改善!佢問返天神二年級的家長,話之前果個聖誕假有48樣功課!!

但亦有幾個優秀學生的家長分享,小朋友完全應付到天神的學習環境,多功課只限於普通班,精英班反然功課不多!(普通班功課多到癲的原因就等大家反思下^^)

引用:Quote:拿拿利+發表於+15-1-28+08:44+回覆+s

原帖由 sze0203 於 15-01-28 發表
我個大女讀緊愉快小學,有天神用家二級級插班,飯局間分享佢的辛酸史~~話專登搬去紅磡讀天神,一年間同個 ...
講真,其實係人都知天神谷,所以家長同小朋友如能力唔夠入咗去真係 ,睇嚟小朋友唔係讀得嘅都要唸清楚係咪抽呢間,免得大人小朋友都辛苦。利申,我小朋友已上岸

引用:Quote:拿拿利+發表於+15-1-28+08:44+回覆+s

原帖由 sze0203 於 15-01-28 發表
我個大女讀緊愉快小學,有天神用家二級級插班,飯局間分享佢的辛酸史~~話專登搬去紅磡讀天神,一年間同個 ...
等你頂唔住走佢咪可以收多幾隻 fit 馬囉

引用:回覆+奥脫福+的帖子 今年+真頭痛...+希望

原帖由 TOLAM 於 15-01-23 發表
回覆 奥脫福 的帖子

今年 真頭痛...
其實係因為聖提舊年開多左一班,跟本唔夠班房,所以今年減番兩班小一先至啱啱好,應該出年會變番4班小一!

我都識有D 只係讀普通紅磡幼稚園升上天神的學生,小一初期晚晚做功課至11點幾,喊果個係亞媽因為要伴讀又要捱夜好難頂,好彩個小朋友性格樂觀又無咩所謂,捱捱下就上到小三!

rosaki    發表於 15-2-2 14:09

引用:見到教局網頁上既小學分區劃分圖真係得啖笑

原帖由 se6b03 於 15-01-24 發表
見到教局網頁上既小學分區劃分圖真係得啖笑,劃到落過海度做咩 ? 唔通海入面有學校揀 ?
可能預埋將來填海!

jy0022 發表於 15-1-29 09:52
可能預埋將來填海!
可能預咗唔夠樓俾人住, 要大家懷舊吓, 住係艇上面.

再唔係整D好似XX海鮮坊, 或者郵輪咁大既大船, 入面間番一百幾十間(甚至一千幾百間)房當流動公屋
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:拿拿利+發表於+15-1-27+14:28+天神去

原帖由 se6b03 於 15-01-27 發表
都係仍然唔明,一條龍學校已經講明中學可以全數收晒,咁既然都保證到可以原校升中,點解仲要咁谷咁搏,假設 ...
點解仲唔明??間學校就係要keep住自己升中的水平,學術水平一定會高過其他學校,要keep住係中游都唔係咁容易,而且每年都會有人叩門插班,插得班入得黎的都唔會係中庸份子,下游份子會自動流失,所以,係呢到keep住做中游都要付好大努力,包你升到st mary, 但唔包你一定讀得哂六年呀!

引用:Quote:jy0022+發表於+15-1-29+09:52+可能預

原帖由 hkpapa852 於 15-01-29 發表
可能預咗唔夠樓俾人住, 要大家懷舊吓, 住係艇上面.

再唔係整D好似XX海鮮坊, 或者郵輪咁大既大船, 入面間番 ...
咁我想去申請入住呀!

hkpapa852  但可能雙非優先  發表於 15-1-29 10:09

jy0022 發表於 15-1-29 10:06
點解仲唔明??間學校就係要keep住自己升中的水平,學術水平一定會高過其他學校,要keep住係中游都唔係咁容 ...
好 like 你答....唔包你一定讀得哂六年呀, 中point

回覆 jy0022 的帖子

原來係咁, 但係其實 教局都好有問題...

因為課室唔係一早就知有幾間既咩?

點解... 一年後 先發現唔可行呢? 真奇怪.

回覆 hugub 的帖子

我聽朋友 說 他們小六 每班有 4個留級位 合共:8位.

咁啫係 你想升st. mary 最少要 係衣8位以上.

仲有係衣6年小學期間, 佢每年都有預留留級位...

不停將不達標既學生留級... 上到小六既 基本上都係精英中既精英,

係衣班精英中, 都仲要抽8位下馬... 太誇張了.

啱啱搵到, 同鄉會方樹泉升中資料:
http://www.tkfsc-school.edu.hk/i ... port_1418870515.pdf
P.20, 20人升讀一線中學, 比率: 20/93=21.51%

廣東道官立, 上年派到去11間一線中學, 上年小六全級共54人, 即係有至少有20%左右入到B1學校
廣東道官立派位資料:
http://www.crgps.edu.hk/SchoolSituation.asp?top=2

咁唔知呢2間外區學校好唔好得過35網孖寶呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hugub 發表於 15-1-29 11:18
好 like 你答....唔包你一定讀得哂六年呀, 中point

咁即係話表面上叫一條龍學校,對外宣稱保證原校直升中學,但其實先要捱過六年既地獄小學生涯。

se6b03 發表於 15-1-29 12:27
咁即係話表面上叫一條龍學校,對外宣稱保證原校直升中學,但其實先要捱過六年既地獄小學生涯。 ...
唔好以為直資/私立一條龍唔駛捱

真係唔想捱, 只有搵D同B2/B3中學結龍既小學, 但你....可以接受嗎?

hkpapa852 發表於 15-1-29 12:29
唔好以為直資/私立一條龍唔駛捱

真係唔想捱, 只有搵D同B2/B3中學結龍既小學, 但你....可以接受嗎?

但同B2/B3中學結龍或直屬既都有好處,進可攻退可守,起碼保證到一定入到原本既中學,但如果你認為自己有能力,升中自行一樣可以考出面既直私中學,B1中學。

se6b03 發表於 15-1-29 12:56
但同B2/B3中學結龍或直屬既都有好處,進可攻退可守,起碼保證到一定入到原本既中學,但如果你認為自己有能 ...
其實結龍中學既彈性, 係升中方面係比唔上直屬中學.
結龍中學, 如果係直資, 簽咗紙直升就一定無得派位, 只可以出去考學校; 如果係官津一條龍, 好要得考自行時決定係咪直升(呈二都可能未考), 都係要放棄咗直升先可以參加統一派位, 放棄咗又無咗保障了.

其實係無得"退可守".

反而直屬中學, 學位雖然少D, 但至少你仲可以諗清楚係統一派位時放唔放佢係乙一抽直屬位

我朋友囡小一已經留左班... 今年都危危扶,  要過小四呢個大掃除關口